tiistai 4. tammikuuta 2022

Suuri vaalikeskustelu - hyväosaisten keskustelu

Seurasin väkisin suurta vaalikeskustelua 4.1.22 klo 21 jälkeen. https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/57-LgAkDnr7E Keskustelun perusteella huolestuin entisestään vaaliasetelmasta ja hyvinvointialueiden aluedemokratiasta ja koko uudistuksen suurista linjoista. Jos nämä puolueiden johtohenkilöt pääsevät vaikuttajiksi, uudistus realisoituu korkeintaan terveydenhuoltouudistuksena. Samoin se realisoituu olemassa olevien palvelurakenteiden ja kuntarajojen puolustamisena. Tälle viimeiselle uhalle vastavoimana saattaa olla, että valtuustoihin valitaan keskuskaupunkien näkyviä politikoita. Syrjäseudut jäävät keskusseutuja edustajien valtuutettujen varaan. Keskustelussa haluttiin myös toisaalta muutoksia nykytilaan. Keskeiset muutosehdotukset koskivat digipalveluita sekä erilaisia liikkuvia palveluita, mutta vain ja ennen kaikkea terveydenhuoltoon. Kokoomus haluaan vaikuttaa siihen, että kustannukset ovat hallinnassa, mutta kuitenkin puoltaa kustannusten nousua. Muut puolueet näkevät myös, että kustannusten nousu on realiteetti. Syyt ovat ikärakenteessa sekä palkkaharmoniassa, hoitajien palkkatason nostotarpeissa, myös IT-järjestelmien uusimistarpeissa. Maakuntaverosta lopulta kaikki olivat samoilla linjoilla, että se on vaikea rasti ja kompromissien jälkeen sen vaikutus kannusteena jäisi minimaaliseksi.

Tein kaksi kellotusta. Sosiaalihuolto mainittiin ensimmäisen kerran klo 21.45 ja toisen kerran varttia myöhemmin. Nyt uhkaa käydä niin, että uudistukset tehdään hyväosaisten, hyväkuntoisten ihmisten ehdoilla. Näitä hyväosaisia ovat mm. kaikki vaalikeskusteluun osallistuneet ihmiset vasemmalta oikealle. Näitä hyväosaisia ovat myös YLEn toimittajat, jotka asettavat keskustelun kysymykset. Kerran taidettiin viitata mielenterveysongelmiin. Sosiaalihuolto oli tuo 21.45 yleismaininta koskien terveyskeskuksia, vaikka kyse on sosiaali- ja terveyskeskuksista. Niiden kehittämiseen isketään runsaasti valtion rahaa, jolla yritetään saada muutosta aikaan. Vanhusten palvelut tulivat kerran esille. Siinä kaikki. Kukaan ei tuntunut tietävän tai haluavan avata keskustelua suuntaan, missä ovat suurimmat kehittämistarpeet tämän 7 päivän terveyskeskusten hoitotakuun lisäksi. 

Tunnettua on, että moniongelmaiset ja monisairaat ihmiset aiheuttavat merkittävimmät kustannukset sote-palveluista. Myös tiedetään, että palveluketjut eivät toimi kaikilta osin. Palveluketjujen toimimattomuus koskee ennen muuta tätä moniongelmaisten ihmisryhmää. Vaalipanelistit eivät kuulu tähän joukkoon eivätkä tunne mitenkään tällaisten haasteiden taustoja. Tuo potentiaalinen äänestäjäkuntakin on puolueiden kannalta marginaalia, koska suuri osa jättää tästä joukosta äänestämättä. Sosiaalihuollon resurssivajeista ei juuri ollut tarve keskustella samoista syistä. Ei ole nyt myöskään käsillä dramaattisia tapauksia, jotka saisivat poliitikot tuskailemaan tässä asiassa. Kuitenkin on tunnettua, että esimerkiksi lastensuojelun resurssiongelmat ovat polttavia ympäri maata. 

Keskustelun tasapainottamiseksi kannattaa vaikkapa lukea Kari Välimäen kirjoitus Helsingin Sanomissa 3.1.2022 otsikolla "Hyvinvointialueet eivät välttämättä muuta mitään. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus uhkaa jäädä pelkäksi hallinnolliseksi uudelleenjärjestelyksi." Kari toteaa mm. seuraavaa: "On vaarana, että hyvinvointialueiden johtamiskäytännöt painottuvat erikoissairaanhoidon käytänteiden mukaisesti eikä perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen vahvistaminen toteudu, vaikka siitä saataisiin suurimmat terveystaloudelliset hyödyt....Hyvinvointialueen johtajan puolestaan pitäisi kyetä johtamaan sekä terveydenhuoltoa että sosiaalipalveluja siten, että peruspalvelut toimivat nykyistä paremmin erikoistason tukemana...Strategiassa on rakennettava toimivat mallit paljon palveluja tarvitseville väestöryhmille. Perustason sote-palvelujen toimivuus on tässä avainasemassa. Hyvinvointialueiden päättäjät ratkaisevat, toteutuvatko tavoitteet: hyvinvointieroja kaventavat laadukkaat ja kustannustehokkaat palvelut." https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008478134.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti