maanantai 1. tammikuuta 2018

Digitalisaation pelikirja valmis, eikun pelaamaan heti vuoden 2018 alusta, päivitys 2.1.2018


https://suomidigi.fi/pelikirja/

Digitalisaation pelikirja on nyt valmis käyttöön ja arviointiin. VM:n virkamiehet ovat saaneet aikaan mukavan kokonaisuuden, miten julkishallinnossa edetään kohden digitalisaatiota. Pelikenttä on valmis. Opit on haettu pelimaailmasta, erityisesti jääkiekosta. Olin itse mukana valmistelun alkumetreillä alkuvuodesta 2017. Kirjoitin tuosta vaiheesta blogiini pienen kommentin aiheeseen ja siitä käytiin keskusteluakin. Kiekkovalmentaja Ahokas alusti tuolloin aiheesta. Ehkä nuo jutut ovat kiintoisia nytkin, kun nuoret pelaavat uudella mantereella maailmanmestaruudesta kiekosta Ahokkaan johdolla.  https://ollintuumailut.blogspot.fi/2017/02/pelikirja-digitalisaatioon-onko.html

Paperit pois. Vuoden aikana on edistetty julkishallinnossa digitalisaation ilosanomaa Valtioneuvoston toimesta julkistamalla digitalisaation periaatteet, jotka kohdistuvat "asiakirjallisen aineiston digitointiin sen arkistointiin vain sähköisenä. Periaatteet ovat kunnianhimoiset ja vaativat tekemistä, uudelleen ajattelua, uutta kulttuuria sekä paljon rahaa. "Digitaalisuuden edistäminen on pääministeri Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelman yksi keskeisistä tavoitteista. Hallituksen 24.9.2016 strategiaistunto linjasi: ”Uudet arkistoitavat aineistot arkistoidaan jatkossa vain sähköisenä. Laaditaan kevään 2017 aikana paperiarkistojen digitoinnin toimeenpanon aikataulu. Periaatepäätös sisältää toimenpiteet Suomen julkishallinnon digitalisoinnin edistämiseksi ja asiakirjallisen aineiston saatavuuden ja käytettävyyden turvaamiseksi. Asiakirjallisten aineistojen sähköisellä arkistoinnilla ja digitoinnilla tavoitellaan niiden saatavuuden ja käytettävyyden olennaista parantumista sekä viranomaisten toiminnan tehostumista." 

Palvelut digitointiin. Ei tämä aineistojen digitaalinen arkistointi ja jatkokäyttö riitä. Julkishallintoa viedään rutkasti eteenpäin monella rintamalla. Kansalaisille ja yrityksille sekä yhteisöille suunnatut palvelut pyritään digitalisoimaan vähin erin kokonaisuudessaan: luvat, etuudet, verotus jne.  Kun tähän vielä lisätään sote kaikkinensa ja tavoitteenensa säästää kustannuksia, on digi tänä uutena vuotena 2018 jälleen yksi käytetyimmistä sanoista.


Kirjailija Hannu Raittila.
HS 31.12.2017: Hannu Raittila
Ei pelkkää hyvää. Onhan tähän pakko tuoda hieman muutosvastarintaakin mukaan. Edelleen meitä on digittelyssä moneen junaan tulijoita ja menijöitä. Toinen ääripää ovat digin tietoiset tai tiedostamattomat muutosvastustajat. "Äkkiä näihin perkeleisiin tottuu" - otsikoi kirjailija Hannu Raittila HS:n sunnuntainumerossa 31.12.2017. "Älylaitteet ovat vieraita ja pelottavia sadoilletuhansille suomalaisille. Heidän pitää saada asioida pankissa ja liikkua julkisilla ilman jatkuvasti muuttuvia laitteita. Se on ihmisoikeuskysymys." https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005506693.html Tiedostavat vastustajat puhuvat siitä, miten orwellilainen valvonta ulottuu kaikkialle. Ja miten tätä kontrollia on mahdollisuus käyttää hyvässä ja pahassa. (1)
https://www.terveystehdas.fi/uploads/6/8/2/2/6822510/s745094080499205145_p168_i3_w964.png
Oura- sormus

Teknologia-uskovaiset. Niin ja sitten ovat nämä teknologiadeterministit, jotka näkevät kaikkialla hyvää ja hienoja mahdollisuuksia ratkaista elämän peruskysymyksiä sekä tuoda uutta liiketoimintaa sinne, missä sitä ei ole ollut. Avioliitto digitalisaation kanssa voidaan jo vahvistaa sormuksella - hieno suomalainen innovaatio (Oura). Ääripäässä uskotaan, että nykyinen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä voidaan uusia perusteellisesti digitalisoimalla ja siirtämällä toiminnan painopiste ammattilaiselta asiakkaalle tai jopa ulkoistamalla osittain tai kokonaan ammattilaisen rooli.

Kypsyysarvio. Pelikirja antaa kuitenkin monipuolisen ja varsin realistisen kuvan siitä, mihin digitalisaatio pystyy, mitä pitäisi tehdä jne. Pelikirja sisältää 13 menetelmää, joista kypsyystasomalli on yksi. (2) Oheista kypsyystasomallia voidaan oletettavasti hyödyntää myös julkishallinnon ulkopuolella soveltuvin osin.
https://suomidigi.fi/menetelmat/digitransformaation-kypsyystasomalli/

Kiinnostu, kartoita, kokeile, kehitä, käytä ovat viisi kypsyystason porrasta. Nämä kyllä sopivat hyvin moniin muihinkin muutoksiin elämässä - vaikkapa omien elintapojen remontissa. Tällaiset remontit ovat muotia uudenvuoden lupauksissa. Kiinnostus heräsi monella erilaisten lupausten muodossa. Nyt pitäisi kartoittaa, miten ihmeessä tuo lupaus olisi mahdollista realisoida. Hyvä on kokeilla erilaisia menetelmiä ja kehittää niistä omiin tarpeisiin käypä malli. Ja sitten vain käyttämään. Joo omalta osaltani syömisremontti lähtee liikkeelle näillä neuvoilla. Lisäksi noudatan urheilusta tuttua periaatetta:  "Teen kaikkeni. Katsotaan, mihin se riittää". 

 

Viitteet

(1) Ylen uutinen 2.1.2018: Kansakunta hyppää digiloikkaa, miljoona suomalaista katsoo syrjästä. "Akatemiatukija Sakari Taipale Jyväskylän yliopiston Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksiköstä laski hähmäiset tilastot pyynnöstämme yhteen. Hänen valistunut arvionsa on, että ainakin miljoona ihmistä värjöttelee Suomessa enemmän tai vähemmän tietoyhteiskunnan ulkolaidalla. – Tiivistetysti voi sanoa, että digimaailmasta syrjäytyvät vanhusten lisäksi myös ne, jotka jäävät yhteiskunnassa muutoinkin syrjään. Tältäkin osalta syrjäytyminen kasautuu, Taipale sanoo. Verkkopalvelujen niin sanottu puolikäyttö on hyvin yleistä. Se tarkoittaa sitä, että ihmisellä on sähköisistä palveluista kyllä jonkinlainen kuva, mutta palvelujen itsenäinen käyttö ei onnistu. Ongelma johtaa puolestakäyttöön. Se taas tarkoittaa sitä, että joku läheinen auttaa digitaidoiltaan heikompaa. Taipaleen mukaan tilanne ei ole terve. Yhteiskunnan asia on pitää huolta siitä, että kaikki ihmiset pärjäävät.Puolestakäyttö käy koko ajan myös vaikeammaksi.– Mitä pidemmälle sähköinen asiointi kehittyy, sen tiukemmaksi näyttää palveluihin liittyvä asiakkaan tunnistautuminen muuttuvan. Ei ole enää yksinkertaista asioida toisen puolesta. Varsinkaan, kun toimivin tapa tunnistautua on luisunut pankkien ja pankkitunnusten kontolle, Taipale sanoo." https://yle.fi/uutiset/3-9989190

(2) Digitalisaatiopelikirjan 13 menetelmä:




Digitalisoinnin periaatteet >>
JHS-suositukset >>
ISO/IEC 27001 >>
Yhteentoimivuusmenetelmä >>
Vahti-ohjeet >>
Ketterän kehittämisen johtaminen >>
Lean >>
Suomi.fi-palveluarkkitehtuuri >>
Työ 2.0, heimokulttuuri >>
Palvelumuotoilun työkalupakki >>
JHKA 2.0 >>
Kokonaisarkkitehtuuri >>
Digitransformaation kypsyystasomalli >>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti