lauantai 8. maaliskuuta 2014

Pirullisen sotesotkun uusi poliittinen käänne, päivitys 15.3.2014

HS:n uutisesta 8.3.2014
Pirullista ongelmaa ratkomassa (1). Erva-mallia kannattaa kehittää. 
HS:n nostama uutinen viittaa siihen, että Kokoomus on vastuukuntamallinsa kanssa ahdingossa. (2). Kaikkia lausuntoja ei ole vielä tullut, mutta lausuntojen anti lienee kova isku Orpon mallille. Uudessa Kokoomus-mallissa ei uskalleta koskea vielä alueellisiin rakenteisiin erva-alueita enempää. Voi nimittäin tulla "nenille". Aluepoliitikot vahtivat omia sairaanhoitopiirejään, sairaaloitaan ja terveyskeskuksiaan. Erva-malli on ihan hyvä, jos siihen vielä liitetään sairaanhoitopiirit sotepiireinä. Sotepiireissä voisi olla terveyskeskukset sekä osa sosiaalipalveluista. (X) Sotepiirejä voisi olla vähemmän kuin nykyisiä sairaanhoitopiirejä. Sairaanhoitopiirien osalta voisi tehdä kattavuus-, tehokkuus- ja vaikuttavuusanalyysin. Näin väestöpohjiltaan pienimmät, palvelujen kattavuudeltaan puuttellisimmat sekä tehottomimmat voitaisiin yhdistää suurempiin sairaanhoitopiireihin. Edellisessä blogikirjoituksessa esittelin ja arvioin tutkimuksen "Sisältöä sote-uudistukseen". Tässä tilastoihin perustuvassa analyysissä nousi tehottomimmaksi sairaanhoitopiiriksi Itä-Savo.  (Ks. blogikirjoitukseni: http://ollintuumailut.blogspot.fi/2014/03/sote-uudistukselle-sisaltoa-uusia.html ). Ervojen varaan voisi rakentaa suunnittelutehtävän, jossa tuo sairaanhoitopiirirakenne muodostettaisiin ja samalla rakennettaisiin terveyskeskusverkko sekä sosiaalipalvelujen työnjako kuntayhtymän ja kuntien välillä.

Niin tätä erva-mallia ei suinkaan ole kokkarit keksineet. Siinä on piirteitä muilta puolueilta, sairaanhoitopiirien edustajilta ja jopa viime viikolla Pentti Arajärvi esitti tuota perustaksi. (Laitan Arajärven artikkelin myös mukaan, viite 3)

Päivitys 10.3.2014: Niin laajasti on todettu, että Kokoomuksen mallissa terveyskeskukset unohdetaan. Pekka Puska totesi, että malli johtaisi terveyskeskusten luhistumiseen. (.http://www.hs.fi/kotimaa/a1394420584941?jako=3f709bbb676441ccfeaacda9523c0998&ref=fb-share ). Samoilla linjoilla on uusi THL:n pääjohtaja Juhani Eskola. http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=35564#.Ux87LuMyPMg.facebook
Jutta Urpilainen jo ounasteli hallitukselta uutta linjausta soteuudistukseen (YLE-TV1uutiset 10.3.2014). Urpilaisen kommentteja on avattu myös STT:n uutisessa, jossa hän pitää Kokoomuksen pohdintoja lähinnä puolueen sisäisinä asioina. http://www.elisa.net/urpilainen-kokoomuksen-sote-irtiotot-sisaista-pohdintaa/
Erva-sotkun avaa myös Ajankohtaisen kakkosen toimittaja. On erityisesti yliopistosairaaloiden mieleen tämä Kokoomuksen mallin. http://yle.fi/uutiset/nakokulma_sote-soppa_hukutti_risikon_virkkusen_ja_guzenina-richardsonin/7127593

Ollin pohdos 10.3.2014: Ei voi olla, että poliitikot unohtavat perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon. Toiveeni on, että kiireessä mallin kehittely on jäänyt kesken. Oletankin, että vielä on tulossa Kokoomuksen "paikkaussarja". Jos Kokoomuksen mallia ei kehitetä eteenpäin, alan monen muun tavoin taipumaan nykytilanteeseen. Perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon integraatiota on myös nostettu esille Kokoomuksen mallia pohdittaessa. Kommentoin hyvän ystäväni Mikon toisinajattelua aiheesta alkuvuodesta 2012. ks.http://ollintuumailut.blogspot.fi/2012/03/toimisiko-uusi-kolminaisuus-eli-mikon.html

Päivitys 13.3.2014: Rautakankikin taipuu. Pääministerikin on tulossa ulos perustuslaki-umpikujasta. Tässä on hyvä kuvaus aiheesta: http://yle.fi/uutiset/nakokulma_sote-soppa_paloi_pohjaan__vihdoinkin_tunnustettiin_tosiasiat_nyt_etsitaan_syyllisia/7133898

Päivitys 13.3.2014: Kokoomuksen Erva-malli = HUS-piiri - Helsinki -nykymalli. Se selvisi viimeistään, kun luin HS:n mielipidesivuilta 13.3.2014 Maija Anttilan ja Vesa Heikkulan mielipidekirjoitukset. HUS on todella kehittänyt toimintojaan erikoissairaanhoidon logiikalla ja tehostaen toimintojaan työnjaon muuttamisella jne. HUS:n ja Helsingin kaupungin välinen työnjako on selkeä. Kaupungilla niin kuin kaikilla HUS-piirin kunnilla on suvereeni vastuu perusterveydenhuollosta. Ei perusterveydenhuolto kuitenkaan pääkaupunkiseudulla ole ihannetilassa.

Päivitys 15.3.2014: Peruspalveluministeri: "Sote-uudistusta ei aloiteta uudestaan puhtaalta pöydältä" (Oulu 14.3.2014)
"Ministeri Susanna Huovinen (sd.) ei ole kuitenkaan varma, eteneekö valmistelu suunnitellussa aikataulussa. Tavoitteena on edelleen, että laki sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä tulisi voimaan ensi vuoden alussa."
Lausunnot. Yli 400 lausuntoa on tullut. STM:n alustava tulkinta lausunnoista on julkistettu STM:n sivuilla. Tiedotteen ingressissä todetaan seuraavaa: "Sote-uudistukselle vahva tuki. Sote-uudistusesityksen linjaus palvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta saa lausunnonantajien tuen. Samaan aikaan kun palvelujen toteuttamista lähellä asukkaita pidetään erittäin tärkeänä, annetaan tuki myös palvelujen keskittämiselle erityisesti vaativaa erityisosaamista ja kalliita investointeja tarvitsevissa palveluissa." Hallituksesta on tullut tieto, että vastuukuntamallin rinnalla sallitaan ratkaisuna myös kuntayhtymämalli.  http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1877464#fi

Viitteet

(1) Tähän pirulliseen ongelmaan viittasin oheisessa blogikirjoituksessani pari viikkoa sitten: http://ollintuumailut.blogspot.fi/2014/02/pirulliset-ongelmat-sotessa-ei-helppoja.html

(2)Vastuukuntamallista heräsi poliittinen pöhinä vuoden 2013 lopullakin. Tongin tätä asiaa blogissani: http://ollintuumailut.blogspot.fi/2013/12/sote-poliittista-pohinaa-ollaanko.html

HS:n uutinen 8.3.2014: 

"Oppositiopuolueet keskusta ja perussuomalaiset ihmettelevät kokoomuksen irtiottoa sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen valmistelussa.
HS kertoi aiemmin, että kokoomus on elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren johdolla valmistelemassa täyskäännöstä sote-uudistukseen. Vapaavuoren mallissa uudistus koskisi vain erikoissairaanhoitoa, eli vaativaa sairaanhoitoa, josta terveyskeskukset eivät selviä.
Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula sekä kunta- ja aluetyöryhmän puheenjohtaja Tapani Tölli kirjoittavat tiedotteessaan, että "kokoomuksen salainen valmistelu osoittaa", että puolue myöntää kunta- ja sote-uudistusten epäonnistumisen.
"Nyt yritetään hakea poliittista pakotietä vaikka olisi tosiasioiden tunnustamisen aika", Rehula ja Tölli sanovat.
Perussuomalaisten ryhmänjohtajat Jari Lindström Maria Lohela sekä Kaj Turunen   puolestaan kysyvät, onko tilanne enää pääministeri Jyrki Kataisen (kok)  ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) hallinnassa.
"On suorastaan edesvastuutonta, että kun kunnissa valmistellaan lausuntoja hallituksen sote-linjauksista, samaan aikaan kokoomuksen taholla valmistellaan täysin erilaista ratkaisua", kolmikko sanoo eduskuntaryhmänsä tiedotteessa.
HS:n tietojen mukaan kokoomuksen mallissa sosiaali- ja terveyspalvelut järjestettäisiin kahdella tasolla: kunnissa ja viidellä erityisvastuualueella eli erva-alueella. Perusterveyspalvelut kunnat järjestäisivät suunnilleen samalla tavalla kuin nyt, ja ervoille siirtyisi järjestämisvastuu palveluista, joita kunnat eivät halua hoitaa tai kykene hoitamaan.
Malli mullistaisi hallituksen kehittämän vastuukuntamallin, jossa olisi yli 50 000 asukkaan sote-alueita ja jossa myös yli 20 000 asukkaan kunnille on annettu palveluiden järjestämisvastuuta.
Keskustan mukaan Vapaavuoren valmistelema malli ei ratkaisisi terveyspalvelujen ongelmia ja siinä uudistettaisiin vain terveydenhuollon toimivin osa, eli erikoissairaanhoito
"Yhteys peruspalveluihin puuttuisi. Kun ihmiset kuitenkin tarvitsevat palveluja, he hakeutuisivat sairaaloiden päivystyksiin ja ensiapuun. Kokoomuksen malli olisi siten veronmaksajien kannalta kallein mahdollinen", Rehula ja Tölli sanovat.
Perussuomalaiset on samoilla linjoilla:
"Soteuudistuksen keskeinen lähtökohta oli perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon eli kahden hoitotason yhdistäminen niin, että nykyiset ongelmat poistuisivat. Jos Vapaavuoren malli toteutuisi, se tarkoittaisi vain nykytilanteen pahenemista."
Keskusta on myös tuohtunut siitä, että kokoomus ei viime viikon välikysymyskäsittelyssä maininnut mitään omasta sote-valmistelustaan.
"Hallituksen piirissä on menossa valmistelua, jossa sote-uudistukseen tehtäisiin täyskäännös. Eduskuntaa on johdettu vakavasti harhaan", keskustan kaksikko kirjoittaa.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi perjantaina tiedotteessaan, että kokoomus ei ole perääntymässä hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa.
Orpon mukaan sote-uudistuksen valmistelu jatkuu hallituksessa sovitusti peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd) johdolla. Vapaavuori on Orpon mukaan nimetty vetämään kokoomuksen omaa taustaryhmää." http://www.hs.fi/politiikka/Oppositio+tuohtunut+kokoomuksen+sote-irtiotosta+/a1394247362328

 (3) Pentti Arajärvi HS:ssä 3.3.3014:



 

(X) Päivitys 13.3.2014: Tämä tuore Kaleva-lehden mielipide muistuttaa omaa ehdotustani siitä, miten tätä erva-ajatusta voitaisiin jalostaa eteenpäin: "Kun kerran malleja heittelevät muutkin, heitänpä sellaisen minäkin. Voisiko tuoreinta ehdotusta viedä vielä eteenpäin niin, että erityisvastuualueiden järjestämisvastuulle tulisivat erikoissairaanhoidon lisäksi kaikki muutkin sosiaali- ja terveyspalvelut eli myös terveyskeskukset? Näin turvattaisiin sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet. Sillisalaatista ja kuntavaihteluista päästäisiin, kun järjestämisvastuu olisi keskitetty. Kuntien määrällä ei olisi tällöin mitään väliä sote-palveluiden kannalta. Silti palveluiden tuottajia voisi olla vaikka kuinka paljon, sekä julkisia että yksityisiä."
http://www.kaleva.fi/mielipide/kolumnit/jospa-viisi-sote-jarjestajaa-sittenkin-riittaisi/658855/?fb_action_ids=538200069631548&fb_action_types=og.recommends&fb_ref=.UyFlmhEVI5M.like&fb_source=other_multiline&action_object_map=[1388923637996668]&action_type_map=[%22og.recommends%22]&action_ref_map=[%22.UyFlmhEVI5M.like%22]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti