sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Terveyspolitiikan perusta

Tuotekuva"Terveyspolitiikan perusta ja käytännöt" on "ensimmäinen laaja kokonaisesitys terveyspolitiikasta useaan vuosikymmeneen." "Kirjoittajissa on mukana monia pitkän linjan terveyspolitiikan tutkijoita ja vaikuttajia". Kahlasin tämän 420-sivuisen järkäleen läpi. Teos on todella kattava. Se jakaantuu seuraaviin osiin: perusta, terveyspolitiikka kansanterveyden edistäjänä, palvelut ja ehkäisevä työ, terveyspoliittisia intressi- ja eturyhmiä, terveyspolitiikan kansainvälinen toimintakenttä ja terveyteen vaikuttava toiminta. Kirjoittajia on kaikkiaan lähes 60. Niin  oivallinen hakuteos tämä on. Jos teoksessa olisi vielä nimi- ja asiahaku, se täyttäisi tuon tehtävän oivallisesti. Ehkä uudistetussa laitoksessa joskus myöhemmin tämäkin pieni puute voitaisiin korjata.

Jäin kyllä kaipaamaan joitain asioita. Kirja kuvaa hyvin historiaa, nykytilaa ja erilaisia terveyspolitiikan osa-alueita. Tulevaisuuden haaste jää toimituskunnan lyhyeen yhteenvetoon (noin 5 sivua), joka on varsin hajanainen kattaen oleellisia yksittäisiä asioita.

Jäin kaipaamaan terveyspoliitiikkaa suurena läpi menevänä kokonaisuutena. Valtio, kunnat, kuntayhtymät, kolmas sektori, yksityiset palvelujen tuottajat, ammattijärjestöt jne. muodostavat terveyspoliittisen verkoston, intressitahot. Tällainen politiikka-analyysi jää vähäiseksi kirjassa. Tuo olisi erityisen kiintoisa juuri nyt, kun sote-uudistusta viedään ristiriitaisin menettelyin eteenpäin.

Jäin kaipaamaan myös ohjauksen, valvonnan kokonaisuutta mukaan lukien informaatio-ohjaus. Yhdessä artikkelissa viitataan tähän kokonaisuuteen, mutta kovin kapeasta vinkkelistä. Tämäkin analyysi olisi ollut nyt hyvin ajankohtainen ja tarpeellinen tässä sotesotkussa.

Ja lopuksi jäi kaipaamaan myös terveyspolitiikan tietointensiivisyyttä. Ilman pätevää tietoa ei terveyspolitiikkakaan edisty eikä vaikuttavuuskaan näy. Jossain määrin on käsitelty rekistereitä ja indikaattoripankkeja, mutta tiedon hallinnan strategia puuttuu koko teoksesta. Myös puuttuu terveydenhuollon tietojärjestelmien strateginen analyysi osana terveyspolitiikkaa.

Kuitenkin suosittelen sosiaali- ja terveysalan toimijoille tämän kirjan lukemista. Jatkossa tämäkin hakuteos voisi ehkä olla sähköinen kirja, jota voisi päivittää ajankohtaisilla asioilla ja tilastoilla. Siinä samalla ratkeaisi myös tuo nimi- ja asiahaku.

Referaatti: http://www.kauppakv.fi/sis/THL/tuote/9789522458155
Suomessa terveyspolitiikan tavoitteiksi muotoiltiin jo 40 vuotta sitten väestön hyvä terveyden taso ja sen mahdollisimman tasainen jakautuminen. Terveyspolitiikan perusta ja käytännöt avaa yli viidenkymmenen asiantuntijan voimin tätä laajaa aihetta ja kuvaa niitä toimia, joilla terveyspolitiikka on näihin tavoitteisiin pyrkinyt vastaamaan. Kirja antaa yleiskuvan terveyspolitiikan alueesta sekä käsitteenä että käytännön toimintana.

Terveydenhuollon lisäksi valotetaan laajasti myös terveyspolitiikan muita alueita ja tasoja. Käsitys terveyspolitiikan monitahoisesta alueesta pohjautuu lähtökohtaan, jonka mukaan väestön terveyttä määrittävät terveydenhuollon toimien lisäksi olennaisesti elinolosuhteet sekä muut yhteiskunnalliset ja taloudelliset tekijät.

Kansallisen tason lisäksi huomioidaan aluetaso ja kuntataso, ja enenevästi myös EU toimintaympäristönä sekä globaali taso. Kirjassa kuvataan julkishallinnollisten toimijoiden lisäksi myös kolmatta sektoria eli järjestöjä. Keskeisiä toimijoita ovat myös terveydenhuollon vahvat ammattiryhmät ja poliittiset puolueet.

Kirja on ensimmäinen laaja kokonaisesitys terveyspolitiikasta useaan vuosikymmeneen. Kirjoittajissa on mukana monia pitkän linjan terveyspolitiikan tutkijoita ja vaikuttajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti