lauantai 1. kesäkuuta 2013

Oikeus tietoon kaikille - ei vain asiantuntijoille

Yllä olevat kuvakaappaukset ovat Tomi Voutilaisen kirjan "Oikeus tietoon" - pohjalta tehdystä kirja-arviostani. Se on julkaistu Premissi-lehdessä 2.2013.  Informaatio-oikeuden systeemikaavio osoittaa, että ei olla helppojen ja yksinkertaisten asioiden kanssa tekemisissä. Kävin läpi Tomin seikkaperäisen kirjan ja totesin, että ei tämä ole tavallista kansalaista varten. Juristit ja lääkärit muistuttavat toisiaan siinä, että he ovat rakentaneet ympärilleen vaikeasti lähestyttävän teoria- ja käsiteviidakon. Lääkärien asiantuntemuksen perusta on ihmisen anatomia ja ihmistä kohtaavat ongelmat ja sairaudet. Juristien käsiteviidakko perustuu lainsäädännön logiikkaan, lakien tulkintaan.

Informaatio-oikeutta koskeva lainsäädäntö pitäisi modernisoida ja yhtenäistää. Nyt on voimassa eri aikakausien lakeja ja uusi paperiton, sähköinen aikakausi on totta. Lainsäädännön uudistamisessakin pitäisi olla kaksi johtotähteä: kansalainen (asiakas,  potilas) ja tieto (data, informaatio, tieto, tietämys). Viime kädessä yleisnimike "tieto" pitäisi valjastaa palvelemaan kansalaista. Informaatio-oikeuden pitäisi olla yksilön suoja.

Tietoon liittyvää kirjallisuutta on viime aikoina julkaistu suomeksi useita mielenkiintoisia sellaisia.


    Lukulistalla, ehkä vähän helpommassa kategoriassa on tuore tietojohtamisen peruskirjaksi mainittu teos. Kirjan mainoksen perusteella Ollin pitäisi ehdottomasti lukea tämäkin  teos.(http://dspace.cc.tut.fi/dpub/handle/123456789/21534)  Palaan tämän kirjan sanomaan myöhemmin.  Laihonen, Harri; Hannula, Mika; Helander, Nina; Ilvonen, Ilona; Jussila, Jari; Kukko, Marianne; Kärkkäinen, Hannu; Lönnqvist, Antti; Myllärniemi, Jussi; Pekkola, Samuli; Virtanen, Pasi; Vuori, Vilma; Yliniemi, Terhi: Tietojohtaminen 2013  http://dspace.cc.tut.fi/dpub/bitstream/handle/123456789/21534/tietojohtaminen.pdf?sequence=1



    Tiedolla johtaminen toimialan murroksessaLukulistalle kannattaa vielä nostaa Hannu Ritvasen ja Jaana Sinipuron teos: "Tiedolla johtaminen toimialan murroksessa. Malli sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseen." SAS-instistuutti,2013; Tämän teoksen olen jo lukenut läpi. Se avaa paljon pohdittavaa, mutta vaatii kyllä lukijaltaan tarkkaavaisuutta. Palaan tähänkin tuonnempana. http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9522860727


    HS on julkaissut suomeksi Dobellin viimeisen kirjan "Viisaan toiminnan taito, jossa suositellaan meitä oppimaan toisten virheistä. Sekin on lukulistallani.

    Viisaan toiminnan taitoTee itsestäsi mestariajattelija


    Oivallinen teos on myös Lauri Järvilehdon "Tee itsestäsi mestariajattelija"Tammi 2012 - Luin sen läpi ja totesin, että paljon on Ollilla vielä tehtävää saavuttaakseen mestariajattelijan kategorian.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti