lauantai 16. maaliskuuta 2013

Tiedolla johtaminen koukuttaa vai koukuttaako? - päivitykset 18.3., ja 26.3.2013

Maailma2013, Lihava maailma
Tiedolla johtamisen pitäisi periaatteessa koukuttaa, kun elämme tietoyhteiskunnassa. Olin tällä viikolla TIVIn seminaarissa puhujana ja kuuntelijana.Eräässä alustuksessa tuli esille mielestäni yllättävä tutkimustieto tiedolla johtamisen alueelta. Harvard Business Review:n tutkimuksessa vuodelta 2012 todetaan, että päättäjistä 19% luottaa intuitioon, 38% on informaatioskeptikkoja ja 43%  luottaa analyyttiseen tietoon. http://hbr.org/2012/04/good-data-wont-guarantee-good-decisions/ar/1

Samaan aikaan kehitämme johtamisen avuksi tietojärjestelmiä ja niihin pohjautuvia raportointijärjestelmiä. Teknologia mahdollistaa inhimillisesti ottaen lähes "kaiken". Kuitenkin datan-informaation-tiedon hyödyntäminen riippuu viime kädessä käyttäjän asenteista, uskosta, motivaatiosta. Oheinen kuva "lihavuuden koukuttamisesta" kuvaa omalta osaltaan tilannetta. Periaatteessa tietoa on, mittaaminenkin on lasten leikkiä, mutta tiedon vaikutukset ovat dramaattisen huonot..(http://yle.fi/uutiset/laske_uusi_painoindeksisi_taalta/6476582). Mitä enemmän tunnemme lihavuuden syntymekanismeista, riskeistä ja seurannaisvaikutuksista, sitä enemmän kuitenkin lihavuus lisääntyy maailmassa. Kyse on "monidimensionaalisesta" kokonaisuudesta ja asenteista. http://ollinarkisto.wordpress.com/?attachment_id=30

Sosiaali- ja terveydenhuollossa toiminta on erittäin tietointensiivistä. Periaatteessa pyritään perustamaan päätökset aina dataan, informaatioon ja niistä johdettuun tietoon. Mitä täsmällisemmin kyetään kuvaamaan ongelma, sitä paremmin on mahdollista rakentaa tiedolla johtamisen tai päättämisen menettelytapoja. Mm. terveyden edistäminen (kuten lihavuuden torjuminen), Sote-uudistus ja vanhuspalvelujen uudistaminen ovat osoittautuneet vaikeiksi määritellä täsmällisesti. Taustalla on monimutkaiset syys- ja seuraussuhteet, ihmisten erilaiset asenteet ja arvot. Tuollaisissa tapauksissa luotetaan mieluummin intuitioon kuin tietoon.

Ilmiöiden muuttaminen määrälliseen muotoon on haaste. Tietovarantojen on taivuttava tähän. Niiden pitää olla laadukkaita - siis oikeata ja ajantasaista. Tiedot pitää osata myös tarjoilla houkuttelevassa muodossa. Tiedon pitää "koukuttaa". Markkinoilla olevat raportointijärjestelmät (BI-tuotteet) tarjoavat mitä moninaisimmat mahdollisuudet. On vain löydettävä symbioosi raportointijärjestelmän rakentajien ja käyttäjien välille. Jos väline on käyttäjän kannalta liian vaikeakäyttöinen, sisältää liikaa informaatiota, liikaa valinnanmahdollisuuksia, ajautuu käyttäjä helposti intuition varaan. Toisaalta informaatioskeptikko vierastaa liiallista yksinkertaistamista, koska silloin hän ei pääse itse selvittämään taustoja. Informaatioon luottavien osalta puolestaan tiedon tuottajalla on suuri vastuu, koska tällaiset uskovaiset luottavat sokeasti saamaansa tietoon.

Niin tiedolla johtamisen mahdollisuudet monipuolistuvat, kun edistetään systemaattisesti avoimen datan mahdollisuuksia. Tämä puolestaan kytkeytyy yhteen nyt paljon puhetta aiheuttavaan big data -ajatteluun. Tiedolla johtamisessa päästään tuolloin käsiksi ennakoivaan ajatteluun, riskien tunnistamiseen ja minimoimiseen. Taustalla vaanii myös orwellimainen iso veli-valvoon ajattelu. Uhkana on, että tiedolla johtaminen koukuttaa liikaa. 

Hyvät toteutustavat esille. Pitäisi saada aikaan verkosto, jossa levitettäisiin hyviä datan-informaation julkistamisesimerkkejä niin tavallisille kansalaisille, kuin poliitikoille ja päättäjille. Olen ollut vuoden päivät jäsenenä Tietoasiantuntijat ry:ssä. Tämä yhdistys voisi olla yksi edistävä taho verkostoitumiselle. http://www.tietoasiantuntijat.fi/fi/cfmldocs/index.cfm

Päivitys 18.3.2013: Aiheeseen liittyy myös oheinen kolumni, jossa korostetaan sitä, että BI ei ole aina systemaattinen osa liiketoimintastrategiaa.
http://www.tietoviikko.fi/cio/article887698.ece

Päivitys 26.3.2013: Hannu Ritvanen ja Jaana Sinisalo ovat julkaisseet terveydenhuoltoon liittyen kirjan "Tiedolla johtaminen toimialan murroksessa" Palaan tähän kirjaan myöhemmin. http://www.bod.fi/index.php?id=1257&objk_id=864368. Seuraavassa on ote kirjan tiedotteesta:
"Kirjassa kuvataan tiedollisia työkaluja, jotta voidaan löytää vastaus kansalaisen tarpeesta johdetun toiminnan kehittämisen keskeisiin kysymyksiin:
- Miten tunnistetaan ja kyetään kuvaamaan ne kansalaisten tarpeet ja näihin liittyvät, yhteiskuntamme lain ja arvoperustan mukaiset palvelut, jotka järjestelmän tulee tuottaa?
- Miten tarpeiden ja palvelujen tasapaino ja mahdolliset vinoumien aiheuttajat kyetään tunnistamaan ja kuvaamaan?
- Mihin julkisista varoista rahoitettavien vähimmäispalveluiden tulisi perustua?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti