sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Lääkäripula - outo yhteiskunnan tauti

Lääkäripulasta on nyt nostettu uutinen sekä Yle -tv-uutisissa että johtavassa printtimediassa Helsingin Sanomissa 30.9.2012 ( "Missä lääkäri luuraa? Suomessa on enemmän lääkäreitä kuin koskaan. Silti heitä ei riitä terveysasemille ja sairaaloihin."). Tilanne on kuvattu asiantuntijahaastatteluin hyvin molemmissa medioissa. En löytänyt erityisiä lääkkeitä tähän outoon tautiin. Arvoituksellisesti Lääkäriliiton Heikki Pälve toteaa, että toisin meneteltäessä lääkäripulaa ei olisi. Haastattelujen perusteella lääkärit priorisoivat perusterveydenhuollon sijasta erikoissainraanhoidon, työterveyshoidon tai yksityisen keikkatyön. Selityksinä ovat houkuttelevammat työolot ja palkat. Yksinkertaisesti lääkärit voivat sanella ehtonsa, kun lääkäripula vaivaa julkisella sektorilla.

Lääkkeitä voisi esittää monenlaisia. Tässä lääke-ehdokas:

- tarjotaan lääkäreille erityisesti avohoidon osalta vaihtoehtona virkasuhteelle itsenäisen ammatinharjoittajan rooli - ratkaistaan virkalääkärien vastuukysymys (päivitys 1.10.12: niin tämä taitaa olla se yksi lääkäriliiton lääke)
- määritellään uusiksi lääkärien ja hoitajien välinen työnjako - hoitajien lääkemääräämisoikeus on jo hyvä alku tälle
-  edellytetään vastavalmistuneille lääkäreiltä määräaikainen terveyskeskuspalvelu - aikanaan oli ns. orientoivan vaiheen lääkärien palveluvelvoite
- aikaisempi esitykseni: asetetaan työministerin johdolla kaikkia osapuolia edustava työryhmä, jonka tehtävänä analysoida tilanne, selvittää muiden maiden ratkaisut ja niiden toteuttamismahdollisuudet Suomessa sekä tehdä ehdotus
- niin ja pidemmässä juoksussa lisätään lääkärien opiskelupaikkoja - vaikutus näkyy vasta vuosien kuluttua.

Lääkäripula heijastuu myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen hankalana taustaongelmana. Myös IT-infrastruktuurin uudistamista on perusteltu lääkärien kannalta tehottomalla nykyjärjestelmällä. 

Ehkä soteuudistuskin saisi uutta pontta, jos löydettäisiin lääkkeitä lääkäripulaan.
 
http://yle.fi/uutiset/miksi_suomessa_ei_paase_laakarille/6315863

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti