maanantai 15. heinäkuuta 2019

"Tämä ei ole hoitoa vaan pelkkää säilyttämistä" - tapaus Duvan Ruotsista, päivitys 12.8.2019

"Det är inte vård, bara förvaring" (Tämä ei ole hoitoa vaan pelkästään säilyttämistä) - uutisoi Aftonbladet 3.7.2019.  . Kyse on Attendon toiminnasta Ruotsissa. Attendon Duvan -kodissa Linköpingissä hoitohenkilöstön resurssipuutteista erityisesti yöhoidossa. Tässä paikassa kolme hoitajaa vastaa 95 vanhuksen hoidosta yöllä. Asukkaat ovat useassa osastossa. Ruotsin valvontavirasto IVO on vaatinut henkilöstön lisäämistä. Juttu on ollut kesken vuodesta 2017, vaikka asiaan ovat puuttuneet henkilöstö, omaiset ja IVO. Attendo puolestaan valitti eteenpäin IVOn päätöksestä. Lopullinen juridinen päätös (2019) oli, että jokaisena yönä hoitajia pitää olla kolmen sijasta viisi. Aftonbladetin juttu sisältää monenlaisia hoitajien kuvauksia vaikeista öistä, kun ei ehditä tehdä perushoitoa. Meni viikko ja luin Helsingin Sanomista pikkujutun otsikolla "Attendolle 100000 euron uhkasakko henkilöstömäärästä". Kyse oli tässä Lappajärven kehitysvammakodin henkilöstömäärästä, josta Länsi- ja Sisä-Suomen avi antoi päätöksen (15 paikkaisessa hoitokodissa pitää olla aamu- ja iltavuorossa kolme koulutettua henkilöä).

Ruotsin esimerkki kuvaa sitä, miten esimerkiksi levottomien, vaikeasti sairaiden dementtien kanssa yötkin voivat olla täynnä työtä ja vielä kaikkein raskaimmasta päästä. Tämä kuvaa myös sitä, että paikallinen henkilöstö reagoi voimakkaasti asiakkaidensa puolesta mutta Attendon johto toimii vain voitot mielessä. On siis tuttu ilmiö lahden toiselta puolelta.

Näyttää tämänkin vertailevan esimerkin valossa olevan paikallaan säätää mitoitus lailla, kuten nyt vähin erin lähes kaikki puolueet ja myös asiantuntijat ovat asian nähneet. Ja mitä vaikeahoitoisempia vanhuksia siirtyy kotihoidosta palvelukoteihin (ml. vanhainkodit), sitä enemmän tietysti käsipareja tarvitaan hoidossa.

Niin, että lomamatkallakin nousevat esille nämä ikääntyneiden ongelmat. Eikö tästä jutusta pääse edes ulkomailla eroon. Josko tämä uusi hallitus jne....

Päivitys 12.8.2019: Näin meillä - Valviran ylijohtajan kommentti vanhustenhuollon tilaan Suomessa:

Alkuvuonna julki tulleet ongelmat vanhustenhuollossa eivät ole poistuneet, sanoo lupa- ja valvontavirasto Valviran ylijohtaja Markus Henriksson Uutissuomalaiselle. Henrikssonin mukaan Suomessa on yhä aivan liikaa yksiköitä, joiden toiminnassa on vakavia epäkohtia. Ylijohtaja sanoo, että suurimmassa osassa yksiköitä asiat ovat riittävän hyvällä tasolla, mutta työtä on vielä tehtävä paljon. Henriksson kertoo Valviran odottaneen, että ohjauksen tai huomautuksen kaltaiset kevyet toimet riittäisivät. Muutokset olivat kuitenkin vain tilapäisiä tai niitä ei tehty ollenkaan.”Sitten tultiin siihen, että oli välttämätöntä ryhtyä koviin keinoihin. ”Henrikssonin mukaan tilanne paranikin suurimmassa osassa yrityksiä, ja myös kuntien järjestämisvastuuseen liittyvä valvonta aktivoitui.https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006201778.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti