Oli hauskaa matkustaa tekoälyn kanssa pari viikkoa Keski-Euroopassa. Meillä oli tarjolla kaksi eri sovellusta kännyköissämme: Windows - Here -karttasovellus sekä Google-karttasovellus. Miellyttävät naisäänet johdattivat meitä paikasta toiseen. Heren tekoäly oli meille hiukan hidas. Nainen sekoili varsin usein ja ilmoitti aina alkajaisiksi - "olet moottoritiellä". Tämän jälkeen hän antoi patenttiratkaisun - "käänny seuraavasta risteyksestä vasemmalle ja tee U-käännös". Kun emme totelleet, hän käski "nyt tee U-käännös". Töitä rouva teki, mutta emme kaikkeen uskoneet. Googlella oli sen sijaan naisääni, jolle saksalaiset sanat kääntyivät aivan uuteen muotoon. Saksassa oli paljon "pahoja" paikkoja. Ei uskallettu lähestyä. Kyse oli kylpylä - "Bad" - paikoista. Hauskin oli kuitenkin, että Google-daami suositteli meille Pohjois-Saksassa "Luupekkia". Osa ohjeista oli aivan käsittämätöntä kieltä.
Tuli tietysti mieleen, että maailmassa on muitakin kieliä kuin englanti niin tai suomi kuten vaikkapa saksankieli tai ruotsinkieli. Ohjeiden jakaja yrittää lausua kaikki sanat joko suoraan, miten kirjoitetaan tai muuttamalla ne englanninkielen asuun. Tästä tuli mieleen, miten karttaohjelmien puhe on rakennettu. Mitä ilmeisimmin puheen takana on jokin henkilö. Voisihan se olla pelkkää digitaalista puhettakin. Entä reagointinopeus. Voisihan siinäkin käyttää vuorovaikutteista mallia. Esimerkiksi voisin vastata Here-äänelle: "olet eksyksissä - selvitä itsellesi missä olet" tai "enkä käänny".
No tämä automatkailun hauskuus pisti miettimään ehkä kahta asiaa: 1) miten vuorovaikutus todellisen ja tekohenkilön välillä toimii. Pitäähän minullakin olla jotain sanottavaa. Ei tekohenkilö voi kaikkea määrätä. 2) Miten puhuttu ja kirjoitettu sanoma saadaan synkkaamaan yhteen. Puheessahan on vielä noiden yksinkertaisten eri sanojen lausumisohjeiden lisäksi paljon enemmän ilmeikkyyttä - jopa tunteita mukana. Mitenkähän tunneäly voitaisiin saada kiinnitettyä osaksi tekoälyä, osaksi tekohenkilön olemusta. Vielä ei taideta olla näin pitkällä. Mutta mitähän siitä seuraisi, jos oltaisiinkin.
No tästä pohdinnasta tullaan vakaviin asioihin. Mitkä eettiset periaatteet ohjaavat tekoälyn kehittämistä ja erilaisten sovellusten tekoa. Jos sokeasti noudatetaan tekoälyn antamia ohjeita, saatetaan joutua kummallisiin tilanteisiin. Eettisiä periaatteita on vaikea muuntaa "yhdeksi faktaksi". Tästähän on jo esimerkkejä itseohjautuvien autojen käyttäytymisestä. Myös terveydenhuollossa on jo esimerkkejä tekoälyn ongelmista. Käytetty algoritmi voi olla jollain tavalla puutteellinen ja antaa harhaan johtavia hoito-ohjeita. Mutta olen myös huolissani siitä, miten inhimillinen tunneäly saatettaisiin korvata tekoälyllä. Ja vielä yksisuuntaisella informaatiolla - käskyillä. Käskytys ei ole nykyaikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti