sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Tapaus alkoholimainonta: puhe, vikapuhe, vihapuhe, sananvapaus, päivitys 12.11.2014

Wikipedia: Coca Cola -mainos 1890-luvulta
"Mainonta tähtää yleensä myynninedistämiseen, eli tavoitteena on yksinkertaisesti myydä joko heti tai myöhemmin. Mainoksilla tiedotetaan tavaroista, palveluista, aatteista ja ihmisistä. Mainonnan avulla luodaan brändejä eli tavaramerkkien ja tuotteen muiden aineettomien ominaisuuksien muodostamia mielikuvakokonaisuuksia. Myös ihmisestä voidaan tehdä niin sanottu brändi.[2]" http://fi.wikipedia.org/wiki/Mainonta

Tapaus alkoholimainonta.Viski kirvoitti somekansan puhumaan alkoholimainonnasta. Juttu lähti heti vikapuhelinjoille, kun levitettiin puhetta sananvapauden rajoittamisesta ja kansalaisten holhoamisesta. Vikapuheeseen syyllistyivät heti alkuunsa monet vaikutusvaltaiset tahot niin lehdistössä kuin päättäjissä. Jopa pääministerikin ehti tuoreeltaan heti tyrmätä virkamiehet. (1) Ihmeellistä on, että pääministerillä on koko virkakoneisto käytössä ja hän olisi voinut selvittää tuo tiedon todenperäisyyden ennen julkisuuteen tuloa. (herkkä tviittausliipasin). Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa kuvataan tämä viskijupakka.  "Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ole rajoittanut yksityishenkilöiden sananvapautta", on tiedotteen otsikko. (2)  Seuraavaksi tartuttiin suurempaan kalaan eli alkoholimainonnan muuttuviin säädöksiin. Osoittautui, että eduskunta on päästänyt käsistään tulkinnanvaraisen säädöksen, jota nyt virkamiehet yrittävät parhain keinoin tulkita. Poliitikot vaalikuumeessaan poistuivat vastuunkantajan roolista. Käsiin jäivät virkamiehet. Näin syntyi valvontavirastoihin satojen sähköpostien tulva sekä somemaailmaan aukko haukkua virkamiehet oikein kunnolla. Somekansan palaute on ollut vaihtelevaa. Toisessa ääripäässä on sympatian osoituksia virkamiesten toimille. Toisessa ääripäässä on suoranainen vihapuhe virkamiehiä kohtaan. Ja siinä välissä on jopa humoristisiakin pohdintoja alkoholimainonnasta.

Holhous on alkoholipolitiikan avainkäsite. Me kansalaiset koemme valtiovallan toimet alkoholipolitiikassa holhoukseksi, koska tiedämme tarkkaan, miten suhtaudumme alkoholiin. Jokainen meistä on mielestään isäntä tässä asiassa. Alkoholimainonnan rajoittaminen on monen mielestä holhousta. Toiset jopa vähättelevät mainonnan merkitystä, vaikka sen perimmäinen tarkoitus on myynnin edistäminen. Ei kai alkoholin tuottaja, myyjä turhaan lähde mainonnan tielle. Jossain maissa asia on ratkaistu kieltämällä kaikki alkoholimainonta, jossain sitä on rajoitettu, jossain sallittu muun mainonnan eettisten periaatteiden mukaan. Mainonnan rajoittamisen taustalla on mainostamisen perusajatus - myynnin edistäminen. Lapsiin ja nuoriin kohdistuvan mainonnan rajoittamisen ajatuksena on juuri ennaltaehkäisyn periaate. Totta on myös, että Suomessa alkoholin kulutus on korkealla tasolla ja seurauksetkin ovat merkittäviä. Näitä asioita olen taannoin pohtinut kahdessa blogikirjoituksessani. (3).

Sananvapaus, vikapuhe, vihapuhe. Alkoholiasioissa sananvapaus on haastava käsite. Jokainen voi sanoa sanottavansa omalta kannaltaan, mikä voi olla myös totta tai ei. Alkoholipolitiikka puolestaan kohdistuu koko väestöön. Erilaisin yhteiskunnallisin keinoin voidaan vaikuttaa väestön asenteisiin, käyttäytymiseen. Keinot ovat sekä rajoittavia että valistavia. Rajoittavat keinot päätetään säätämällä lakeja. Alkoholin mainonnan rajoittamista koskevat säädökset on eduskunta säätänyt, vaikka myös valvonnasta vastaavat virkamiehet ovat jo valmisteluvaiheessa kertoneet lain valvonnan vaikeuksista. Ei ole valvontaviranomaisten syy, jos laki on laadittu epämääräiseksi. Sananvapautta on myös vikapuheen levittäminen. Kun sitä tekee valtamedia, on sananvapauden etiikka koetuksella. Sananvapautta on myös kertoa lähes mitä hyvänsä somessa. Sananvapautta on myös lähettää virastoihin palautekanaviin ja yksittäisille virkamiehille mitä hyvänsä viestejä. Sananvapauden äärimuoto on vihapuhe. Ääripäässä vihapuhe on rikollista toimintaa. Valtakunnansyyttäjänviraston raportissa 21.12.2012 rangaistavaa vihapuhetta on sellainen, joissa kiihotetaan kansanryhmää vastaan, syyllistytään kunnianloukkaukseen ja laittomaan uhkaukseen. Valvontavirastojen virkamiehiin on kohdistunut ääritapauksessa jopa "laitonta uhkausta". (4) 18.10.2014 YLE:n YLE-leaks ajankohtaissatiirissakin todettiin, että jopa tappouhkauksia on esitetty. Kun tulee sadoittain palautteita virastoille, on mahdollista, että joukossa on myös aitoa uhkausta. Prof. Hannu Lauerma on todennut toisiin vihapuheisiin viitaten 2013 seuraavaa:  "Näitten nettikirjoittajien joukossa on suoranaisesti vainoharhaisia, mielisairaita ihmisiä, eli kaikki ei ole tällaista lietsottua vihaa, josta pystyy pakittamaan takaisin. Joukossa on harhaluuloisia ihmisiä:" (5)

Asiantuntijat, virkamiehet, kansalaiset ja alkoholipolitiikka. Tämä alkoholiasia on herkkä asia. Poliitikot nostivat kädet pystyyn ja siirsivät alkoholilain uudistamisen seuraavalle hallitukselle. YLEn nettiuutisten viesti on kuvaava: "Moni kokee entistä tiukemman alkoholilain holhouksena ja suuren alkoholia ongelmitta käyttävän enemmistön kiusaamisena, toiset taas kiittävät, jos viinapiru saadaan kuriin." (6) Asiantuntijoilla ja tutkijoilla on ahdas aukko kertoa alkoholipolitiikan taustoja tutkimuksiin vedoten, kun poliitikot pelkäävät kansalaisten reaktioita ja kansalaiset tietävät, mikä on totta. Lakeja valmistelevat virkamiehet ja poliitikot ovat puun ja kuoren välissä, kun alkoholipolitiikassa teollisuus on myös merkittävä lobbari. Ja sitten nämä lakien pohjalta valvovat virkamiehet. Valvontatoimilla pitäisi olla vaikutusta ja toisaalta ääripäässä pitäisi olla turva vihapuhetta kohtaan. Ei ole kovin turvallinen olo, jos saa viestin, jossa todetaan lakoonisesti "me tiedämme, missä asut".

Somekohun hoitoon tarttui tuoreeltaan mainonnan asiantuntija viitaten tyypillisenä esimerkkinä tähän viskikohuun. Mainonnan asiantuntijan neuvot olivat seuraavat:
1. seuraa nettikeskustelua virka-ajan ulkopuolella
2. reagoi heti pahoitellen asiaan
3. valjasta kaikki voimat seuraamaan tilannetta
4. tee rehellinen sisäinen selvitys
5. tuo asian positiiviset asiat julkisuuteen
6. arvioi mainontasi - pitäisikö pistää huilaamaan
7. tee sisäinen pyykinpesu ettei asia toistu.  
http://www.bisnesnousuun.fi/nain-some-kohu-syntyy-nain-se-hoidetaan/

Alkoholimainonnan ohjeistus on päivitetty 12.11.2014. http://www.valvira.fi/valvira/lehdistotiedotteet/valvira_on_paivittanyt_alkoholimainontaohjeen_vastaamaan_1_1_2015_voimaan_tulevia_muutoksia_-_mainontasaannokset_eivat_rajoita_sananvapautta
Ja tässä lehdistön tapa julkistaa sama asia: http://www.tivi.fi/kaikki_uutiset/valviran+luvalla+laita+facebookiin+niin+monta+viinapullon+kuvaa+kuin+haluat/a1028132
Ote lehdistön uutisoinnista: "Valviran mukaan mietojen alkoholijuomien mainostaminen sosiaalisen median palveluissa on vuodenvaihteen jälkeen yhä sallittua, mutta mainostajien tulee poistaa nettipalveluistaan kuluttajien alkoholijuomia ylistävät kommentit sekä kuvat. Mainostajan täytyy myös mahdollisuuksien mukaan ehkäistä alkoholimainonnan jakaminen tietoverkossa. Jos kuluttaja lähettää esimerkiksi nettilinkin toiselle kuluttajalle, mainostaja ei ole tästä Valviran mukaan vastuussa."

Viitteet:

(1)Pääministeri Stubb viskigatesta:  http://yle.fi/uutiset/stubbkin_otti_kantaa_viskigateen_aivan_kasittamatonta_jos_pitaa_paikkansa/7524147
EHYT ry epäilee, että nyt aikaansaatu somekeskustelu olisi masinoitu jostain. No siitä ei ole mitään todisteita.   http://yle.fi/uutiset/ehyt_epailee_alkoholikeskustelua_masinoiduksi__virheellinen_tieto_leviaa/7524936
 
(2) Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedote: "Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ole rajoittanut yksityishenkilöiden sananvapautta".
http://www.avi.fi/web/avi/avi-etela-suomi/-/journal_content/56/13166/2542652?p_p_auth=s0Yi655X#.VEOKphYQM1I

(3) Olllin blogikirjoituksia aiheesta:
http://ollintuumailut.blogspot.fi/2013/05/alkoholi-suomessa-lahes-kympin-suoritus.html
http://ollintuumailut.blogspot.fi/2013/07/alkoholin-kulutus-ja-kaytto-tilastot.html

(4) Vihapuhe on Euroopan neuvoston ministerikomitean ehdotuksen mukaan sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen.[1]
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vihapuhe
”Viharikos on henkilöä, ryhmää, jonkun omaisuutta, instituutiota tai näiden edustajaa kohtaan tehty rikos, jonka motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys uhrin oletettua tai todellista etnistä tai kansallista taustaa,  uskonnollista vakaumusta tai elämänkatsomusta, seksuaalista suuntautumista, sukupuoli-identiteettiä, sukupuolen ilmaisua tai vammaisuutta kohtaan.”
https://www.poliisi.fi/poliisi/helsinki/home.nsf/pages/4E3499DAAB40F1F8C2257A7E0034696A?opendocument

(5) YLEn raportti sananvapaudesta ja vihapuheesta vuodelta 2013:   http://yle.fi/uutiset/me_tiedamme_missa_asut/6590408

(6) "Moni kokee entistä tiukemman alkoholilain holhouksena ja suuren alkoholia ongelmitta käyttävän enemmistön kiusaamisena, toiset taas kiittävät, jos viinapiru saadaan kuriin."
 http://yle.fi/uutiset/miten_alkoholilakia_pitaisi_uudistaa/7535151




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti