Päivitys 21.7.2014: Martti Kekomäki (emeritusprofeesori, parlamentarisen työryhmän jäsen) purkaa hyvin ulos sote-uudistusta ja kommentoi myös tätä Haglundin esiin tuloa. Keko on mitä ilmeisimmin samoilla linjoilla julkisen ja yksityisen terveydenhuollon suhteesta kuin Olli. Kannattaa katsoa tämä 10 minuutin haastattelu: http://areena.yle.fi/tv/2163874
Haglund: Sote-ratkaisu sementoi hänen mukaansa julkisen palvelutuotannon. Järjestämisvastuuta ja palveluntuottajia ei eriytettykään niin kuin sovittiin. Sen sijaan iso osa palvelutuotannosta delegoidaan sairaanhoitopiireille ja kunnille eli julkisille toimijoille.
Hänen mukaansa asiakas eli potilas unohdettiin tyystin, kun ratkaisuun mentiin rakenteet edellä ja luotiin viisi järjestämisvastuussa olevaa sote-aluetta, jotka käytännössä voivat hääriä myös tuottajina.
”Ainut faktinen muutos on, että etäisyys palveluihin kasvaa”, Haglund sanoo. Sote-ratkaisu noudattaa Haglundin mukaan pitkälti keskustalaista maakuntamallia, josta nimenomaan oli hallituksen piirissä todettu, ettei se toimi.
Kaikki lähti Haglundin mielestä vikaan siinä, että sote-ratkaisu siirrettiin hallituksesta parlamentaariseen valmisteluun. Keskusta vei hallitusryhmiä kuin litran mittaa perussuomalaisten peesatessa, eivätkä päähallituspuolueet pysyneet sovitussa.
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/sote-ratkaisu+epaonnistui+taysin
/201407689533
Stubb: Sote-juna jatkaa matkaansa
Puolustusministeri Carl Haglund (r.) arvosteli tänään Kauppalehdessä sote-ratkaisua pettymykseksi ja suureksi epäonnistumiseksi. Haglundin mukaan ratkaisu tehtiin keskustan ehdoilla eikä se anna riittävästi mahdollisuuksia yksityiselle terveydenhuollolle.
Stubb pitää opposition kanssa saavutettua sote-ratkaisua onnistuneena.
- Minun mielestäni se ratkaisu, joka tehtiin, jossa järjestämisvastuu on selkeästi sote-alueilla on hyvä ja nyt lähdetään sitten miettimään seuraavalla hallituskaudella rahoitusmallia. Minun mielestäni keskeistä ei ole onko kyseessä yksityinen vai julkinen, vaan keskeistä pitää olla onko hyvä vai huono.
Stubbin mukaan ratkaisussa on hyvin tilaa sekä julkiselle että yksityiselle sektorille.
Stubb uskoo, että uudistusta pystytään viemään hallituksessa eteenpäin RKP:n mahdollisesta vastustuksesta huolimatta.
Haglundin mukaan keskusta saneli pitkälle sote-ratkaisun ja kokoomus ja SDP pettivät. Stubb muistuttaa, että raktaisu oli kompromissi useiden näkemysten välillä.
- Tällaisissa parlamentaarisissa ryhmissä määritelmällisesti tehdään aina kompromissi ja siellä on varmasti vähän keskustaa, vähän kokoomusta, vähän SDP:tä, vähän RKP:tä ja myös muita puolueita. Se on ihan hyvä paketti.
http://yle.fi/uutiset/stubb_sote-juna_jatkaa_matkaansa/7346562
Päivitys 15.7.2014: Kati Peltola kommentoi Lasse Männistön mielipidettä HS:ssä:
"Sotepalveluille yhteinen perusta
Tänään15.7 oli Hesarin mielipidesivulla otsikolla Sotepalveluille yhteinen perusta puheenvuoroni Lasse Männistön juttuun (HS 14.7)
Kokoomus haluaa sosiaali-ja terveydenhuollon perustasolle mallin, jossa asiakas saa valita yksityisen tai kunnallisen palvelutuottajan. Männistö ehdottaa sen kokeilemista pääkaupunkiseudulla. Täällähän se toteutuu nyt maksukykyisille. He käyttävät yleensä rinnakkain kunnallisia ja yksityisiä palveluja. Muut ovat usein puutteellisten peruspalvelujen varassa.
Kaikki poliittiset ryhmät ovat allekirjoittaneet sen, että nykyisin suurimmat puutteet ovat peruspalvelujen riittämättömyys ja sosiaali- ja terveyspalvelujen keskinäinen ja sisäinen erillisyys. Eniten terveyspalveluja tarvitsevilla on sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon tarvetta. Heillä on muita useammin myös sosiaalityön ja arkielämän tukipalvelujen tarve. Monet terveyspalvelua hakevat hyötyisivätkin enemmän hyvästä sosiaalityöstä Soteuudistuksen tärkein tavoite on hyvin eri tyyppisten ja eri tavalla ihmisiä kuormittavien tilanteiden parempi hallinta. Palvelujen pilkkominen yksittäin valikoitaviksi tai palveluseteleiden kautta rahoitettaviksi jatkaisi nykyistä hajanaisuutta.
Vaikeassa tilanteessa ei useinkaan ole voimia etsiä ja valita. Siksi palvelujärjestelmän pitää olla helppo sekä asiakkaille että työntekijöille. Paljon hoitoja ja huolenpitoa tarvitsevan pitää saada niitä. Vähän palvelua tarvitsevat pitää osata erotella. Palvelujen perusteena ei saa enää olla, missä asuu tai löytääkö sopivan palvelutuottajan.
Meidän on luotava kattava peruspalveluverkko, jossa jokainen saa nopeasti apua oman tilanteensa selvittämiseen. Monipuoliset sosiaali- ja terveysasemat pystyisivät hoitamaan itse useimmat asiakkaansa ja yleensä ohjaamaan lisäpalvelun tarvitsijat sopiviin tutkimus- ja hoitopaikkoihin. Perustason palvelut on saatava hyödyttämään kaikkia alueensa asukkaita. Yksittäisten ihmisten oikeutta shoppailla ylikansallisissa terveystehtaissa tai erillisissä palveluputiikeissa ei kannata rahoittaa verovaroilla."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti