sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Sote - poliittista pöhinää - ollaanko luopumassa vastuukunnista?, päivitys 18.12.2013

Poliittinen kuntapöhinä. (1) Sote on YLEn äänestyksessä muotisanana lähes yhtä suosittu kuin pöhinä.  Pöhinä sopii kyllä melko hyvin myös soteuudistuksen tämän hetkiseen tilanteeseen. Hallituspuolueet ovat edelleen kiinni Orpon työryhmän linjauksissa. Oppositiosta pääpuolueet perussuomalaiset ja Keskusta ovat toisella linjalla - totta kai. Persujen ehdotus on piirikuntamalli, kun taas Keskustan ehdotus on maakuntamalli. Ja hallitus vannoo vastuukuntamallin nimeen. Aiheen ympärillä on kuitenkin ajankohtaista pöhinää. YLEn uutisissa 15.12.2013järjestämislakityöryhmäkin on päätymässä ilmeiseen umpikujaan ja näyttäisi luopuvan vastuukuntamallista. Työryhmä jättää mietintönsä 19.12.2013. http://yle.fi/uutiset/tallainen_siita_tuli_melkein_valmis_sote-laki/6985984

Päivitys 16.12.2013 /Pääministerin pöhinä. Pöhinä jatkuu aiheesta 16.12.13 ennen kuin työryhmä on edes jättänyt mietintöään. Pääministeri Katainen ottaa asiaan kantaa Ylen sivuilla. (2). Pääministerin kritisoi kuntayhtymämallia sillä, että ko. mallissa kullakin kunnalla on rationaalista päätöksentekoa rapauttava "veto-oikeus". Edelleen erikoissairaanhoidon menot kasvaisivat, perusterveydenhuolto jäisi lapsipuolen asemaan. Olen Kataisen kanssa erimieltä: kuntayhtymissä voi olla perusterveydenhuolto, jolloin sen tarpeet arvioidaan osana yhtymän kokonaisuutta; rakentamalla sopimuspohjainen palvelujen ja kustannusten kohtaaminen kuntakohtaisesti estää "veto-oikeuden"; kustannukset on mahdollista kohtuullistaa, kun erikoissairaanhoidon rinnalla on samassa yhtymässä myös perusterveydenhuolto ja vaikkapa "raskas sosiaalihuolto"; tuottavuutta ja taloudellisuutta on jo osoitettavissa nykyisissäkin sairaanhoitopiireissä jopa tutkimustuloksin. Päivitys 18.12.2013: Nyt hallituksenkin rivit rakoilevat, kun vasemmistoliitto on siirtynyt myös kannattamaan kuntayhtymämallia vastuukuntamallin sijaan.                 http://www.hs.fi/kotimaa/Hallituksen+sote-sopu+murenee/a1387261151823

suomen_palvelukunnat_800x533Perussuomalaisten piirikuntamalli. Persujen sote perustuu ns. piirikuntamalliin. Ilmeisesti halutaan erottua Keskustasta ja tehdä oma termistö maakunta-ajattelulle. Perussuomalaisten Suomen palvelukunnat - ohjelmassa kerrotaan seuraavaa:

"Palvelukunnat–ohjelma perustuu peruskunta-piirikunta-pohjaiseen järjestämismalliin, jossa peruskunta on keskeinen vaikuttaja ja piirikunta vastaa peruskuntaa laajempaa väestöpohjaa edellyttävien palveluiden järjestämisestä. Keskipisteessä on palveluja tarvitseva ihminen, jonka hyvinvoinnista, turvallisuudesta ja ihmisarvosta huolehditaan.
Ohjelma integroi erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon saman järjestäjän ja hallinnon sekä päätöksenteon alaiseksi piirijaon pohjalta. Näin perustettaviin piirikuntiin voidaan kunkin piirikuntaan kuuluvan peruskuntien vapaaehtoisella päätöksellä liittää myös sosiaalipalvelut osin tai kokonaan.
Piirien määrä ja väestöpohja määräytyy alueellisten palvelutarpeiden mukaisesti siten, että palvelut turvataan riittävän lähellä niiden tarvitsijoita. Voimavaroja suunnataan perusterveydenhuoltoon ja ennalta ehkäisevään toimintaan. Esimerkiksi lastensuojelutyöhön panostaminen maksaa itsenä monin tavoin tulevaisuudessa takaisin.
Keskeisenä tavoitteena on vahvistaa henkilöstön työhyvinvointia, motivaatiota ja hyvää johtamista, mitkä ovat edellytyksiä ammattitaitoisen työvoiman saannille ja palvelujen tason paranemiselle. Julkisen terveydenhuollon rahoitusta on kehitettävä."
http://www.perussuomalaiset.fi/tietoa-meista/puolueohjelma/perussuomalaisten-suomen-palvelukunnat-ohjelma/

Parempia palveluja lähellä kotia.jpgKeskustan kotikunta - maakuntamalli. Itse asiassa Keskusta haluaa rakentaa maakuntamallinsa sairaanhoitopiirien ympärille, jopa hyvin lähelle nykyistä sairaanhoitopiirien määrää. Mallista kirjoitetaan Keskustan sivuilla seuraavasti:

"Nopeammin lääkäriin Keskustalle tärkeintä on uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelut niin, että lääkäriin pääsee tulevaisuudessa nopeammin. Lääkäreille ja hoitajille on jäätävä oikeasti aikaa hoitaa potilaat pikkulapsista vanhuksiin.
Tätä varten olemme rakentaneet oman vaihtoehtomme, kotikunta–maakuntamallin. Siinä terveys- ja vaativimmat sosiaalipalvelut hoidetaan kuntien yhteistyönä maakunnittain, nykyisten sairaanhoitopiirien pohjalta.
Keskustan vaihtoehdossa sosiaali- ja terveyspalveluja ei keskitetä. Haemme vain laajemmat hartiat näiden suurempaa väestöpohjaa vaativien palvelujen järjestämiselle.  Esimerkiksi lääkäriin pääsee yhä jokaisessa kunnassa.
Keskustan mallissa siirrytään kohti yksikanavaista rahoitusta. Sen avulla sosiaali- ja terveyspalveluihin tarkoitetut rahat saadaan nykyistä tehokkaampaan ja asiakkaan hyvinvointia paremmin edistävään käyttöön.
Kuntalaisille uudistus näkyy muutoksena parempaan. Jonot lyhenevät, pompottelu luukulta toiselle loppuu ja potilastiedot kulkevat nykyistä paremmin paikasta toiseen, kun tietojärjestelmät saadaan yhtenäistettyä.
Ja mikä parasta: asiakkaan valinnanvapaus lisääntyy. Hän voi valita kunnan, yrityksen tai vaikkapa jonkun järjestön tuottaman palvelun välillä. Tämä palveluyksikkö on kokonaisvastuussa asiakkaan hoidosta ja hoivasta."

http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Politiikka/Kotikunta-maakuntamalli

Pääkaupunkiseudun maakuntamalli. Järjestämislakityöryhmän keskeneräisistä töistä on pulpahtanut esille niin Persujen kuin Keskustankin ajatuksia myötäilevä maakuntamalli pääkaupunkiseudulle. Peruspalveluministeri loihti heti korjaamaan, että tämä on vain yksi vaihtoehdo monista. Lopputulosta odotetaan vielä tätä kirjoitettaessa. HS uutisoi aiheesta seuraavasti 13.12.2013:

"Moitittuja kuntayhtymiä ollaankin sallimassa
0
Helsingin Sanomat
Sote-uudistusta pohtivassa valmisteluryhmässä on halua sallia sote-alueiden muodostaminen hallituksen parjaamina kuntayhtyminä.
Asiasta keskusteltiin keskiviikkona pidetyssä sote-valmisteluryhmän kokouksessa.
Keväällä hallitus linjasi, että sosiaali- ja terveysalueet täytyy tulevaisuudessa perustaa lähtökohtaisesti vastuukuntamallilla, jossa alueen isäntäkunnalla on merkittävä päätösvalta. Nykyiset sairaanhoitopiirit toimivat kuntayhtyminä, joita on nimitetty "hallintohimmeleiksi".
HS:lle kerrotaan valmisteluryhmästä, että kuntayhtymät halutaan sallia vastaantulona pienille kunnille. Asiaa käsitellään ryhmässä taas maanantaina."http://www.hs.fi/kotimaa/Moitittuja+kuntayhtymi%C3%A4+ollaankin+sallimassa/a1386827151143

Ollin kysymyksiä sote-pöhinään:
  • Siis ollaanko luopumassa vastuukuntamallista? - toivottavasti
  • Palataanko kohden sairaanhoitopiirimallia tai maakuntamallia?
  • Kaikki poliittiset puolueet ovat samoilla linjoilla yksikanavaisesta rahoitusuudistuksesta - miksi valmistelua ei aloiteta tästä?  
Viitteet

(1) "Pöhinä" - "sote". Yle järjesti suosikkisanoista äänestyksen. Pöhinä voitti, mutta sote oli aivan kantapäillä.  Tässä on tulos: Ylen lukijaäänestyksen mukaan sana pöhinä kuvaa parhaiten vuotta 2013. Sillä viitataan nykyään varsinkin sosiaalisessa mediassa kiertäviin ilmiöihin, jotka puhuttavat.
"Sanassa on potentiaalia vuoden 2013 sanaksi, koska se on tarkoitusperältään moniselitteinen ja tarttuva. Lisää pöhinää!" kirjoittaa yksi sanaa äänestäneistä.
"Somepöhinä, se on se mitä kaikki kaipaa ja tavoittelee", eräs vastaaja perustelee.
"Tästä sanasta on vain jäänyt niin hyvä pöhinä", toinen kirjoittaa.
Toisin sanoen sanaa pidettiin myönteisenä, toisin kuin montaa muuta äänestyksessä mukana ollutta termiä. 
Pöhinällä monia merkityksiä
Aiemmin pöhinällä on viitattu amfetamiiniin. Erään vastaajan mukaan se on "Itä-Helsingin viemäreistä" yleissanaksi noussut slangisana.
"Pöhinä on kulkenut pitkän matkan 10 vuoden aikana Itä-Helsingin kujilta aina eduskuntataloon asti", toinen tarkentaa.
"Notkean Rotan lanseeraama sana toimii lähes missä yhteydessä tahansa, mutta etenkin kaupunkien lähiöiden elämää kuvailtaessa se on ainoa sarjassaan!", kolmas kirjoittaa.
Sana herättää myös tunteita. Joidenkin mielestä osa käyttää sitä "väärin", tai se ärsyttää trendikkyytensä takia." http://yle.fi/uutiset/ylen_lukijat_pohina_on_vuoden_2013_sana/6977222

(2) Järjestämislakityöryhmän mietinnöstä esiin noussut työryhmän kritiikki vastuukuntamallia kohtaan sai myös pääministerin kommentoimaan asiaa. Oheinen lainaus on suoraan YLEn uutissivuilta 16.12.2013:http://yle.fi/uutiset/katainen_ei_lampene_kuntayhtymille__asiantuntijat_kannattavat/6987276
 
"Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vastustaa edelleen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä niin sanotulla kuntayhtymämallilla.
Yle Uutisten tietojen mukaan sote-uudistusta pohtiva asiantuntijaryhmä pitää hallituksen esittämää vastuukuntamallia ongelmallisena ja kannattaa nimenomaan kuntayhtymämallia. Työryhmän työ päättyi maanantaina.
Katainen ei kuntayhtymille edelleenkään lämpene. Hänen mielestään päätöksenteko on niissä hankalaa.
- Siellä yleensä rationalisointi on erittäin vaikeaa, koska jokaisella kunnalla on enemmän tai vähemmän yksinkertaistettuna vähän niin kuin veto-oikeus, Katainen sanoo Yle Uutisille.
Hänen mielestään kuntayhtymämallista on jo saatu huonoja kokemuksia esimerkiksi erikoissairaanhoidossa.
- Erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat. Ja taas terkkareista (terveyskeskuksista) säästetään, koska se on ainoa asia, mistä kunta yksin voi tehdä päätöksiä, Katainen sanoo.
Hän huomauttaa, että vastaava tilanne on myös koulutuksessa. Kunnat hakevat säästöjä peruskouluja lakkauttamalla, koska niistä ne voivat päättää itse. Sen sijaan toisen asteen koulutuksesta ei voida leikata, koska niistä päätetään usein kuntayhtymissä.
- Tämä syö kunnallisten päättäjien valinnan mahdollisuutta arvioida sitä, minkä pitäisi oikeasti olla lähipalvelu, Katainen sanoo.
Sote-uudistusta pohtiva asiantuntijaryhmä luovuttaa raporttinsa torstaina.
Katainen ei halua ottaa siihen muilta osin kantaa, koska ei ole vielä nähnyt raporttia."

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti