sunnuntai 26. elokuuta 2012

Kari Välimäen sotemalli - ministerit tyrmäsivät yhtäjalkaaPäivitys 1.9.2012: Lisäymmärrystä Kari Välimäen mallista.STM:n kansliapäällikkö Kari Välimäki julkisti oman karttansa soteuudistukseen 25.8.2012 Helsingin Sanomissa. Yllä on esitetty nykytilanne eli sairaanhoitopiirijako Suomessa sekä Välimäen malli kopioituna suoraan Hesarista.

Molemmat sosiaali- ja terveysministerit kiirehtivät heti kumoamaan Karin mallin hallitusohjelman vastaisena. Tuli oikein hyvään aikaan tuo malli julki. Nyt voivat molemmat ministerit olla samalla puolella aisaa tässä asiassa. Varmasti on Karilla taustalla ideat, miksi nykytilanteesta pitää edetä erikoiseen erva-alue - suuret kunnat -malliin. Erva-alueet ovat ns. miljoonapiirialueita, yliopistosairaalapiirialueita. Hesarissa heti HUS:n toimitusjohtaja kommentoi,  että Välimäen malli rikkoisi HUS:n palasiin, missä ei ole mieltä Aki Lindenin mielestä.

Välimäen mallissa sairaanhoitopiirit häviävät kartalta. Tilalle tulee 20 vastuukunta-aluetta. Nämä vastuukunnat lähialueineen muodostavat kokonaisuuden, jonka vastuulle tulisi perusterveydenhuolto, sosiaalihuolto ja osa erikoissairaanhoitoa. "Kun pakkoliitoksia ei todennäköisesti tule, kuntia jää 150-200. Joukossa on silloin liian pieniä kuntia palvelujen turvaamisen kannalta". (suora sitaatti lehdessä Välimäeltä). 

Tämä sote-asia on todella hankala viedä erikseen eteenpäin ilman kuntauudistusta ja rahoitusuudistusta. Tässä on todella poliitikoille pala purtavaksi, koska intressitahoja on runsaasti. Pelkästään valtioneuvoston tasolla on kolme ministeriä asian kimpussa: kuntaministeri, sosiaali- ja terveysministeri ja peruspalveluministeri. Ja tietysti rahaakin pitäisi voida irrottaa uudistukseen. Vanhuspalvelulaki tuo oman lisänsä tähän. Myös kunnat itse ja vahvat kuntayhtymät ovat oma intressitahonsa. Ammattijärjestöt tuovat myös oman näkökulmansa soppaan. Miten saadaan turvattua esimerkiksi riittävät lääkärimiehitykset uudessa mallissa, vai unohtuuko tuo ongelma karttojen alle.

Olen itse aikaisemmin pohtinut tätä sote-kysymystä useassa blogikirjoituksessa. Näyttää tämä asia nyt nousevan vanhustenhuollon rinnalle käsittelyyn uudelleen. Vai oliko tämä nyt sitten vain Karin testamentti kuten Hesarin uutisessa arveltiin.

Päivitys 1.9.2012: Niin Karin mallin keskeinen pointti on, että hän haluaisi saada aikaan aikaisemmin 20 sotepiirin mukaisen ratkaisun. Kun kuntauudistus on täysin auki, tämä soteratkaisu voitaisiin tehdä 20 suuren kunnan ympärille. Samalla ilmeisesti Kari haluaa mallilla korostaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteyttä - erityisesti perusterveydenhuollon vahvistamista.  Karin mallia vastaan mitä ilmeisimmin taistelevat ministerien lisäksi "kuntapuolue" ja "sairaanhoitopiiripuolue". Toimivia organisaatioita ei haluta hävittää - sekin ymmärrettävää. Mitähän tästäkin sopasta seuraa? Jään tarkkailemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti