sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Soten tietojohtamiseen uutta ajatusta - "tietoallas"

Olin Terveydenhuollon atk-pävillä 23-25.5.2016.  (1) Tiedolla johtamisen miniseminaari oli maanantaina ja varsinaiset päivät tiistaina ja keskiviikkona. Kirjan teko oli kuumillillaan tuolloin. Tavoitteeni oli saada se painoon toukokuun puolella. Kuvassa lueskelen tuoretta kirjaa 12.6. Puristus oli kova. (2)
Tiedolla johtamisesta sain uusia ajatuksia Lahden päivistä. Eikö koko tiedonhallintaa voisi rakentaa niin, että tietoalkiot poimitaan suoraan palvelujen tuottajien toiminnanohjausjärjestelmistä yhteiseen "tietoaltaaseen", josta sitten voitaisiin ammentaa tietoa eri tarkoituksiin - siis tutkimukseen, kehittämiseen, tiedolla johtamiseen (ml. ohjaus ja valvonta). Kun Kanta/Kansa/ereseptitiedot saadaan myös asiakirjamuodosta standardoiduiksi tietoalkioiksi, koossa on kattava "setti" vaikka mihin. Tietoaltaan ylläpitäjäksi voisi tulla voittoa tuottamaton yhtiö Sitran Isaacus-hankkeen jatkeeksi. (3) Tietoaltaan käyttäjiä voisivat sitten olla kaikki soten toimijat ministeriöstä, tutkimuslaitoksista, tilastoviranomaisista, valvoviin viranomaisiin ja maakuntiin ja palvelujen tuottajiin. Tiedoista voitaisiin myös rakentaa markkinatieto - prosessitieto ja tuotos/vaikuttavuustieto eri tarkoituksiin. (Ollin kirjassa s.223-224) Myös tilastoviranomaiset saisivat tästä "altaasta" tiedot ja voisivat lopettaa omat tiedonkeruut tilastoihin ja rekistereihin. Itse asiassa ei tarvittaisi enää erillisiä rekistereitä vaan erilaisia julkistamistapoja eri käyttötarpeisiin. Oleellista on nyt siis kehittää uudet tiedonkeruun menetelmät laatukriteereineen ja laadun kontrollijärjestelmineen. Näin saataisiin nopeus ja ajantasaisuus kertaheitolla kuntoon. Ratkaisu vaatii monenlaisia tiedonhallinnan operaatioita - ei siis ihan helppo juttu. Toisaalta nykyisin menettelyin hitaus- ja laatutekijät ovat erittäin suuri haaste. Ratkaisu mahdollistaisi myös kunnollisen kokeilukulttuurin rakentamisen. Voitaisiin vaikka heti rakentaa (taidetaan jo osin tehdä Sitran hankkeessa) kokeiluaineistot, joiden varaan voitaisiin sitten tehdä erilaiset mittarit. Vuosi 2019 tulee hurjaa vauhtia. On löydettävä aivan uusi tekemisen tapa.
Lueskelin tuoretta kirjaani tältä kannalta riippukeinussa. Sivulta 221 alkaen pohdin tätä tiedonhallinnan kokonaisuutta. Oheinen sivun 230 kuva oli jo aikaisemmin esillä blogissani.  Noiden uusien ajatusten perusteella kuvaan pitäisi sovittaa tämä "tietoallas". Se raaka-tiedon nuoli alhaalta ylöspäin pitäisi ohjautua tuohon altaaseen eli valtakunnalliset tietovarannot olisivatkin "tietoallas", josta sitten tuotetaan eri tarkoituksiin tietotuotteita.
Näin helppoa se on vai onkohan?

Tietoallas on käsitteenä lanseerattu Sitran Isaacushankkeessa sen HUS:n ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien kokeiluhankkeissa. Ymmärsin, että tietoaltaaseen tuodaan monista eri tietolähteistä raakatietoa, joka sitten hyödynnetään erilaisiin tietotuotteisiin. Tietojohtamisen tapauksessa tietoaltaan päälle rakentuu tietovarasto ja sen päälle sitten erilaisia indikaattoreita erilaisin BI-tuotteiden avulla.

Viitteet

(1) Terveydenhuollon atk-päivät Lahdessa 24-25.5.2016
http://www.kunnat.net/fi/tietopankit/tapahtumat/aineisto/atk-paivat/Sivut/default.aspx

(2) Olli Nylander: Soteuudistus - pirullinen ongelma: ajopuu vain projekti, Norderstadt 2016

(3) Sitran Isaacus -hanke: aineistoa löytyy Sitran sivuilta sekä Terveydenhuollon atk-päivien 2016 Jaana Sinipuron alustuksesta 



3 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta blogista, olen sitä jonkin verran seuraillut. Tuosta tietoaltaasta, käsittääkseni Kunnamo on sitä jo aikoja siten ehdottanut, kansallinen tietovaranto sisältäisi mm toiminnnanohjausjärjestelmistä tuleva tiedot, joiden pohjalta järjestelmä mm tuottaa simulaatioita ja esim herätejärjestelmä tarjoaa hoito- tai tutkimisohjeita, ks sivu 42 Kunnamon esityksessä:

    https://www2.uef.fi/documents/1299925/1493371/Virtuaalinen+terveystarkastus+241110_kunnamo_ilman+taustaa.pdf/f72986a3-4fc1-4046-b4d6-ee33d6ffab48

    Minusta tulevaisuuden terveydenhuollon tietojärjestelmien pitiäsi toimi juuri näin, eli tukeutua "big dataan", jota meidän omat tietojärjestelmät tuottavat.

    Surullisin erimerkki mielestäni on PYLL -analyysi (Potential Years of Life Lost), jossa maksammme paljon konsulttiyhtiölle tiedosta, joka meidän pitäisi saada omasta tietojärjestelmästämme paljon paremmin.

    VastaaPoista
  2. Jep, jotenkin noinhan se voisi mennä. Mutta se pitää muistaa, että kun meillä on tavoitteissa mukana tuo valinnanvapaus ja sitä kautta mukana myös yksityiset tuottajat. Kuvitelkaa mahdollinen tietosisältö sillä oletuksella, että tuottaja (datan tuottaja/toimittaja) on esim. Terveystalo tai Mehiläinen. Heti kun tuottajan nimen perässä on oy, niin ainakin tuottamisen kustannustietoja on turha haikailla julkisiin altaisiin.

    VastaaPoista
  3. Moi Olli,

    mahdollistaako tämä vireillä oleva lakiluonnos esim kuvaamasi tietovarannon luomisen (kaikista) tai maakunnan sote-tiedoista:

    http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sosiaali-ja-terveystietojen-tietoturvallista-hyodyntamista-parannetaan

    Terv,

    Markku

    VastaaPoista