sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Vanhustenhuolto - ministeri linjasi

Peruspalveluministeri linjasi Helsingin Sanomien vieraskynäpalstalla 28.7.12 vanhustenhuoltoa -"Palvelu ei parane ilman riittävää henkilöstöä". Ministerin mielestä henkilöstömääriin tarvitaan sitovat mitoitukset. Ministeri tukeutuu viranomaistyönä tehtyihin arvioihin, jonka mukaan ympärivuorokautiseen hoitoon tarvitaan lisää noin 700 henkilöä minimitavoitteen saavuttamiseksi (0,5 hoitajaa per hoidettava). Nykytilanne on hänen mukaansa keskimäärin vanhainkodeissa korkeampi (0,62). Hankkeeseen varatut lisäresurssit riittävät ministerin mielestä. Ministeri tunnistaa paljon vastustusta ja vastustajia henkilöstömitoituksille, mutta toivoo vastustajien tulevan samoille linjoille. Lain pitäisi tulla voimaan vuoden päästä ja sitä ennen mitoitusta pitäisi kokeilla alueellisesti, toteaa ministeri.

Työryhmälle on annettu nyt jatkotyötehtävä. Haaste on edelleen suuri saada eri osapuolet samoille linjoille. Arvio tarvittavasta rahamäärästä poikkeaa ministerillä ja Kuntaliitolla merkittävästi toisistaan (140me vs. 240me). Rahojen jako kentälle on myös suunniteltava. Nykyinen järjestelmä ei puolla korvamerkittyjä rahasummia. En usko myöskään, että korvamerkitty vanhustenhuollon lisäresurssointi olisi läpihuutojuttu poliitiikan kentällä. Jos kuitenkin tämäkin ongelma ratkaistaan, on löydettävä käytännön periaatteet jaolle. Samoin on löydettävä tapa, jolla rahojen "loppusijoitus" voidaan todentaa ja valvoa. Aikanaan yritettiin ratkaista hoitojonot työntämällä erityistä rahaa sairaaloille. Vaikutukset olivat heikot. Tiukka hoitotakuulaki muutti tilanteen. Edelleen jää pohdittavaa, miten ratkaistaan yksityisten ja julkisten palveluiden tilanne. Lain pitää kattaa molemmat. Myös haasteena ovat palvelujen moninaisuus. Toisessa päässä ovat kotiin annettavat palvelut ja omaishoito. Toisessa päässä ympärivuorokautinen hoito. Välimaastossa on erilaisia palveluasumisratkaisuja.

Tiedonhallinta tässä asiassa on myös avainkysymys. Vanhuksilla on toisistaan poikkeavia palvelutarpeita. Saman hoitoyksikön sisälläkin on monenlaisia palveluita tarvitsevia vanhuksia. Tällä hetkellä kerätään tietoja vanhuspalveluista kattavasti vain osana THL:n valtakunnallisia tilastoja ja rekistereitä. Nämä rekisterit eivät tarjoa kattavaa tietoa vanhusten hoidon tarpeesta ja hoitoresursseista. Kattavan tiedon kerääminen on vaativa tehtävä, joka ei toteudu nopeasti. Tarvitaan hoitoyksiköissä tiedonkeruun menettelytavat ja välineet. Tarvitaan tietojärjestelmäkokonaisuus, jossa yksittäisten hoitoyksiköiden tiedot voidaan koota valtakunnalliseksi kokonaisuudeksi. Ja vielä tiedonkeruun pitäisi tukea varsinaista hoitotyötä eikä olla ylimääräinen työllistävä lisä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti