THL julkaisi 10.2.2016 tiedotteen: Kansa ei toivo väljempää alkoholipolitiikkaa
"Enemmistö suomalaisista pitää nykyistä alkoholipolitiikkaa sopivan väljänä tai jopa tiukentaisi sitä. Väljempää alkoholipolitiikkaa toivovien osuus puolestaan on laskenut viime vuodesta. Vastaajista 60 prosenttia on sitä mieltä, että alkoholijuomien vähittäismyyntimonopoli on hyvä tapa ehkäistä alkoholihaittoja" https://www.thl.fi/fi/-/kansa-ei-toivo-valjempaa-alkoholipolitiikkaa?redirect=https%3A%2F%2Fwww.thl.fi%2Ffi%2Fetusivu%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_tcsSJTqcGl0N%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2-1-3%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D2
Tässä on 6.10.2013 päivitetty blogikirjoitukseni alkoholin kulutuksista ja käytöstä. Asia on jälleen ajankohtainen kahdesta syystä: 1. kauppojen aukioloaikojen vapautuminen, 2. alkoholilain uusi valmistelu.
Lainattu YLEn kuvagrafiikka uutisesta 26.7.2013, viite 1 |
Päivitys 21.8.2013: STM julkisti 21.8.2013 ehdotuksiaan alkoholilain uudistukseen. Myös alla olevat asiat ovat esillä uudistusesityksessä. Esitys on tietysti saanut heti paljon kommentteja ja palstatilaa. Virallisia lausuntojakin on pyydetty. http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1861583#fi
Kyllä kansa tietää: Ei lisää rajoituksia, mutta kulutusta alas. YLEn uutisesta käy ilmi mielenkiintoinen kansalaisten mielipide. Toisaalta rajoituksia alkoholin saantiin ei pitäisi tehdä. Toisaalta kulutusta pitäisi jotenkin voida laskea. Tutkijat toteavat, että kulutusta ei ole mahdollista laskea muutoin kuin järein rajoitustoimenpitein. Peruspalveluministerit ovat yrittäneet kukin vuorollaan "ryhtiliikettä" vaatimalla rajoituksia tai veronkorutuksia. Keskiolut Alkoon tai laimennukseen on ollut ministerien huulilla ja sitten viime kädessä pyörretty lausuma (nyt Huovinen 28.7.2013, ks. myös Soininvaaran blogipohdinnat asiassa). (2) Toiset poliitikot sitten toppuuttelevat näitä näkemyksiä, kun kerran kansalaiset ovat toisilla linjoilla. Ja sitten on tietysti alkoholiteollisuus sekä teollisuuden ja kaupan kaikenlaiset kätyrit, lobbarit. Nämä tahot vastustavat rajoituksia ja vaativat lisää vapauksia.
Päivitys 31.7.2013: Myös matkustajatuonti (erit. Virosta) on ollut jatkuvasti keskustelun kohteena. Virallinen kevään tutkimus (gallup-tyyppinen) osoitti, että tuonti olisi hiukan laskenut. Nyt tullin virkailijatkin puolestaan väittävät, että tuonti on merkittävästi lisääntynyt veronkorotusten myötä. Tuontia kuvaavassa tilastoinnissa pitäisi päästä yhteisymmärrykseen eri osapuolten kesken, miten millä metodein tilastointi tapahtuu ja yhdessä julkistaa tulokset. (ennen tässä oltiin jotenkin yhteisrintamassa). Kaikkien osapuolten etuna olisi luotettava tilastotieto. Viitteessä 4 on tätä koskeva keskustelu poimittu lehdistöseurannasta.
Päivitys 18.8.13: HS:n mielipidesivulla Suomen alkoholijuomakauppayhdistyksen puheenjohtaja Tuomas Meriluoto nostaa asian esille otsikolla "Alkoholiveron korotus lisää matkustajatuontia". Hän toteaa, että "tuonnin määrästä ei ole olemassa luotettavaa tietoa". (viitteessä 4 koko mielipidekirjoitus kuvattuna). Tämä Meriluodon puheenvuoro pitäisi nyt noteerata siten, että saadaan osapuolet saman pöydän ääreen sopimaan, miten tilastointi tehdään ja yhdessä tulkitaan.
Päivitys 6.10.2013: Viimeisin mittaus osoittaa, että Viron matkustajatuonti on kesällä kasvanut merkittävästi. Mittaus poikkeaa siis edellisestä mittauksesta. Nyt tieto kelpaa myös muillekin osapuolille kuin viranomaisille. Viranomaiset ottivat pakkia alkoholiverotuksen korotuksessa, mutta tekivät sen kuitenkin siis maltillisesti. Keskustelu käy nyt siinä, onko veronkorotuksilla vaikutusta kulutukseen enää vapaassa EU-maailmassa. Asiantuntijoiden mukaan (HS:ssä julkaistu vastaväite, Merja Sandell ja Ismo Tuominen, 5.10.13) veronkorotuksilla ei ole epäonnistuttu, vaan rahaa on tullut valtion kassaan lisää ja alkoholikuolleisuus on laskenut. "Väestön terveyden kannalta ratkaiseva tekijä on kokonaiskulutuksen määrä, ei se, missä muodossa alkoholi nautitaan." Kirjoittajien mukaan matkustajatuontia hillitään uusilla keinoilla. Tähän viittasi myös THL:n erikoistutkija Esa Österberg: " Österberg kertoo, ettei alkoholin matkustajatuonnin lisääntymiselle ole löytynyt selvää syytä. Hänen mukaansa ainoa asia, joka on muuttunut, on ennakkotilausmenettely. Ennakkotilausmenettelyssä varustamo kuljettaa asiakkaan ennakkoon tilaamat juomat satamaan. THL:n, Valviran, Alkon ja valtiovarainministeriön tilaamasta laajasta tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaiset tuovat matkoiltaan Suomeen yhä enemmän alkoholia. Matkustajatuonti on kasvanut 11,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tutkimuksessa selvitettiin matkustajien alkoholin tuontia syyskuun 2012 ja elokuun 2013 välisenä aikana." (HS.2.10.2013: http://www.hs.fi/kotimaa/Tutkija+Alkoholin+tuonnin+kasvu+saattaa+selitty%C3%A4+ennakkotilauksilla/a1380679555348). Tulli on tarttunut asiaan.
"Tapio" vai tappio. Mainonnasta keskustelu on oikein hyvä esimerkki kilpajuoksusta rajoittajien, valvojien ja mainostajien kesken. Kilpajuoksu muistuttaa urheilun dopingilmiötä, jossa "kemikaalit" ja "vastakemikaalit" käyvät jatkuvaa valtataistelua keskenään. Entinen valtion viinamonopoli ja valistusmonopoli Alko osallistuu myös omalla panoksellaan tähän mainoskilpaan. Minulle uusi tuote "Tapio"-votka on epätoivoinen yritys virittää lisää kulutusta väkiviinaan ja vedota kansan syviin riveihin. Etiketissä mainostetaan: "Tapio - kaukana kaupungista, liituraidasta ja liian lyhyistä vuorokausista" - Tapio suomalaisen viina". Toisessa ääripäässä on mainonnan kokonaiskielto ja toisessa mainonnan jonkinasteinen hillintä. Vaikea on pysyä vakavana. Eipä Alkon sivuilla ollut tarkempaa tietoa Tapiostakaan, kun nykylaki kieltää sen.
Me tietäjät. Niin ja sitten olemme me kansalaiset. 10% meistä ei alkoholia juo. 10% on sitten suurkäyttäjiä. Loput 80% ovat eriasteisia pienkäyttäjiä. No me pienkäyttäjäthän ajattelemme, että kaikenlaiset rajoitukset ovat vain ilkeiden ihmisten "niuhotusta" - siis ei mitään lisää rajoituksia. Luonnollisesti osa haluaa moralisoida koko alkoholin käytön (osa absoluteista). On vielä tietysti vaikuttajien ryhmä, joka tähtää vapausasteiden lisäämiseen ja kulutuksen vapauttamiseen tai jopa kulutuksen lisäämiseen. Alkukesällä Vihreät pitivät puoluekokousta. Siellä tehtiin kaksi aloitetta, jotka sitten haudattiin poliittisella kentällä pikavauhtia: 1) Oluen, viinin ja siiderin ulosmyynti ravintoloista kaikkina viikonpäivinä klo 9 - 21; 2) pienpanimotuotteiden ja tilaliköörien ulosmyynti samoin ehdoin kuin ns. tilaviinien myynti. STM:n alkoholiasioista vastaava virkamies otti asiaan kantaa samoihin aikoihin. Oheisessa viitteessä on virkamiehen argumentit Vihreiden aloitteeseen. (3).
Tutkijat puhuvat asiaa. Mielestäni tutkijoiden kannanottoja ja analyysejä alkoholipolitiikasta kannattaisi lukea. Me tavalliset kansalaiset sokaistumme omille erinomaisille mielipiteillemme. Jokainen on oman alkoholin käyttönsä suurin asiantuntija ja peilaa myös laajemmat alkoholipoliittiset kommenttinsa tuosta subjektiivisesta totuudesta. Tein aiheeseen liittyvän blogikirjoituksen, joka on edelleen ihan luettavaa. http://ollintuumailut.blogspot.fi/2013/05/alkoholi-suomessa-lahes-kympin-suoritus.html Yllättävää minusta on se, miten suhtaudutaan tähän kolmijakoon 10%..80%..10%. Kuvitellaan, että jako on pysyvä vaikka kyse on tietysti jatkuvasta liikkeestä. Alkoholista vapaaseen kaartiin kuuluvat tietysti syntymästä lähtien absolutistit, mutta myös lapset, nuoret, jotka eivät ole vielä kokeilleetkaan noita juomia. Myös juomisen lopettaneet ovat tässä ryhmässä. Tuohon 80%::n suureen ryhmään kuuluvat kaikki me enemmän tai vähemmän alkoholia käyttävät. Tässäkin ryhmässä on liikettä eri suuntiin. Jos vaikkapa katsoo historiallisesti tilastoja, on meidänkin kulutus kasvanut saatavuuden kasvun myötä. Olemme potentiaalisia absolutisteja tai suurkäyttäjiä, jopa hyvää kasvualustaa alkoholiriippuvuuteen. Suurkäyttäjien kaarti on monenlaista kansalaista täysi. Ääripäässä ovat alkoholin vuoksi työnsä jättäneet ja syrjäytyneet. Saatavuuden lisääminen lisää käyttöä ja myös suurkäyttöä. Näistä yhteiskunnan tasolla seuraa monenlaisia ongelmia ja myös yhteiskunnallisia kustannuksia. Yksilötasolla olemme oman itsemme herroja - "kyllä kansa tietää".
Alkoholi on herkkä asia suomalaiselle. Ennusteeni on, että keppana pysyy maitokaupoissa. On poliittinen itsemurha vaatia tähän muutosta. Hyväksyn viinin ostamisen Alkosta. Alko takaa sen, että sieltä saa laadukasta viiniä kohtuuhintaan tai vaikkapa halutessaan myös kohtuuttomaan hintaan. Euroopan marketeista voi saada myös halpaa ja huonoa viiniä - sekin on valinta. Kaikkinensa on kyse yksilön vapaudesta ja vapauden riistosta. Nykytilanne näyttää sopivat suurelle enemmistölle. Kuulun näköjään myös itse tähän enemmistöön.
Viitteet
(1) YLEn uutinen 26.7.2013 http://yle.fi/uutiset/suurin_osa_suomalaisista_vastustaa_alkoholin_hinnan_korotuksia/6750709
"Enemmistön mielestä kulutusta ei pitäisi rajoittaa ainakaan pakkokeinoin.
- Se on erittäin hankalaa, koska jos saatavuus pidetään ennallaan, niin ei siinä puheet ja muut auta. Kyllä se on ikävä tosiasia, että vaan pakko auttaa ensi alkuun, ja sitten ehkä asenteet voivat muuttua, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Esa Österberg.
Kansalaiset eivät kuitenkaan pakkokeinoja halua. Alkon asiakkaat Helsingin keskustassa eivät juuri kannattaneet alkoholin hankkimisen vaikeuttamista. Monen mielestä kohtuukäyttäjien ei pitäisi kärsiä siitä, että osa väestöstä ei osaa hallita alkoholinkäyttöään.
- Kyllä se vähän holhoamiselta tuntuu. Suomessa on ihmisiä, jotka juovat liikaa, mutta se on niiden ihmisten ongelma, sanoo espoolainen Tytti.
Helsinkiläinen Päivi Holmqvist on samaa mieltä:
- En usko, että se tulee poistamaan oikeaa ongelmaa. Väärinkäyttäjät saavat viinansa ja viininsä mistä tahansa mihin aikaan tahansa.
Tutkija ei kuitenkaan yhdy yleiseen mielipiteeseen.
- Tässä on kaksi puolta. Ensinnäkin kansalaiset on oikeassa siinä, että 10 prosenttia väestöstä juo noin puolet alkoholista. Kansalaiset ovat kuitenkin väärässä siinä, että siihen 10 prosenttiin ei voitaisi vaikuttaa ilman, että vaikutetaan koko väestöön, Esa Österberg sanoo.
Ääripäätkin yksimielisiä
Tutkimuksen mukaan kaikki alkoholin saatavuutta rajoittavat toimet saavat hyvin vähän kannatusta. Vastaajat saivat valita parhaan viidestä vaihtoehdosta: nostaako hintoja, supistaako myyntiaikoja vai siirtääkö kolmosolut Alkoon. Lisäksi vaihtoehtoina olivat myös kulutuksen vähentäminen muuten kuin rajoituksilla ja valtion täysi puuttumattomuus kulutukseen. Parhaana rajoituskeinona pidettiin hinnan nostoa, ja senkin valitsi vain 16 %.Rajoitusvastaisuus yhdisti puoluekentän ääripäitä: rajoituksia vastustivat eniten vihreät, vasemmistolaiset, kokoomuslaiset ja perussuomalaiset. Rajoituksia kannattivat eniten kristillisdemokraattien ja keskustan äänestäjät.
Alkoholipolitiikka kiinnostaa kansaa: vain kolme prosenttia ei ollut asiasta mitään mieltä. Tutkimukseen osallistui lähes tuhat suomalaista."
(2) http://www.soininvaara.fi/2013/07/23/keskiolut-alkoon/comment-page-2/#comment-292195
Soininvaara avasi omassa blogissaan keskustelun aiheesta "Keskiolut Alkoon". Hän ei omalla ministerikaudellaan esittänyt tätä ja perustelee tässä blogikirjoituksessa ratkaisuaan. Asian toinen puolihan on tuo keppanan laimentaminen ja säilyttäminen maitokaupoissa. Kommenteista saa mukavan kuvan ja kattavan kuvan argumentoinnista yleensä. Esimerkiksi seuraavia väittämiä: Jos keppana pantaisiin Alkoon, ostettaisiinkin väkevämpää kuin keppana. Siis väkevien juominen lisääntyisi. Jos keppanaa vielä laimennettaisiin, oluen laatu laskisi ja suuri asiantunteva käyttäjäkaarti pettyisi tuotteeseen. Mukana on myös syvällisiä oluen laatuun ja vaatimuksiin liittyviä kommentteja, joista seuraa absoluuttisia näkemyksiä oluen väkevyysasteesta. Kommenteista ei löytynyt lainkaan keppana-Alkoon -puolustajia tai keppana laimeammaksi-puolustajia.
(3) Vihreiden puoluekokouksen alkoholipoliittiset aloitteet:
1) Oluen, viinin ja siiderin ulosmyynti ravintoloista kaikkina viikonpäivinä klo 9 - 21.
2) pienpanimotuotteiden ja tilaliköörien ulosmyynti samoin ehdoin kuin ns. tilaviinien myynti
Vastauksia/stm:n virkamies:
1. Kansalaismielipide ei tue esityksiä
THL:n Alkoholipoliittiset mielipiteet -tutkimuksen mukaan 80 prosenttia suomalaisista pitää nykyisiä alkoholipoliittisia rajoituksia sopivina tai jopa kiristäisi niitä. Tarkemmin kysyttäessä 2/3 on sitä mieltä, että viiniä ja vahvaa olutta tulee myydä vain Alkossa.
2. Hallitusohjelma ei tue esityksiä
Hallitusohjelmassa on kunnianhimoinen tavoite vähentää alkoholihaittoja, ”Alkoholihaittojen ehkäiseminen perustuu alkoholin saatavuuden ja hinnan sääntelylle” ja sen keskeinen elementti ”Alkon vähittäismyyntimonopoli säilytetään alkoholilain mukaisena”.
Hallitusohjelman mukainen alkoholilain kokonaisuudistus valmistellaan sopimusten mukaisesti eli sillä ei toteuteta Vihreiden puoluekokouksen esityksiä.
3. Tutkimustieto ja asialliset argumentit eivät tue esitystä
- Nykyisellä ja sitä edellisellä alkoholilailla vapautettiin alkoholin saatavuutta ja tulos on alkoholikuolleisuuden nelinkertaistuminen. Nykyistä vapaampi alkoholin saatavuus on täysin ”laillinen” poliittinen tavoite ja keskustelunaihe, mutta sen toteuttamisen hinta on korkea. Sellainen yhtälö, jossa alkoholin myyntiä vapautetaan ja alkoholihaitat vähenevät, ei ole minkään tutkimuksen mukaan todellisuudessa mahdollinen.
(4) Alkoholin matkustajatuonti:
Tullista tyrmäys Pekka Puskalle: ”Jokainen satamassa työskentelevä tietää”
Date: 30.7.2013
Journalist: Antti Kettunen
Main source: Tullin ylitarkasta Petri Erkkilä, THL:n pääjohtaja Pekka Puska
Date: 30.7.2013
Journalist: Antti Raunio
Main source: pääjohtaja Pekka Puska / THL
(4) Alkoholin matkustajatuonti:
Tullista tyrmäys Pekka Puskalle: ”Jokainen satamassa työskentelevä tietää”
Summary:
Tullin ylitarkasta Petri Erkkilä kertoo alkoholin matkustajatuonnin lisääntyneen huomattavasti kevään ja kesän aikana. Erkkilän mukaan Suomen tuodun alkoholin määrä on kasvanut 30 prosenttia maalis-kesäkuussa. Alkoholikeskustelussa on viitattu Valviran alkuvuodesta tekemään kyselytutkimukseen, jonka mukaan suomalaisten alkoholin maahantuonti olisi vähentynyt viime vuoden aikana. THL:n pääjohtaja Pekka Puska nosti tutkimuksen esille kritisoidessaan panimoteollisuuden lobbausta puheessaan aiemmin tiistaina. Puska totesi Valviran tutkimuksen pohjalta, etteivät viimeaikaiset veronkorotukset ole lisänneet alkoholin matkustajatuontia. Erkkilä ei ole Puskan kanssa samoilla linjoilla, vaan väittää hinnankorotuksen heijastuneet tuontiin välittömästi. Panimoteollisuus ja ravintola-ala kyseenalaistavat Valviran kyselytutkimuksen uskottavuuden. Erkkilä ei kuitenkaan halua ottaa kantaa Valviran tutkimukseen, sillä EU:s sisäisestä liikenteestä ei pidetä tilastoja. Erkkilä väittää, että Suomen ja Viron välinen hintaero on näkynyt tänä keväänä tuonnin kasvutna. Kevään ja kesän aikana alkoholin matkustajatuonti lisääntyi todella tuntuvasti, Erkkilä huomauttaa.
Media: Uusi SuomiTullin ylitarkasta Petri Erkkilä kertoo alkoholin matkustajatuonnin lisääntyneen huomattavasti kevään ja kesän aikana. Erkkilän mukaan Suomen tuodun alkoholin määrä on kasvanut 30 prosenttia maalis-kesäkuussa. Alkoholikeskustelussa on viitattu Valviran alkuvuodesta tekemään kyselytutkimukseen, jonka mukaan suomalaisten alkoholin maahantuonti olisi vähentynyt viime vuoden aikana. THL:n pääjohtaja Pekka Puska nosti tutkimuksen esille kritisoidessaan panimoteollisuuden lobbausta puheessaan aiemmin tiistaina. Puska totesi Valviran tutkimuksen pohjalta, etteivät viimeaikaiset veronkorotukset ole lisänneet alkoholin matkustajatuontia. Erkkilä ei ole Puskan kanssa samoilla linjoilla, vaan väittää hinnankorotuksen heijastuneet tuontiin välittömästi. Panimoteollisuus ja ravintola-ala kyseenalaistavat Valviran kyselytutkimuksen uskottavuuden. Erkkilä ei kuitenkaan halua ottaa kantaa Valviran tutkimukseen, sillä EU:s sisäisestä liikenteestä ei pidetä tilastoja. Erkkilä väittää, että Suomen ja Viron välinen hintaero on näkynyt tänä keväänä tuonnin kasvutna. Kevään ja kesän aikana alkoholin matkustajatuonti lisääntyi todella tuntuvasti, Erkkilä huomauttaa.
Date: 30.7.2013
Journalist: Antti Kettunen
Main source: Tullin ylitarkasta Petri Erkkilä, THL:n pääjohtaja Pekka Puska
Onko vallalla väärä totuus viinarallista? Puska: Näin olutteollisuus puolustaa bisnestään
Date: 30.7.2013
Journalist: Aamulehti
Main source: pääjohtaja Pekka Puska / THL
Toistuva olutväite tyrmätään: ”Haluaako panimoteollisuus todella tätä?”
Summary:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska totesi Savonlinnan Oopperajuhlien toritapahtumassa, että panimoteollisuuden lobbaus heikentää kansanterveyden edellytyksiä. Puskan mukaan teollisuuden toistelema väite alkoholin hinnan korotuksista ja sen lisäävästä vaikutuksesta alkoholin Viron-tuontiin on hyvä esimerkki tästä. Olutteollisuus puolustaa bisnestään tilanteessa, jossa lähes puolet kansanterveyttä uhkaavasta alkoholinkäytöstä muodostuu oluenjuonnin kautta, Puska muistuttaa. Tiedämme hintaruuvin olevan taitaen käytettynä yksi tehokkaimmista keinoista rajoittaa alkoholinkulutusta ja alkoholihaittoja. Haluaako panimoteollisuus, että yhteiskunta luopuisia tästä instrumentista, Puska kysyi THL:n mukaan. Hän muistutti, että muun muassa alkoholin ja tupakan valmisteveroilla myös tuodaan valtiolle kaivattuja verotuloja. Alkoholivero tuottaa tänä vuonna arviolta 1430 miljoonaa euroa, tupakkavero 780 miljoonaa ja makeis- ja virvoitusjuomavero 200 miljoonaa euroa. Näillä verotuotoilla saadaan ylläpidettyä esimerkiksi terveys-, sosiaali- ja koulupalveluja. Puska viittasi Valviran tilastoihin, joiden mukaan alkoholin matkustajatuonti on vähentynyt vuodesta 2011 vuoteen 2012. Valvira kertoo tietojen perustuvan puhelinhaastatteluille. Keskustelu alkoholin kulutuksen vähentämisestä lähti liikkeelle peruspalveluministeri Susanna Huovisen otettua kantaa alkoholilain uudistukseen.
Media: AamulehtiTerveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska totesi Savonlinnan Oopperajuhlien toritapahtumassa, että panimoteollisuuden lobbaus heikentää kansanterveyden edellytyksiä. Puskan mukaan teollisuuden toistelema väite alkoholin hinnan korotuksista ja sen lisäävästä vaikutuksesta alkoholin Viron-tuontiin on hyvä esimerkki tästä. Olutteollisuus puolustaa bisnestään tilanteessa, jossa lähes puolet kansanterveyttä uhkaavasta alkoholinkäytöstä muodostuu oluenjuonnin kautta, Puska muistuttaa. Tiedämme hintaruuvin olevan taitaen käytettynä yksi tehokkaimmista keinoista rajoittaa alkoholinkulutusta ja alkoholihaittoja. Haluaako panimoteollisuus, että yhteiskunta luopuisia tästä instrumentista, Puska kysyi THL:n mukaan. Hän muistutti, että muun muassa alkoholin ja tupakan valmisteveroilla myös tuodaan valtiolle kaivattuja verotuloja. Alkoholivero tuottaa tänä vuonna arviolta 1430 miljoonaa euroa, tupakkavero 780 miljoonaa ja makeis- ja virvoitusjuomavero 200 miljoonaa euroa. Näillä verotuotoilla saadaan ylläpidettyä esimerkiksi terveys-, sosiaali- ja koulupalveluja. Puska viittasi Valviran tilastoihin, joiden mukaan alkoholin matkustajatuonti on vähentynyt vuodesta 2011 vuoteen 2012. Valvira kertoo tietojen perustuvan puhelinhaastatteluille. Keskustelu alkoholin kulutuksen vähentämisestä lähti liikkeelle peruspalveluministeri Susanna Huovisen otettua kantaa alkoholilain uudistukseen.
Date: 30.7.2013
Journalist: Aamulehti
Main source: pääjohtaja Pekka Puska / THL
Summary:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska totesi Savonlinnan Oopperajuhlien toritapahtumassa, että panimoteollisuuden lobbaus heikentää kansanterveyden edellytyksiä. Puskan mukaan teollisuuden toistelema väite alkoholin hinnan korotuksista ja sen lisäävästä vaikutuksesta alkoholin Viron-tuontiin on hyvä esimerkki tästä. Esimerkiksi Valviran tuoreen tutkimuksen mukaan alkoholin matkustajatuonti väheni hieman vuonna 2012, vaikka tuonti olikin kasvussa. Panimoteollisuus ja ravintola-alan edustajat pitävät kuitenkin Valviran kyselytutkimuksen tuloksia epäluotettavina. Olutteollisuus puolustaa bisnestään tilanteessa, jossa lähes puolet kansanterveyttä uhkaavasta alkoholinkäytöstä muodostuu oluenjuonnin kautta, Puska muistuttaa. THL on useasti vaatinut kolmosoluen korvaamista kakkosoluella ruokakaupassa.
Media: Uusi SuomiTerveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska totesi Savonlinnan Oopperajuhlien toritapahtumassa, että panimoteollisuuden lobbaus heikentää kansanterveyden edellytyksiä. Puskan mukaan teollisuuden toistelema väite alkoholin hinnan korotuksista ja sen lisäävästä vaikutuksesta alkoholin Viron-tuontiin on hyvä esimerkki tästä. Esimerkiksi Valviran tuoreen tutkimuksen mukaan alkoholin matkustajatuonti väheni hieman vuonna 2012, vaikka tuonti olikin kasvussa. Panimoteollisuus ja ravintola-alan edustajat pitävät kuitenkin Valviran kyselytutkimuksen tuloksia epäluotettavina. Olutteollisuus puolustaa bisnestään tilanteessa, jossa lähes puolet kansanterveyttä uhkaavasta alkoholinkäytöstä muodostuu oluenjuonnin kautta, Puska muistuttaa. THL on useasti vaatinut kolmosoluen korvaamista kakkosoluella ruokakaupassa.
Date: 30.7.2013
Journalist: Antti Raunio
Main source: pääjohtaja Pekka Puska / THL
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti