Tunniste: Vanhus/ikäihminen, ks. tunnisteen ja bloggauksen taustat
Vanhusten laitoshoitokulttuurille tarvitaan vastaisku. Vanhuksia voi hoitaa hyvin, vaikka
hoitajamäärää ei kasvateta. Voi aloittaa vaikka siitä, että nostamisen
sijaan auttaa vanhusta liikkumaan itse, kertoo Kontukodin johtaja
Arja-Riikka Kataja. Kellään ei vaikuta olevan kiire. ”Kiire? Ei minulla yleensä ole kiire. Jaa no, joskus iltaisin saattaa olla”, sanoo Marina Salkova, joka on ollut Kontukodissa hoitajana kolme vuotta, paikan perustamisesta lähtien. Useimpiin hoitopaikkoihin verrattuna täältä puuttuu monta asiaa:
vuoronvaihtoraportit, kellokortit ja tiukat aikataulut. Hoitajilla ei
ole sääntöjä siitä, mitkä asiat on tehtävä aamu-, mitkä iltavuorossa. Normaalistihan
iltavuorolaisten on laitettava kaikki sänkyihinsä ennen yövuorolaisen
tuloa. Se tarkoittaa, että pesut ja pyjaman vaihdot on aloitettava
iltakuuden aikaan, jotta jokaisen hampaat saadaan harjattua ajoissa. Se
tarkoittaa myös sitä, että ihmisen on maattava sängyssä kellon ympäri,
haluaapa hän sitä tai ei. Harva haluaa. Konnussa asukkaat menevät nukkumaan silloin, kun tahtovat. Täällä eletään niin kuin kotona eletään, omaan tahtiin ja kaikkia
etunimillä puhutellen. Siksi tässä jutussakin käytetään etunimiä. Kyse ei tietenkään ole vain aikatauluista vaan kokonaan uudenlaisesta
ajattelusta. Kontukoti ei ole laitos, jossa vanhukset joutuvat
sopeutumaan laitoksen rytmiin. Se on siellä asuvien ihmisten koti, jonne
hoitajat tulevat kylään, vieraiksi. Ja vieraathan syövät yhdessä isäntäväen kanssa. On monia asioita, joita Kontukodissa ei
tehdä. Ketään ei nosteta kainaloista, ketään ei hoideta sänkyyn,
syöttämistäkin vältetään viimeiseen asti. Eikä ketään sidota. Voiko hyvän hoidon salaisuus olla näin yksinkertainen? Autetaan ihmisiä
elämään niin kuin he itse haluavat, tekemään niitä asioita, joista he
pitävät. Muistisairaus tekee ihmisestä usein aloitekyvyttömän. Siksi
tarvitaan joku, joka ehdottaa kävelylle lähtemistä, joku, joka
houkuttelee laulamaan ja vetämään lakanoita. Kun syö itse, auttaa
astioiden korjaamisessa ja kävelee, pysyy väkisinkin virkeänä.
Mahdollisimman tavallisen arjen eläminen tarkoittaa myös riskien
ottamista. Monessa hoivakodissa vanhukset sidotaan öisin sänkyyn,
ettei kukaan putoaisi ja murtaisi luitaan. Tarkoitus on siis hyvä,
mutta muitakin vaihtoehtoja on. Voi säätää sängyn matalalle ja laittaa
viereen patjan. Jos putoaa, ei putoa korkealta. Kuvat ja teksti ovat HS:n 29.1.2017 toimittajan Satu Vasantolan artikkelista: "Tampereella tehdään toisin".
http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005063921.html
Kontukodin tarina tiivistettynä oli puhutteleva kirjoitus HS:n sunnuntailiitteessä 29.1.2017. Tarinan taustana on Tampeen Koukkuniemen vanhainkodin saamat moitteet monelta taholta. Kontukoti on itsenäinen yhtiö Koukkuniemen tiloissa. Se on kokeilu monellakin tapaa - niin työtavoiltaan kuin organisointimuodoltaankin.
Miksi tartuin tähän juttuun? Oma äitini oli aikanaan ne viimeiset vuodet pääkaupunkiseudulla palvelukodissa. Kävin usein katsomassa äitiäni (mammaa). Tehtiin myös usein niin, että otettiin mamma kotiimme koko päiväksi. Kotonamme hän osallistui ruoan laittoon, lasten kanssa leikkimiseen ja tietysti söi meillä ja hyvällä ruokahalulla. Palvelukodissa tilanne oli toinen. Mamma olisi halunnut nukkua pidempään aamulla ja valvoa myöhempään illalla. Ei käynyt. Ulkoiluttaminenkaan tai ulkosalla istuminen ei käynyt. Ei edes kuumana kesäpäivänä kunnolla ilman pientä omaisten painostusta. Huone oli niin pieni, että rollaattorin kanssa ei kunnolla pystynyt liikkumaan. Siitäkin tuli ongelmia. Ruokailu tapahtui säännöllisesti määrättyinä aikoina eikä mamma voinut mitenkään osallistua ruokailuun muuta kuin syödä ohjeiden mukaan. Vaippoihinkin opetettiin pikkuhiljaa - ensi silloin tällöin ja sitten säännöllisesti. Se helpotti hoitajien työtä - tietysti. Jo alkuvaiheessa luvattiin, että sitten hoitajien kanssa käydään ostoksilla - vaikkapa hankkimassa uusia vaatteita ja kenkiä (ihan omalla rahalla). Ei sekään käynyt päinsä. Ihmettelimme, mitkä kummat pari numeroa liian isot talvikengät oli mammalla. No ne olivat jonkun kuolleen vanhuksen jäämistöä, kun mamman omat talvikengät olivat loppuun kulutettuja. Televisio oli keskeinen päivän hoitomuoto. Sitä huudatettiin heikkokuuloisimman mukaan. Mammalla oli hyvä kuulo. Keskellä päivää piti tietysti pitää ikkunaverhot kiinni, jotta telkkaria pystyi katsomaan. Tätä tarinaa tulisi, mutta olkoon.
Vastaiskun aineksia. Tästä Mamman tarinasta tuli tuolloin mieleeni ajatus, että suunnittelisimme vaimoni kanssa ihan uuden palvelukodin. Teimmekin hahmotelmat tuolle uudelle kodille. No ei ollut aikaa ja rahaa lähteä toteuttamaan tätä kuningasideaa. Ajattelin myös, että voitaisiin kierrättää takaisin hyviä vanhustenhuollon käytäntöjä. Sen aikainen työnantajani (Stakes) oli mukana kokeiluhankkeessa Japanissa, jossa suomalaista vanhustenhuoltoa juurrutettiin. Josko tuon kokeilun tuominen takaisin olisi ratkaisu. Joskus vuosia sitten tein vanhustutkimusta Pirkanmaalla. Tuolloin laitoshoito oli vielä enemmän voimissaan kuin nyt. Laitoshoito vei jättiosan resursseista. Eipä sitten voinut oikein satsata kotihoitoon. Jopa eräässä kunnassa (ei pieni) paikallinen johtaja totesi, että jostain pitää tässä vanhustenhuollossa säästää - määräys on sellainen. Laitoshoidon henkilöstöstä on vaikea säästää, kun on nuo normit ja kolmivuorotyö. Kotihoidosta voi säästää, kun puuttuu normit ja kolmivuorotyö. Noiden pirkanmaalaisten kokemusten perusteella hahmotin asian niin, että jatkossa ei olisi lainkaan vanhusten laitoshoitoa. On vain asumista ja sinne järjestettyä palvelua yksilöllisten tarpeiden mukaan. En nyt löydä tuota ehdotustani, mutta se on tyyliin 20-30 vuotta vanha sellainen. Taisi olla Tanskassa pohjoismaista ensimmäisenä tämä ajatus realisoitu. Niin nythän periaatteessa muodollisesti tilanne on sellainen, mutta käytännössä vanha laitoshoitokulttuuri elää ja voi hyvin. Jos nyt normeja kaivataan, voisiko ne tehdä suositukset (tai jopa paljon parjatut normit) esimerkiksi Kontukodin kokemusten perusteella tai vaikkapa muiden hyvien esimerkkien pohjalta - niin ja myös Japanista. Kaikkihan me ikäihmiset haluamme asua kotona.
Päivitys 29.1.2017: Matti Rimpelä kommentoi FB:n puolella seuraavasti:
Viime
viikkoina on tullut esiin aikaisemmin varsin hyvin toimivassa
hoivakodissa pulmia. Henkilökunnan vaihtuvuus on lisääntynyt,
aikaisempaa enemmän harjoittelijoita, opiskelijoita sijaisina, yms.
Ulkoiluttaminen jäänyt kokonaan omaisten vastuulle. Pari
kertaa vuodessa omaisiltoja, mutta aika hankalaa on ottaa hitaita
muutoksia keskusteltavaksi. Takaraivossa aina kysymys: Jos olen
kriittinen, miten vaikuttaa omaiseni hoivaan? Minusta ydinkysymys on
laadun hallinta, selkeät laatukriteerit ja velvollisuus raportoida
avoimesti ja kohtuullisen ajantasaisesti niiden toteutumista. Parin
vuoden kokemuksen perusteella hoivapalvelun ensisijaisen tilaajan eli
tässä tapauksessa kaupunkin kiinnostus hoivan laatuun on aika
vaatimatonta. En ole löytänyt minkäänlaisia asiallisesti toimia hoivan
laadun seurantamenettelyjä. On tainnut jäädä kantelujen ja median
varaan.
Sote-keskusteluissa puhutaan vanhusten erityisryhmästä, joka käyttää paljon palveluita. Keskusteluissa myös tuomitaan vanhusten ”makuuttaminen” laitoksissa.Tosiasiassa hoivan tarve sijoittuu paljolti elämän viimeisiin kuukausiin, eikä tuo aika yhden ihmisen kohdalla ole pitkä. Yli 90-vuotiaat dementiaa sairastavat ihmiset asuvat viidestä viimeisestä elinvuodestaan kotona keskimäärin lähes puolet, ja ne, joilla dementiaa ei ole, melkein neljä vuotta. Jotta elämä voisi olla hyvää loppuun saakka, hyvin toimivia, turvallisia ympärivuorokautisia hoivapaikkoja tarvitaan lisää, eikä hoitoon pääseminen saa riippua varallisuudesta. Hoitopaikkojen vähentäminen on katastrofi sekä pitkän elämän eläneille ihmisille että heidän omaisilleen.
http://www.hs.fi/paivanlehti/30012017/art-2000005065800.html
Ollin kommentti: Tässä blogikirjoituksessa kertomani mamma eli pitkän elämän 101 vuotiaaksi. Viimeiset kolme vuotta hän oli palvelukodissa ja selvisi siellä viimeisiä kuukausia lukuunottamatta varsin hyvin. Ei tullut dementiaa, liikkuminenkin oli ihan hyvää, elämän liekki vain sammui pitkään ikään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti