maanantai 23. tammikuuta 2017

Hoitotutka paljastaa tiedonhallinnan haasteet soteuudistuksessa, päivitys 3.2.2017

YLE; hoitotutka: http://yle.fi/uutiset/3-9411174
Tunniste: ICT/tietojärjestelmät, sote-uudistus, ks. tunnisteen ja bloggauksen taustat http://ollintuumailut.blogspot.fi/2016/10/ollin-tuumailuilla-100000-katselijan.html

Hoitotutka on oivallinen palvelu. Kiitos Tiina Merikanto ja YLE.  http://yle.fi/uutiset/3-9411174 Tätä on yritetty virittää viimeiset kymmenen vuotta. Olen ollut erilaisissa rooleissa edistämässä tätä asiaa. En ole onnistunut. Tämä on ollut yksi työurani surkeimpia tuloksia. Tiedot ovat edelleen hajallaan. Keskeinen tietolähde on THL:n toimipaikkarekisteri, jonka isäksi tunnustaudun. Loimme sen silloisessa Stakesissa 1990-luvun puolessa välissä. Sen jälkeen on yritetty monin tavoin saada aikaan systemaattinen, kattava, ajantasainen sosiaali- ja terveydenhuollon julkisten ja yksityisten palveluiden rekisteri. Käsittämättömän hankala urakka! Jos tätä ei nyt saada kuntoon soteuudistuksen alkuun, valuu uudistukselta moni perusta pois.  Vuoden lopulla olen ymmärtänyt, että asia olisi lähdössä liikkeelle vihdoinkin Valviran Valverirekisterin (yksityiset sosiaali- ja terveyspalvelut-rekisteri) perustalta. (http://www.valvira.fi/valvira/rekisterit/yksityiset_palvelujen_antajat) Tätäkin tietä olen esittänyt vuosikausia, mutta ei ole onnistunut. Lopultakin kuitenkin soteuudistuksen lainsäädäntöpaketissa on sisällytetty soterekisteri lakisääteiseksi kattaen niin julkiset, järjestöjen ylläpitämät ja yksityiset palvelujen tuottajat.

Ihannehan on, että rekisteri ja sen kansalais- ja ammattilaissovellukset pitävät sisällään palvelujen tuottajan perustiedot (nyt näkyy tässä YLEn hoitotutkassa). Mutta sovelluksessa pitää olla myös kattavasti ja oikein kuvaukset, mitä palveluja on tarjolla ja miten niihin hakeudutaan. Samoin on tietysti oltava tiedot palvelujen laadusta ja määrästäkin. Valinnanvapausajattelun edistämisen kannalta tällaisten julkisten tietojen olemassa olo on koko mallin ydin kansalaisen kannalta. Jo Paula Risikon aikanaan ollessa peruspalveluministerinä, pistettiin hänen päätöksellä käyntiin ns. palveluvaakahanke. Tämänkin nettipalvelun hyödyt ja mahdollisuudet ovat kuivuneet kokoon perustietojen puutteellisuuteen. "Tervetuloa kokeilemaan palveluvaaka.fi-verkkopalvelua. Tiedot palveluista ja palvelupisteistä eivät ole vielä kattavia. Tietoja kootaan parhaillaan yhdessä sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavien toimijoiden kanssa."  https://www.palveluvaaka.fi/

YLE:n hoitotutkaa koskevasta uutisesta poimittua tekstiä."Sote-uudistus myllertää sosiaali- ja terveyspalvelut. Kenelläkään ei ole kuitenkaan tarkkaa kokonaiskuvaa siitä, missä sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteet ovat.
Hoitotutka laittaa ensimmäistä kertaa toimipisteet kartalle kenen tahansa tutkittavaksi. Ylen saama aineisto on valtakunnan kattavin, mutta tiedämme, että etenkin sosiaalihuollon toimipisteiden tiedoissa on puutteita. Hoitotutkan kautta voit tutkia palveluitasi ja auttaa meitä tarkentamaan tietoja."

"Aineisto on saatu Sitralta, ja se on koottu julkisista rekistereistä. Keskeisin lähde on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimipaikkarekisteri. Tiedot ovat pääosin vuosilta 2015–2016. Oulun yliopiston maantieteen geoinformatiikan tutkimusryhmä on koonnut aineiston, ja Sitra on täydentänyt sitä. Aineistosta on poistettu lastensuojelun avopalvelut ja laitosasuminen. Aineistossa ei ole myöskään hammashuollon palveluita, eikä kaikkia yksityisiä elinkeinonharjoittajia, koska heistä ei ole tietoa rekistereissä. Ahvenanmaa ei ole mukana sote-uudistuksessa. Paikkatiedon lähteinä Google Maps, Maanmittauslaitos ja OpenStreetMap. Julkaistu 23.1.2017."

Ylimpänä on yleiskuva palvelupisteistä. Sen alla on YLEn maakunnille tekemän selvityksen tulokset siitä, miten maakuntien palvelut muuttuvat. Tästä kuvasta näkyy, että Uudenmaan maakunnassa arvioidaan yksityisten palvelujen lisääntyvän. Sama arvio yksityisistä palveluista on kaikissa maakunnissa.  Alimmasta kuvasta näkyy, miten karttaa voi fokusoida omaan paikalliseen alueeseen hyvinkin tarkasti. Kuvassa on lähialueeni Leppavaara Espoossa ja esimerkinomaisesti otettu yksi palvelujen tuottaja esille.

Päivitys 23.1.2017: Mikko Nenonen kommentoi FB:n puolella: 
"Kipeää tekee tämä tiedon puute. Kyseessä on kuitenkin ollut tietoinen ratkaisu. 15 vuotta sitten, kun Ollin kanssa vastasimme suuresta osasta nyt kaivattavan tiedon tuotannosta, ehdotukset järjestelmän uudistamisesta ja kehittämisestä nähtiin rahanmenona, josta ei hyötyjä olisi odotettavissa. Kävin juuri läpi tuolloiset muistiomme. Ruotsalaiset kehittivät tietohuoltoaan ja siellä raha voikin nyt seurata potilasta ja tiedetään, mitä rahalla saadaan. Meillä ei. Ei vielä vuosikausiin. Ehkä se on ollut tarkoituskin."

Päivitys 27.1.2017: Unohdin, että hintavertailuja on tehty Kelassa ja oikein nettituottekin on lanseerattu jokin aika sitten. Se tosin rajoittuu lääkärien palvelujen hinnoitteluun tällä hetkellä: http://laakarihinta.fi/

Päivitys: TIVI-lehti siteerasi myös tätä juttuani taannoin 27.1.2017: http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/uusi-verkkopalvelu-nayttaa-miten-sote-uudistus-vaikuttaa-vanhempiesi-hoitoon-6617437 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti