keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Kymmenen suosituinta Ollin tuumailua 2012-2019


AI-manipuloitu oma kuva kesältä 2019 Varsovassa (1)
Kiitos taas kaikille lukijoille kuluneesta vuodesta 2019. Vuodesta 2012 olen pitänyt blogia. Lukijoita / katselijoita on ollut tähän asti yhteensä yli 216000. Kuukaudessa katselijoita / lukijoita on kuluvan vuoden aikana ollut noin 3000 eli viikossa keskimäärin 750. On mielestäni oikein mukava määrä, kun otetaan huomioon blogin sisältö. Ei ole kaiken kansan hupia, välillä aika tylsää luettavaa - täytyy tunnustaa. En ole myöskään mikään kuuluisuus, enkä ole sitä tavoitellutkaan. Toisaalta olen saanut uusia tuttavuuksia tämän kanavan avulla. Ja olen tietysti oppinut itse vaikka ja mitä.

1. Hans Roslingin faktojen maailma on lukijalistan kärjessä. Kirjoitin kirja-arvion 28.10.2018. Arviostani saa tiiviin kuvan, mitä edesmennyt Hans poikansa ja miniänsä kanssa esittävät kirjassa ja mitä puutteita heidän esityksessään on. On se kirja edelleen ajankohtainen ja suosittelen. Hans Rosling oli monella tapaa edelläkävijä faktojen maailmassa. http://ollintuumailut.blogspot.com/2018/10/hans-rosling-faktojen-maailmassa.html

2. Apotti -hanke on puhuttanut sen alkumetreiltä 2013 saakka monia. Ja edelleen Apotti on otsikoissa. Ennustin kilpailutuksen lopputuloksen jo varhaisessa vaiheessa. En ole koskaan Lotonnut. Arpapeliä ei tämä Apotti-kilpailutus ole ollut, mutta onko se ollut reilua peliä. Siitä en ole aivan varma. Apotti herätti myös tiukan periaatekeskustelun monoliittisen ja modulaarisen ICT-ratkaisun välillä.  Blogikirjoitus osoittaa myös sähköisen median ongelmat. Kuvien linkittäminen juttuun alkaa ontua ajan myötä. Samoin käy monesti linkkien. Osa niistä vain lakkaa toimimasta esim. ylläpitäjän uudistaessa omat www-sivunsa.
http://ollintuumailut.blogspot.com/2013/12/apotin-kandidaatit-selville-5122013.html

3.  Maakuntien oma sote-tutkimuslaitos (Masote). Tämä oli osa soteuudistuksen ehdotuksia, joista raportoin 20.1.2017. Tyrmistyin arvostamani poliitikon ja blogistin Osmo Soininvaaran esityksestä: Soininvaara esittää perustettavaksi maakuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen tutkimuslaitosta. Masoten tehtävänä olisi tuottaa tietoa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamiseksi. Laitos sijaitsisi viidellä yliopistopaikkakunnalla Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Laitoksella olisi yksi valtakunnallinen johto. Helsingin toimipisteen tulisi sijaita samassa talossa THL:n kanssa.
Esitin kirjoituksessani perustelut hankkeen vastustukselle. No ei sitä tullut eikä tainnut oma vastustukseni siihen paljoa vaikuttaa, mutta juttua luettiin.
http://ollintuumailut.blogspot.com/2017/01/maakuntien-omaa-sotetutkimuslaitosta.html

4. Johtajuuden ristiriidat on kirja-arvioni Alf Rehnin teoksesta 11.3.2018. Tapani mukaan esitin tiivistetysti kirjan teesit sekä arvioin niiden kantavuutta. Kirjoitin mm. seuraavaa: Johtajuuden ristiriidat - kirja on mielestäni ovela johtamisteos. Miksi? No siksi, että herra Rehniä ei saa kiinni virheistä, vääristä neuvoista tai ymmärtämättömästä suhtautumisesta johtamiseen. Jos väitän jotain johtamisesta, Rehn antaa heti vastaväitteen, jolla väitteeni voidaan kumota. Johtamisessa suositaan, sallitaan epäonnistumista. Kyllä. Mutta johtajan tulee myös onnistua. No tietysti.
http://ollintuumailut.blogspot.com/2018/03/johtajuuden-ristiriidat.html

5. Meri-Lapin ja "Meri-Mehiläisen tarina" on surullinen osa sote-uudistuksen venymisen ja vedätysten historiaa. Tämä tarina on kirjoitettu 27.12.2017, mutta sitä on täydennetty viimeksi 5.2.2018. Mehiläinen sai jättipotin alueen kaikkien puolueiden tuella - siis myös vasemmistoliiton tuella! Tarina on surullinen monellakin tapaa: julkinen tehtävä tulee yksityisen busineksen armoille jne. Tarina on jatkunut vielä tuon päivitykseni jälkeen ja taitaa jatkua edelleen monine ihmeellisyyksineen. Niin Kemi on syntymäkaupunkini- tämä vielä.

http://ollintuumailut.blogspot.com/2017/12/meri-lapin-ja-meri-mehilaisen-tarina.html

6.  Lean-ajattelusta tein parikin juttua ja selvittelin sen suosiota sairaanhoitopiireissä. Vein ajatukset myös kirjaani Sote-uudistus - pirullinen ongelma 2016 (ss.211-221). En kovin paljoa tiennyt koko ajattelutavasta, mutta opin tarinoiden kehittelyssä paljon. Mm. Espoossa olevan HUS:n Jorvin sairaalan päivystys on käyty läpi Lean ajattelumallilla, mutta tulokset ovat olleet kokemusten pohjalta huonoja, suorastaan heikkoja. Aivan viime hetken kokemukset minulta puuttuvat - josko nyt olisi edetty? ( tästä kirjoitin 2017: https://ollintuumailut.blogspot.com/2017/10/paivystyksen-odotusaika-mika-on_31.html)
http://ollintuumailut.blogspot.com/2015/06/lean-ajattelusta-shpssa-tuottavuuden-ja.html

7. Terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikkö lakkautettiin rahojen puutteessa 2016. Ihmettelin ratkaisua, koska juuri tuota toimintaa tarvittiin ja tarvittaisiin edelleen sote-uudistuksessa sekä yleensä toimintojen uudistamisessa.Yksikköön oli koottu alun alkaen parhaat mahdolliset osaajat Suomesta. Yksikkö oli verkostoitunut maailmalle kaikkien vastaavanlaista arviointia tekevien yhteisöjen kanssa. Arvioinnin ydin oli ns. meta-analyysi eli haettiin maailmalta kaikki kyseiseen menetelmään liittyvät tutkimukset ja vertailtiin tutkimustuloksia keskenään. Näin saadaan käsitys, onko jokin tutkimus/hoitomenetelmä pätevä, vaikuttava, kustannustehokas jne. http://ollintuumailut.blogspot.com/2016/09/terveydenhuollon-menetelmien.html

8. Lean - asiakas edellä, tehokkuus ja vaikuttavuus tappiin, virheet minimiin. Tämän kirjoitin 21.6.2015 ja sen jälkeen jatkoin Lean-ajattelun purkua tuolla kuudennella sijalla olevalla kirjoituksella sairaanhoitopiireistä. Myöhemmin kirjoitin myös Jorvin päivystyksestä Lean-ajattelua myötäillen. Ja sitten vielä ilmestyi aiheesta Sari Torkkolan kirja "Lean asiantuntijatyön johtamisessa" (Talentum pro 2016): Tein siitä arvion 2016.(https://ollintuumailut.blogspot.com/2016/04/lean-asiantuntijatyon-johtamisessa.html)
http://ollintuumailut.blogspot.com/2015/06/lean-asiakas-edella-tehokkuus-ja.html

9. Äitiyspakkaus - sosiaalinen innovaatio. Aihe oli ajankohtainen tietysti uuden pakkauksen sisällön osalta, mutta myös nimestään. Päivitin kirjoitustani tältä osin seuraavasti: Äitiyspakkauksen nimeä halutaan muuttaa. Perusteena on miesten syrjintä. HS:n gallupissa (7.12.2017) selvitettiin kansan näkemyksiä tähän. Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että nimeä ei pidä muuttaa. Yli 90% miesvastaajista ei kokenut tässä mitään syrjintää. Kerroin jutussani koko tämän sosiaalisen innovaation taustan. Nimenmuutoksesta ei myöhemmin tullut mitään. http://ollintuumailut.blogspot.com/2016/03/aitiyspakkaus-sosiaalinen-innovaatio.html

10. Mitä iloa tai järkeä on työajan kirjaamisella. Yllätyin aiheen kiinnostavuudesta. Sain melkoisesti kommentteja, joissa aihetta pöllytettiin julkisen puolen kokemuksilla. Aloitin juttuni oikein vahvasti boldatulla tekstillä: Työajan kirjaaminen on yksi keskeinen toistuva päivittäinen tehtävä niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Olen vuosien ajan julkisella sektorilla kirjannut työtuntini mahdollisimman huolellisesti ja yleensä myös tunnollisesti. Olen vain yhä enemmän miettinyt, mitä ihmeen hyötyä tästä rituaalista on minulle tai työyhteisölleni. No nyt olen ollut yksityisen työnantajan palveluksessa kaksi ja puoli vuotta. Sama painajainen on minulla edessä vähintäänkin joka kuukauden lopussa. Yksityisellä puolella kirjaamisen tärkeys korostuu töiden laskutuksessa. Sen nyt ymmärrän konkreettisesti.
http://ollintuumailut.blogspot.com/2016/11/mita-iloa-tai-jarkea-on-tyoajan.html

Kymmenen kärjestä puuttuvat sote-uudistukseen liittyvät kirjoitukset. Ei ole ihme, kun niitä on kaikkiaan yli 250 kappaletta. Viimeisin eli kamppailu sotejärjestäjästä Uusimaa-maakunnan tapauksen avulla on kerännyt tähän asti liki 500 katselua /lukijaa eli on lähellä kärkeä. (https://ollintuumailut.blogspot.com/2019/12/kamppailu-sote-jarjestajasta-tapaus.html). Olen myös aktivoitunut selvittelemään itselleni ja lukijoilleni tekoälyn ihmeellistä maailmaa. Aihe näyttää yleisesti olevan nosteessa viime vuosien aikana, vaikka sinänsä ei ole kyse mistään uudesta asiasta. (ks. mm. kirja-arviot sekä viite 1: https://ollintuumailut.blogspot.com/2019/12/tekoaly-avuksi-liiketoiminnan.htmlhttps://ollintuumailut.blogspot.com/2018/04/matkaopas-tekoalyn-maailmaan.html)

Viitteet
(1)  Kuva Ollista on käsitelty tekoälyn eräällä sovelluksella. Kuva koostuu soluista eli pikseleistä, joita voidaan sitten käsitellä CNN-verkkomenetelmin (CNN = convolutional neural network). Tämä on neuroverkon eräs käytännön sovellus, joka on sisäänrakennettu kehittyneisiin digikameroihin. Lisää kuvankäsittelystä voi lukea arvioimastani kirjasta Heidi Kananen, Harri Puolitaival: Tekoäly bisneksen uudet työkalut (ss.149-157). https://ollintuumailut.blogspot.com/2019/12/tekoaly-avuksi-liiketoiminnan.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti