tiistai 20. syyskuuta 2016

Terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikkö ajetaan alas - mitä ihmettä?

Finohtalaiset kuvassa, kuva poimittu FB:sta 20.9.2016
"Ei tullut Finohtalle jatkorahoitusta lisäbudjetista. Tässä joukko kansallisen huipputason HTA-osaajia valmiina hommiin kunhan rahoittaja löytyy! Metodit ja verkostot tulevat kaupan päälle. " Näin totesi yksikön eräs kantava voima, tutkimusprofessori Marjukka Mäkelä. 
Alla oleva teksti on lainausta yksikön verkkosivuilta

"Terveydenhuollon menetelmien arviointi, englanniksi Health Technology Assessment, HTA, käsittää kaikki terveydenhuollon käytössä olevat lääkkeet, laitteet, toimenpiteet ja hallinnolliset tukijärjestelmät.
Terveydenhuollon menetelmien arviointia on tehty Suomessa yli 20 vuotta ja Terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikkö Finohta perustettiin vuonna 1995.  Finohta on nyt osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Asiakkuus ja vaikuttavuus -yksikköä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Asiakkuus ja vaikuttavuus -yksikkö arvioi terveydenhuollon menetelmien vaikuttavuutta, turvallisuutta, kustannuksia ja niiden sosiaalisia, eettisiä, organisatorisia ja juridisia vaikutuksia. Arvioinnit tehdään yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. THL myös edistää arviointimenetelmien tuntemusta ja arviointitiedon käyttöä." https://www.thl.fi/fi/web/paatoksenteko-talous-ja-palvelujarjestelma/vaikuttavuus/terveydenhuollon-menetelmien-arviointi

Olen seurannut yksikköä sen perustamisesta lähtien. Yksikköön on koottu alun alkaen parhaat mahdolliset osaajat Suomesta. Yksikkö on verkostoitunut maailmalle kaikkien vastaavanlaista arviointia tekevien yhteisöjen kanssa. Arvioinnin ydin on ns. meta-analyysi eli haetaan maailmalta kaikki kyseiseen menetelmään liittyvä tutkimus ja vertaillaan tutkimustuloksia keskenään. Näin saadaan käsitys, onko jokin tutkimus/hoitomenetelmä pätevä, vaikuttava, kustannustehokas jne. Yksikön toiminta on siis sinällään kustannustehokasta. Kun tehdään soteuudistusta, keskeisimmät kustannuserät ovat terveydenhuollossa ja sen käyttämissä menetelmissä ja hoidossa. Nyt tarvittaisiin juuri Finohtan kaltaista osaamista kipeästi.  Arvioinnin kohteet on aina valittu todellisen arviointitarpeen perusteella laajan verkoston kautta. Myös arvioinnissa käytetään hyväksi laajaa asiantuntijaverkostoa. Mitä ihmettä! Toisesta päästä laitetaan rahaa soteuudistukseen ja erilaisiin kärkihankkeisiin lapioimalla. Ja toisesta päästä puretaan vuosien työnä syntynyttä verkostomaista asiantuntijatyötä. En ymmärrä. Selittäkää viisaammat, mistä tässä on kyse!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti