sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Narratiivista tarinaa - Chisu ja tuore sote mielessä, päivitys 3.6.2019


HS-kuva 1.6.2019: Chisu "Momentum 1 2 3"
"Menestyneille pop­artisteille ei ole kau­heasti narra­tiiveja tarjolla. Menestynyt popartisti menestyy ja jatkaa tekemällä musiikkia samalla reseptillä kuin aiemmin, tai menestynyt popartisti tekee kaupallisen itsemurhan." (1)

Yllä oleva sitaatti Arttu Seppäsen levyarviosta kirvoitti taas mieleeni käsitteen "narratiivi". Muistelin, että tästä narratiivin käsitteestä kirjoitin myös pari vuotta sitten. Kaivoin juttuni esille. Sen otsikko oli "Onkohan SOTE esimerkki hyvästä narratiivista?" (2)

Artun arvio tuo esille kaksi asiaa: 1) onko narratiivi taas valjastettu snobbailuun eli halutaanko Chisun teoksen arviokin nostaa tasolle, jota eivät ymmärrä kuin valistuneet samanhenkiset ihmiset. 2) Toinen asia on tietysti se, olenko lainkaan ymmärtänyt, mitä Arttu tässä yhteydessä sanalla narratiivi tarkoittaa. Jo tuossa edellisessä kirjoituksessani (7/2017) tukeuduin Wikipediaan. Löysin tuolloin myös toisen täydentävän selityksen narratiiville. (3)
  • Wikipedian selitys: "Narratiivi (lat. narrare, subst. tarkistuslaskenta tai verbi kertoa) tarkoittaa kertomusta tai kertovaa esitystä. Narratiivi voi olla suullinen tai kirjallinen, mutta laajassa mielessä narratiiveina voidaan pitää myös mainoksia ja elokuvia. Narratiivilla on alku, keskikohta ja loppu. Hyvä narratiivi on juonellisesti eheä. Keskeistä narratiiville on se, että tapahtumat järjestyvät ajallisesti peräkkäin, vaikka tapahtumien järjestyksen ei tarvitse olla kronologinen. Narratiivin kertojan tulee ottaa lukija huomioon ja kertomus on kerrottava siten, että se muodostaa selkeän kokonaisuuden lukijan mielessä. Hyvä narratiivi on ymmärrettävä."
  • Koppa / Jyväskylän yliopisto: "Narratiivi tarkoittaa kertomusta. Narrativiinen analyysi on laadullinen menetelmä, jonka avulla pyritään hahmottamaan, millaisia kertomuksia tutkittavasta kohteesta kerrotaan tai miten tutkittavan ilmiön olemus hahmottuu kertomuksenkaltaisena rakenteena. Narratiivisen analyysin kohteena voi olla esimerkiksi teksti, mediateksti, kuva, elokuva, musiikki tai ympäristö, joka ymmärretään kertomuksena tai kertomuksenkaltaisena rakenteena. Analyysissa kohdetta eritellään kerrontaan ja kertomuksen teorioihin liittyvien käsitteiden, termien ja näkökulmien avulla. Analyysissa muodostetaan usein ydinkertomuksia tai tyyppikertomuksia, joiden avulla voidaan osoittaa, millaisia yleisiä ajattelu- ja toimintatapoja, merkityksiä ja asenteita kertomuksen kohteena oleviin asioihin liittyy. Narratiivisessa tutkimuksessa on erilaisia variaatioita. Esimerkiksi kertomusten rakenteita analysoivaa ja niitä teoretisoivaa tutkimusta kutsutaan narratologiaksi."
Kysymys on siis kertomuksesta. Narratiivinen analyysi puolestaan pitää kertomuksia laadullisen tutkimuksen kohteena. Olisiko niin, että Arttu tutkii laadullisesti Chisun uutta tuotetta. Chisun peruskertomus on se entinen, varma ja tuottava. Tämä uusi kertomus on epävarma - pahimmassa tapauksessa jopa kaupalliseen itsemurhaan johtava tie. Artun kertomus on vaiheessa "alku" vaihtoehtoisine loppuineen.

Tarinoilla vauhtia myyntiin. Sain sähköpostiini mainoksen yhteisöltä Digivallankumous.fi. Mainoksessa tarjotaan Copyvallankumous- verkkokurssia otsikolla: "Tarinoilla vauhtia myyntiisi (siihen on tekniikkansa)". Mainos jatkuu: Tarinoilla on ainutlaatuinen voima tempaista ihmiset mukaansa, saada heidät ymmärtämään uusia asioita, liikuttaa heitä emotionaalisella tasolla ja saada heidät luottamaan sinuun. Ihmiset eivät voi vastustaa tarinoita - he rakastavat niitä lapsuudesta asti! Tarinankerronta on vaativa taito…Sinäkin olet saattanut kuulla lukuisia tylsiä tarinoita, jotka eivät ole liikauttaneet sinua suuntaan tai toiseen…Mutta kun oivallat tietyt tarinankerronnan menetelmät, kaikesta julkaisemastasi sisällöstä tulee välittömästi kiinnostavampaa… ja myyvempää! Tässä tapauksessa on kysymys tarinan muotoon kirjoitetusta mainostekstistä, joka ei saa olla "tylsä". (4)

Soten viides tuotantokausi meni. Tuossa 7/2017 blogikirjoituksessa kerroin SOTE tuotantokausista ja jatkosta seuraavaa:
  • Tuleeko sitten vuoroon SOTEn kuudes tuotantokausi. Moni kansalainen on jo ajat sitten menettänyt toivon, että tässä jotenkin uudistettaisiin ja parannetteisiin sosiaali- ja terveyspalveluita tai tehtäisiin jotain säästöjä. Nyt en pysty vastaamaan kysymykseen, onko SOTE hyvä narratiivi? Huono narratiivi voisi olla täysin ennakoimaton kaikkien osapuolten kannalta surkea lopputulos? Palvelut heikkenisivät, byrokratia lisääntyisi ja kustannukset kasvaisivat.
VNK:n kuva julkistustilaisuus Oodissa 3.6.2019
Soten kuudes tuotantokausi. Hallitusohjelma julkistettiin 3.6.2019 Oodissa.  (5) Kuudes soten tuotantokausi saa alkunsa: 18 maakuntaa ilman Kokoomuksen vaatimaa valinnanvapautta tai tuolloisen opposition nimeämää "markkinamallia".  Parlamentaarinen komitea asetetaan, mutta ennakkoehtona on tuo Kepun maakuntamalli. Tartutaanko monikanavaiseen rahoitusmalliin, se lienee oletus, mutta miten käy. HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen jo ounasteli ongelmia tälle komitealle. (6). Soten kuudennelle tuotantokaudelle on luotu alku. Keskivaiheessa kamppaillaan taas maakuntamallin, aikataulun ja todellisten sote-ongelmien ratkaisemisen hetteikössä. Loppuvaihe on jälleen jännittämisen paikka - riittääkö aika, saadaanko mitään aikaan? Jälleen voidaan arvioida edellisten tuotantokausien tarinoiden avulla, mitä riskejä voitaisiin välttää. Nyt näyttää siltä, että ensimmäinen riski on jo otettu eli 18 maakunnan malli. Arttu Seppäsen Chisu-tuotteen arviosta voitaisiin myös ottaa oppia. Tehdään Artun tekstiin pieni sanojen vaihto. Korvataan sana "popartisti" sanalla "poliitikko" ja "musiikki" sanalla "politiikka".
  • Menestyneille poliitikolle ei ole kau­heasti narra­tiiveja tarjolla. Menestynyt poliitikko menestyy ja jatkaa tekemällä politiikkaa samalla reseptillä kuin aiemmin, tai menestynyt poliitikko tekee kaupallisen itsemurhan.
Jospa sittenkin sotetarinan loppu olisi toinen - iloinen. Näinhän myös Arttu arvioi Chisun tuotteen tulevaisuuden. Nyt vain tarvitaan hallitukselta hyvää tarinan myyntitaitoa Digivallankumous.fi:n viitoittamalla tiellä. Hyvä alku oli Oodissa, kun tulevan hallituksen puolueiden puiheenjohtajat kilvan kiittelivät ja kehuivat yhteistyötä ja hallitusohjelmaa. Jopa Rinnekin sai kehuja neuvottelutaidoista. Itse arvelin aloittaessani kirjan kirjoittamista ("Soteuudistus - pirullinen ongelma" 2016), että tuo sote-ongelma ratkeaisi kirjan kirjoittamisen aikana. Ei ratkennut. (7) Kuudennen tuotantokauden sotetarina jatkuu - täytynee seurata sitä.


Viitteet

(1) Arttu Seppänen: Kun artisti tekee täyskäännöksen. (HS. 1.6.2019 levyarvio: POP Chisu: Momentum 1 2 3. Warner. neljä tähteä)
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006126385.html

(2) Ollin blogikirjoitus 7/2017: Onkohan SOTE esimerkki hyvästä narratiivista?
 https://ollintuumailut.blogspot.com/2017/07/onkohan-sote-esimerkki-hyvasta.html

(3) Narratiivin käsite:
Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Narratiivi
Koppa / Jyväskylän yliopisto:  https://koppa.jyu.fi/avoimet/hum/menetelmapolkuja/menetelmapolku/aineiston-analyysimenetelmat/narratiivinen-analyysi

(4) Tarinankerronta markkinointia. https://www.digivallankumous.fi/

(5) Hallitusohjelma 3.6.2019:
Ilmastonmuutos, globalisaatio, kaupungistuminen, väestön ikääntyminen ja teknologinen kehitys muuttavat Suomea ja maailmaa nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Muutos tarjoaa suuria mahdollisuuksia maamme kehittämiselle, mutta myös turvattomuutta ja huolta tulevasta. Murroksen keskellä politiikan on tarjottava ihmisille turvaa ja toivoa paremmasta huomisesta.
Uuden vuosikymmenen ensimmäisen hallituksen tavoitteena on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä Suomi vuoteen 2030 mennessä. Pohjoismainen hyvinvointivaltio ja sen peruspilarit toimeentulon turva, toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ja koulutus sekä osaaminen luovat vahvan ja oikeudenmukaisen alustan uudistustyölle.
Sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävässä Suomessa taloutta hoidetaan ihmisiä varten, ei päinvastoin. Kestävä talouskasvu rakentuu korkealle työllisyysasteelle ja vahvalle julkiselle taloudelle.


Iltalehti sai haltuunsa hallitusohjelman luonnoksen 2.6.2019: 
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a83b90a6-bcd3-4540-b95e-e22a6ffbd9e6
Hoivamitoituksesta:
–Säädetään hoivahenkilöstön sitovasta vähimmäismitoituksesta (0,7) ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä. Mitoituksen toteutuksessa huomioidaan ensisijaisesti hoitoisuus. Selkeytetään henkilöstön työnjakoa mm. tukipalveluiden osalta.
Hoitotakuusta:
–Tiukennetaan hoitotakuuta perusterveydenhuollossa niin, että jatkossa kiireettömässä tapauksessa hoitoon pääsee viikon (7pv) sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. THL:n arvion mukaan 7 päivän hoitotakuu edellyttäisi nykyjärjestelmällä toteutettuna 1600-2600 lääkärin lisäämistä terveyskeskuksiin. Paljon voidaan kuitenkin saada aikaan kehittämällä järjestelmää ja sen toimintaa monilla toimenpiteillä.
18 maakuntaa ilman valinnanvapautta on jo julkistettu aikaisemmin.

(6) Lasse Lehtonen: Sipilän sotesta Rinteen soteen.
http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276553-sipilan-sotesta-rinteen-soteen

(7) Olli Nylander: Soteuudistus - pirullinen ongelma - ajopuu vai projekti, BoD, Nordestradt 2016.
Lopetin kirjan kirjoittamisen 8.5.2016 monin epäilevin pohdinnoin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti