sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Alkoholi Suomessa - lähes kympin suoritus, päivitys 13.6.2013


Lehdistötiedote 2013: Alkoholijuomien kulutus v.2012 (1)
Me kansalaiset olemme kuluttajina lähes kympin arvoisia. Alkoholia käytettiin asukasta kohden Suomessa vuonna 2012 100% alkoholiksi muutettu 9,6 litraa. (1). Oheinen kuvio osoittaa, että edelliseen vuoteen verrattuna on kulutus laskenut. Lasku on koskenut ns. tilastoitua kulutusta eli Suomessa eri tavoin ostettua ja juotua nestettä. Tilastoimaton kulutus on pysynyt ennallaan eli ostot ulkomailta - erityisesti Virosta. Kuvasta näkyy myös, että anniskelupaikoissa juominen ei ole kasvanut. Sen sijaan päivittäistavarakaupassa on jatkuvasti asioitu enenevässä määrin. Pohjoismaissa litkitään alkoholijuomia lähes samaan tahtiin. Tanska taitaa johtaa joukkoa. Humalahakuisuus on valttia kaikissa pohjoismaissa, mutta Suomi on tässä lajissa ykkönen. Suomessa myös tiivistyy runsas käyttö pieneen osaan väestöstä. Tutkijoiden esittämien lukujen mukaan (Karlsson etc. 2013 ja Päihdetilastollinen vuosikirja 2012, Sosiaali- ja terveysalan tilastollinen vuosikirja 2012 viitteet 2-4) suurkuluttajia on 10% väestöstä ja vastaavasti raittiita myös 10%. Me muut olemme tuo loppu 80%, jotka käytämme alkoholia jossain määrin. Alkoholin massakulutus keskittyy perjantai- ja lauantai-iltoihin. Kulutuksen huippu on Lottoarvonnan aikaan. Onkohan viranomaisten salajuoni lopettaa YLEn Lottoarvonta itseasiassa aivan toisesta syystä - kippailu suruun ja iloon jäisi pois. No ehkä ei. Vielä yksi mielenkiintoinen asia kulutusta koskevasta kuviosta - päivittäistavarakaupan ostot. Ostojen lisääntyminen ja kauppojen aukioloaikojen lisääntyminen ovat yhteydessä toisiinsa. Olutta, siideriä saa nyt siis entistä helpommin ja melkein milloin vain. (5).

Historia opettaa. Kuviosta voidaan päätellä historiallisesti mielenkiintoisia seikkoja. Valtiovallan päätökset vaikuttavat alkoholikulutukseen. Näin se vaan on, vaikka jokainen meistä yksilöinä saattaa ajatella muuta. V.1968 keskioluen vapauttaminen aloitti merkittävän kulutuksen kasvun. Vuonna 1995 murtui Alkon monopoli ja siitä alkoi seuraava vapautunut alkoholin kulutuksen kasvu. Tätä ennen Alkolla oli ristiritainen  kaksoisrooli. Toisaalta piti edistää alkoholin menekkiä ja toisaalta valistaa alkoholin vaaroista ja toppuuttaa kansan juomahaluja. Alkon myynti ei ole vuosien varrella kuitenkaan erityisesti laskenut tai noussut. Alkoholiveron laskeminen on jatkossa selvästi nostanut kulutusta ja vastaavasti veron korotus laskenut kulutusta. Veropoliitiikka on siis merkittävä keino kulutuksen ohjaamisessa. (5).

Poliitikoilta odotetaan lainsäädännön uudistuksessa lähes kympin arvoista suoritusta. Tutkijat ovat kautta vuosien selvittäneet alkoholin kulutuksen syitä ja seurauksia/haittavaikutuksia. Tutkimuksia on tehty yksilötasolla ja väestötasolla. Yksilötasolla on tutkittu (väestösurveyt) alkoholikäyttäytymistä. Väestötasolla puolestaan on voitu selvittää alkoholin kulutuksen ja haittojen välisiä yhteyksiä tukeutumalla tilasto- ja rekisteritietoihin. Kulutuksen kasvu lisää alkoholisairauksia jopa eksponentiaalisesti. Nämä yhteydet esitettiin päättäjille, kun veron laskemista suunniteltiin. Myöhemmin veron laskemispäätös johti juuri esim. alkoholikuolemien kasvuun tutkijoiden ennustamalla tavalla. Tutkijoiden ja asiantuntijoiden mielestä alkoholilla on osasyy miesten lyhyempään elinikään naisiin verrattuna (ero noin 6,5 vuotta). THLn tutkijaryhmä on selvittänyt tuoreessa raportissaan kulutuskäyttäytymistä sekä erilaisia vaikutusmahdollisuuksia kulutuskäyttäytymiseen. (2).  Hallitusohjelmassa on agendalla alkoholilainsäädännön uudistaminen. Tutkijat toivovat, että heitäkin kuultaisiin. Toisaalta me kaikki tiedämme, että aihe on kuuma. Kaikki olemme asiantuntijoita. Alkoholipolitiikka on myös elinkeinopolitiikkaa, jossa ovat aivan toiset lainalaisuudet vallalla. (6). Niin politikoilta olisi kympin suoritus, jos he kuuntelisivat lakipäätöksia sorvatessaan tutkijoita. (5).
TuotekuvaTuotekuvaTuotekuva
Viitteet:

1. THLn ja Valviran yhteinen lehdistötiedote 8.3.2013: Alkoholijuomien kulutus vuonna 2012

http://www.valvira.fi/files/Alkoholijuomien%20kulutus_2012.pdf; http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=33648  - THL:n tilastoraportin mukaan matkustajatuonti on pysynyt ennallaan


2. Karlsson jne.: Alkoholi Suomessa, THLn raportti 13/2013
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/104455/URN_ISBN_978-952-245-896-4.pdf?sequence=1

3. Päihdetilastollinen vuosikirja 2012
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/103099/URN_ISBN_978-952-245-805-6.pdf?sequence=1

4. Sosiaali- ja terveysalan tilastollinen vuosikirja 2012
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/104371/Sosiaali-%20ja%20terveysalan%20tilastollinen%20vuosikirja%202012_verkkoversio_korj%20%20%20.pdf?sequence=1

5. Blogikirjoituksessani olen käyttänyt hyväksi STM:n alkoholiasioista vastaavan virkamiehen Ismo Tuomisen esitystä sekä THL:n tutkijan Thomas Karssonin esitystä aluehallintopäivillä  21.5.2013 - kiitos heille.

6. Tässä esimerkki ja ajankohtainen sellainen: HS:n uutinen 26.5.2013:  "Vihreät: Olutta, siideriä ja viiniä saatava ostaa ravintoloista kotiin". - Ollin kommentti - kaunista, elitistä viherpolitiikkaa. Uutisessa todetaan lisäksi: "Puoluehallituksen lausunnon mukaan ulosmyynnin salliminen mainituilla ehdoilla ei todennäköisesti lisäisi alkoholin kokonaiskulutusta." Onkohan tuo "todennäköisyys" selvitetty jostain, vai onko se vain alkoholipolitikointia.
  http://www.hs.fi/politiikka/Vihre%C3%A4t+Olutta+siideri%C3%A4+ja+viini%C3%A4+saatava+ostaa+ravintoloista+kotiin/a1369531597747
HS:n jatkouutinen, ajankohtainen Vihreiden kannanotto puhuttaa. Ministeri Räsäsen mielestä se on hallitusohjelman vastainen. Ministeri Risikkokin pohtii ja toteaa, että asiaa on pohdittava 15 eri näkökulmasta. Ollin kommentti: Niin tämä alkoholipolitiikka saa kyllä poliitikotkin kuumenemaan. Siksi toivoisi tutkijoita kuultavan tässäkin yksityiskohdassa.
http://www.hs.fi/kotimaa/R%C3%A4s%C3%A4nen+vihreiden+viiniehdotus+vastoin+hallitusohjelmaa/a1369532778163

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti