keskiviikko 9. syyskuuta 2020

"Onko sote-tietojohtaminen vaarassa ajautua väärille raiteille?" - Tietojohtamisen verkoston blogikirjoitus, päivitys 11.9.2020

Olli valittiin merkittävään luottamustehtävään, Tietojohtamisen verkosto ry:n hallituksen varajäseneksi. Kiitän julkisesti luottamuksesta. Olen ollut mukana viestinnän ryhmässä, jossa tehtiin ensimmäinen avausblogi aiheesta "Onko sote-tietojohtaminen vaarassa ajautua väärille raiteille?" Oheiset kuvat ovat tuon kirjoituksen aineistoa. Kirjoitus on julkaistu ao. yhdistyksen www-sivuilla osoitteessa:
https://tietojohtamisen-verkosto-ry.webnode.fi/l/onko-sote-tietojohtaminen-vaarassa-ajautua-vaarille-raiteille/

"Tietojohtaminen ei ole vain sarja IT-temppuja. IT-orientoitunut kulma näkyy tiedolla johtamisen kehittämishankkeissa erittäin vahvasti. Tietojohtamisen verkosto ry haluaa nosta esiin julkisessa keskustelussa huolen tulevien sote-maakuntien valmiuksista tiedolla johtamiseen. Kansallisissa hankkeissa on tietojohtamisen perustoista hyvät piirustukset siitä, millä tiedolla tulisi johtaa. Sen sijaan miten johdetaan ja onko tietojohtamisella jokin rooli, on keskustelu, jota sote-maakuntien olisi hyvä käydä verkostoissaan läpi. Tietopääoman ja tiedolla johtamisen kyvykkyyksien merkitystä on jopa hieman aliarvioitu sote-uudistuksen yhteydessä. Kuinka siis varmistetaan, että tietojohtaminen ei ole vain sarja IT-temppuja hienojen tilannekuvien tuottamiseksi, vaan organisaation läpileikkaava ajattelutapa aina dialogeista datan. alkulähteelle? Vastauksia tähän kysymykseen saat tulevissa blogiteksteissämme

Mitä seuraavaksi. Järjestämme seuraavat tietojohtamisen verkostopäivät Vuokatissa marraskuussa 19.-20.11.2020. Tapahtuman ohjelmassa on luvassa sote-tietojohtamista eri kulmista sekä verkostoitumista sote-tietojohtamisen osaajien kanssa. Pyrimme järjestämään vuoden aikana myös webinaarin ajankohtaisista tietojohtamisen kysymyksistä. Tästä lisää myöhemmin.

Tietojohtamisen verkosto ry lyhyesti. Oletko kuullut meistä? Olemme pieni, kasvava ja osaava verkosto, jonka lonkerot ulottuvat sote-kenttään Hangosta Inariin. Verkostomme jäsenet ovat monimuotoinen kokonaisuus niin julkisen kuin yksityisen sektorin palveluntarjoajia ja tuottajia. Asemoimmekin verkostomme vahvaksi sote-tietojohtamisen lähettilääksi.Tietojohtamisen verkosto ry pyrkii aktiivisesti edistämään tietojohtamisen hyviä käytänteitä. Suuri osa verkostomme toiminnasta ja vaikuttamisesta tapahtuu vertaiskehittämisen nimissä epämuodollisissa tapaamisissa. Hyvä tapa päästä verkostoon mukaan on kontaktoida verkoston hallitusta tai täyttää jäsenhakemuslomake. Verkoston hallituksen jäseniin voi ottaa yhteyttä etunimi.sukunimi@sote-tietojohtaminen.fi osoitteella. 

tietoterveisin,

Tietojohtamisen verkosto ry:n hallitus ja hallituksen varajäsenet kaudella 2020,

pj. Mari Siimar, VSSHP

vpj. Tuomas Hujala, Keusote (varalla Olli Nylander, Citrus)

Mika Ålander, Ylä-Savon sote (varalla Eija Peltonen, PSSHP)

Emil Ackerman, PSHP (varalla Matti Oikarinen, LSHP)

Tuija Savolainen, Kuntaliitto (varalla Tuire Mikola, 2M-IT)"

Ollin jälkikirjoitus:  

Päivitys 11.9.2020: FB:n puolella Jesse Soininen kommentoi tekstiä seuraavasti: "Ensimmäinen lause pitää sisällään ilmeisen paradoksin - se tosin kuvaa hyvin niitä syitä miksi tietotekniikan kanssa tahtoo olla ongelmia. Kun puhumme terveydenhuollon tietojärjestelmien korjaamisesta niin onko tosiaan niin että ne voi korjata aloittamalla tietojohtamisesta? Onko tietojohtaminen tosiaan se suurin osa-alue, jossa ongelmat voidaan korjata? Olisikohan tämä mielluumin niin että tietojohtaminen on parhaimmillaankin niitä toimenpiteitä jotka ovat seurausta niistä lukemattomista oletuksista ja päätöksistä jotka on tehty jopa vuosikymmeniä ennen kuin päästään tekemisiin tietoteknisen ongelman tai johtamisen kanssa? Eli esimerkiksi potilaan ja yhteiskunnan välinen suhde. Mitkä ovat ideaalit, tavoitteet, ja realiteetit ja tavoitekuva yhteiskunnan sote-sektorista. Keskusjohtoinen, mittakaavahyötyä, tehokkuusajattelua, hierarkiaa ja managerialismia korostava teollinen laitosajattelu vai ehkä jokin matalan hierarkian malli kuten vaikkapa Hollannin Buurtzorgissa on. Mille arvopohjalle sote-sektoria rakennetaan? Onko kyse kaiken kaupallistamisesta liiketoimintahyödyn maksimoimiseksi, vain kenties potilaan ja jopa potilaan omaisten inhimilisestä kohtelusta tai hoitotyön laajemmasta yhteiskunnallisesta ymmärryksestä. Tätä listaa voisi jatkaa tavattoman pitkään ja listaan tulisi suuri joukko niitä tekijöitä jotka tulevat tietotyölle annettuna - kuten se että asiaa ymmärtämättömät tahot noin vain ostavat miljardiluokan epookkijärjestelmän jonka kanssa sitten yritetään sompailla jonkinlaiseen leikkaa-liimaa ratkaisu. Kysymys raiteista on oikea mutta se ansaitsee sen sanoituksen jossa tuodaan esiin raiteiden vetäjien rooli."

Juha Muinonen vastaa Jesselle:  Hyvä kysymys, voiko tietojärjestelmät korjata tietojohtamisen avulla. Kyllä se lähtee paljon, paljon kauempaa - yhteisestä ymmärryksestä tiedosta (termit ja käsitteet yksityiskohtaisesti, esim diagnoosin moniulotteinen merkitys) toiminnasta ja johtamisesta. Ja meillä toki on näissä myös hyviä käytänteitä, kuten laaturekisterit (tehohoito ja tiedolla sen kehittäminen puipputasolle - Korona sitä osoitti tai aika hyvässä hapessa paikallisesti oleva patologian termistö). Pohjatyötä vaikka olemassaolevilla järjestelmillä niitä oikein ja yhä paremmaksi määrittelemällä. Hyvää apua tuovat ne uudet järjestelmät. Loppupäätä saadaan aina paremmaksi mitä paremmin alkupään työ on tehty. Kerralla ei tule valmista - tarvitaan siis ponnisteluja niin alkupäähän kuin sinne tiedon jalostamiseen johdon järjestelmiin ja sitä kautta johtamiseen.

Olli vastaa Jesselle: Paradoksin allekirjoitan. Tietojohtaminen sattuu olemaan tuon verkoston tehtävän ytimessä. Ei kaikki soteasiat. Näen tietojohtamisen johtamisen osana, apuna eri tasoilla, jopa Buurzorg-tyyppisessä itsejohtamisessa. Olen mukana osana pientä työtiimiä, joka toimii itseohjautuvasti, mutta hyödyntää omalla tavallaan tietojohtamista. Tiedonhallinta ja tietojärjestelmät ovat myös apuna tietojohtamiselle, mutta ytimessä on tietysti varsinainen toiminta. Kirjoitus oli kollektiivinen avaus, johon liittyvissä keskusteluissa minullakin oli mahdollisuus olla mukana. Paljon hyviä pointteja on Jessen kommentoinnissa, mutta ne eivät olleet keskustelumme keskiössä. Esimerkiksi tietotyölle annettuna tulleet asiat ovat merkittäviä esteitä, rajoitteita, mutta myös mahdollisuuksia. Miljardiluokan epookkijärjestelmät ovat myös tuttua asiaa ja täälläkin on käyty niiden ympärillä tosi pitkiä keskusteluja. Täytyy tunnustaa, että tietojohtamisella tai tällä verkostolla ei saada kaikkia ongelmia ratkottua. Tietojohtamisellakin pitää olla vaikuttavuutta. Se on mielenkiintoinen yksityiskohta - mielestäni tietojohtamisessa tärkein sellainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti