Toimialamurros tarkoittaa käytettävissä olevien voimavarojen ja tarpeiden välistä ristiriitaa. VM ja talouspoliitikot kutsuvat tätä kestävyysvajeeksi. Toimialamurros tarkoittaa myös sitä, että valtion erilaiset roolit kohtaavat ja jopa muodostavat ristiriitoja keskenään. Turvavaltion roolissa yhtenäiskulttuuri merkitsee jatkuvaa aseiden ja puolustuksen kilpavarustelua. Joenniemen analyysiä noudattaen uhkana ja riskinä ovat turvavaltion sisäiset kriisit. Mitä eriarvoisempi on yhteiskunta, sitä enemmän on on uhkia sisäiselle turvallisuudelle. Pohjoismaiset yhteiskunnat ovat tasa-arvoisuuden kärkimaita, mutta kilpailuvaltio-ajattelu murentaa omalta osaltaan tätä tasa-arvoisuutta. Siksi puhutaan myös hyvinvointivaltion puolustamisesta. Toisaalta jatkuva hyvinvointivaltion palvelupaletin laajentaminen uhkaa myös valtion resurssien kestävyyttä. Valtion velan kasvu on tästä ilmentymä (mittari). Hyvinvointivaltion rakentaminen on perustunut jatkuvan kasvun uskoon ja luottamukseen.
Maakunta-SOTE-uudistus pelastaa hyvinvointivaltion? Näin osa meistä ajattelee. Vastuu siirretään kunnilta laajemmille hartioille. Valtion keskitetty ohjaus otetaan uudelleen käyttöön niin resurssiohjauksena kuin sisältöohjauksenakin. Tämä pelastusoperaatio perustuu myös uskoon ja toivoon, kuten olen asian aikaisemmin todennut. (ks. blogikirjoitukseni:https://ollintuumailut.blogspot.fi/2017/11/soten-kustannukset-ja-saastot.html).
- USKO: VM:n valtiosihteeri Martti Hetemäki: 1. SOTE- palvelujen tuottavuudessa parannettavaa; 2. Isot erot palvelujen laadussa ja kustannuksissa - tuottavuuspotentiaalia on; 3. Vanhusten laitoshoidon vähentäminen 45 %; 4. Suurimmat säästöt tulevat vähentämällä palvelujen tarvetta.
- TOIVO: STM:n kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee:
”SOTE- palveluille on kuitenkin luonteenomaista, että uusia tyydyttämättömiä tarpeita nousee esiin ja kysyntä kasvaa, kun palvelujen saatavuus parantuu. Tästä syystä maakuntien rahoitusta koskevassa hallituksen esityksessä korostuu budjettiohjauksen rooli.”
- EPÄTOIVO: Lukuisa määrä asiantuntijoita,
kuten viimeksi Juhani Lehto ja Aki Linden sekä tapaus Länsi-Pohja:
Lehto: "Kustannusten kasvun hillinnän sijasta odotettavissa olisi kustannusten kasvun kiihtyminen ja eriarvoisuuden lisääntyminen."
"Olen sitä mieltä, että päätöksiä tehdään liikaa ideologien ja puolueiden vallan vuoksi. Ykkössijalla pitäisi olla Suomen ja sen kansalaisten etu. Jokainen päätös on politiikassa joka tapauksessa kompromissi. Juuri siksi oma ja lähipiirin etu on työnnettävä syrjään – muuten mikään uudistus ei onnistu, niin kuin nyt surullisen usein näyttää käyvän. Tähän on saatava muutos." En ole ennen siteerannut omassa blogissani Hjalliksen kirjoituksia enkä juuri muidenkaan poliitikkojen viime aikaisia kirjoituksia. Aika hyvä päätelmä on tämä Hjalliksen blogin otsikko: "Oma etu syrjään!". https://blogit.iltalehti.fi/hjallis-harkimo/2017/12/01/oma-etu-syrjaan/
Viite: Olli Nylander: Tietojohtaminen ja tapaus SOTE, Norderstadt 2017, ss. 105 -123; Oheiset kuvat ovat kirjastani.
Pohdin kirjassa myös vaihtoehtoisia tulevaisuuden kuvia. Tämä paljon palstatilaa saanut talouden murros (kestävyysvaje) on vain yksi osa toimialamurrosta. Tärkeätä on myös nostaa muita megatrendeja esille kuten kuluttajakäyttäytymisen murros ja digitalisaation murros.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti