Tein kaksi kellotusta. Sosiaalihuolto mainittiin ensimmäisen kerran klo 21.45 ja toisen kerran varttia myöhemmin. Nyt uhkaa käydä niin, että uudistukset tehdään hyväosaisten, hyväkuntoisten ihmisten ehdoilla. Näitä hyväosaisia ovat mm. kaikki vaalikeskusteluun osallistuneet ihmiset vasemmalta oikealle. Näitä hyväosaisia ovat myös YLEn toimittajat, jotka asettavat keskustelun kysymykset. Kerran taidettiin viitata mielenterveysongelmiin. Sosiaalihuolto oli tuo 21.45 yleismaininta koskien terveyskeskuksia, vaikka kyse on sosiaali- ja terveyskeskuksista. Niiden kehittämiseen isketään runsaasti valtion rahaa, jolla yritetään saada muutosta aikaan. Vanhusten palvelut tulivat kerran esille. Siinä kaikki. Kukaan ei tuntunut tietävän tai haluavan avata keskustelua suuntaan, missä ovat suurimmat kehittämistarpeet tämän 7 päivän terveyskeskusten hoitotakuun lisäksi.
Tunnettua on, että moniongelmaiset ja monisairaat ihmiset aiheuttavat merkittävimmät kustannukset sote-palveluista. Myös tiedetään, että palveluketjut eivät toimi kaikilta osin. Palveluketjujen toimimattomuus koskee ennen muuta tätä moniongelmaisten ihmisryhmää. Vaalipanelistit eivät kuulu tähän joukkoon eivätkä tunne mitenkään tällaisten haasteiden taustoja. Tuo potentiaalinen äänestäjäkuntakin on puolueiden kannalta marginaalia, koska suuri osa jättää tästä joukosta äänestämättä. Sosiaalihuollon resurssivajeista ei juuri ollut tarve keskustella samoista syistä. Ei ole nyt myöskään käsillä dramaattisia tapauksia, jotka saisivat poliitikot tuskailemaan tässä asiassa. Kuitenkin on tunnettua, että esimerkiksi lastensuojelun resurssiongelmat ovat polttavia ympäri maata.
Keskustelun tasapainottamiseksi kannattaa vaikkapa lukea Kari Välimäen kirjoitus Helsingin Sanomissa 3.1.2022 otsikolla "Hyvinvointialueet eivät välttämättä muuta mitään. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus uhkaa jäädä pelkäksi hallinnolliseksi uudelleenjärjestelyksi." Kari toteaa mm. seuraavaa: "On vaarana, että hyvinvointialueiden johtamiskäytännöt painottuvat erikoissairaanhoidon käytänteiden mukaisesti eikä perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen vahvistaminen toteudu, vaikka siitä saataisiin suurimmat terveystaloudelliset hyödyt....Hyvinvointialueen johtajan puolestaan pitäisi kyetä johtamaan sekä terveydenhuoltoa että sosiaalipalveluja siten, että peruspalvelut toimivat nykyistä paremmin erikoistason tukemana...Strategiassa on rakennettava toimivat mallit paljon palveluja tarvitseville väestöryhmille. Perustason sote-palvelujen toimivuus on tässä avainasemassa. Hyvinvointialueiden päättäjät ratkaisevat, toteutuvatko tavoitteet: hyvinvointieroja kaventavat laadukkaat ja kustannustehokkaat palvelut." https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008478134.html
Kommentit: 6.1.22
Kiitos Olli oleellisista havainnoistasi ja kannanotoistasi! Minulle tuli mieleeni ensimmäisestä puoluejohtajien aluevaalitilaisuudesta paljolti samoja asioita kuin Ollin blogissa esille nostetut. Tilaisuuden vetäjältä (ylen toimittajalta)puuttui riittävän laaja tietämys ja osaaminen sote-uudistuksen ja sen toimeenpanon sisällöstä; tämän palautteen lähetin myös yle.fi -sivuston kautta ylellekin. Myös Ollin aiemmat tähän aihepiiriin liuittyvät kommentit ja perusteelliset analyysit mm. tietojohtamiseen ja tiedolla johtamiseen liittyvistä haasteista ovat olleet ansiokkaita ja oikeita toimeenpano-ongelmia esille nostavia! Kiitos Olli! Esko Hänninen
JuhaN. Sowell-tutkimus 65-85 vuotiaiden suomalaisten luottamusarviot siihen, että saa: Ikäihmisten hoito- ja hoivapalveluja kotiin 39 % luottaa Hyvää elämän loppuvaiheen hoitoa, saattohoitoa 32 % luottaa Ympärivuorokautista hoitoa 21% luottaa. Ihan sietämätön odotushorisointti vanhenevilla ihmisillä Lähde Marja Jylhä, Eduskunnan IKÄ-verkoston seminaariaineisto https://www.ikainstituutti.fi/…/Eduskunnan-IKA-verkoston…
Sowell-tutkimus 65-85 vuotiaiden suomalaisten luottamusarviot siihen, että saa:
VastaaPoistaIkäihmisten hoito- ja hoivapalveluja kotiin 39 % luottaa
Hyvää elämän loppuvaiheen hoitoa, saattohoitoa 32 % luottaa
Ympärivuorokautista hoitoa 21% luottaa.
Ihan sietämätön odotushorisointti vanhenevilla ihmisillä
Lähde Marja Jylhä, Eduskunnan IKÄ-verkoston seminaariaineisto https://www.ikainstituutti.fi/…/Eduskunnan-IKA-verkoston…
Sowell-tutkimus 65-85 vuotiaiden suomalaisten luottamusarviot siihen, että saa:
VastaaPoistaIkäihmisten hoito- ja hoivapalveluja kotiin 39 % luottaa
Hyvää elämän loppuvaiheen hoitoa, saattohoitoa 32 % luottaa
Ympärivuorokautista hoitoa 21% luottaa.
Ihan sietämätön odotushorisointti vanhenevilla ihmisillä
Lähde Marja Jylhä, Eduskunnan IKÄ-verkoston seminaariaineisto https://www.ikainstituutti.fi/…/Eduskunnan-IKA-verkoston…
Kiitos Olli oleellisista havainnoistasi ja kannanotoistasi!
VastaaPoistaMinulle tuli mieleeni ensimmäisestä puoluejohtajien aluevaalitilaisuudesta paljolti samoja asioita kuin Ollin blogissa esille nostetut. Tilaisuuden vetäjältä (ylen toimittajalta)puuttui riittävän laaja tietämys ja osaaminen sote-uudistuksen ja sen toimeenpanon sisällöstä; tämän palautteen lähetin myös yle.fi -sivuston kautta ylellekin.
Myös Ollin aiemmat tähän aihepiiriin liuittyvät kommentit ja perusteelliset analyysit mm. tietojohtamiseen ja tiedolla johtamiseen liittyvistä haasteista ovat olleet ansiokkaita ja oikeita toimeenpano-ongelmia esille nostavia!
Kiitos Olli!
Esko Hänninen