sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Pirulliset ongelmat sotessa ei helppoja ratkaista

Johtajana kaaoksen reunallaPääministeri Katainen kuvasi 8.1.2014 kommentissaan MTV-uutisten toimittajalle soteuudistusta "pirulliseksi ongelmaksi". Napakasti sanottu henkilöltä, joka vielä vajaat vuosi sitten käytti politiikastaan positiivista ilmaisua "fantastista". Voisi tietysti ajatella, että pääministeri on tämän slouganin keksinyt itse tai hänen esikuntansa. Näin ei ole! Termi on peräisin Pirkko Vartiaisen, Seija Ollilan, Harri Raision ja Juha Lindellin  hienosta johtamiseen liittyvästä kirjasta "Johtajana kaaoksesn reunalla. Kuinka selviytyä pirullisista ongelmista?" Gaudeamus 2013.

"Pirullinen ongelma". Kirjan perusideana on nostaa esille "pirulliset ongelmat", jotka poikkeavat "kesyistä ongelmista tai monimutkaisista ongelmista". Kesy ongelma on helppo tulkita, siihen on olemassa ratkaisuja valmiina. Näitä ratkaisuja teemme rutiinista jatkuvasti tai ne voidaan rakentaa systemaattiseksi etenemispoluksi: informaation keruu... analysointi...ratkaisun muokkaaminen...ratkaisun toteuttaminen. (esim. kakun leipominen). Monimutkainen ongelma vaatii systemaattista ohjeistusta ja ohjeiden noudattamista.(esim. talon rakentaminen).  Pirulliset ongelmat ovat puolestaan monimuotoisia (kompleksisia) kuten esim. kuntarakenteen muuttaminen.  Ongelma on vaikeasti määriteltävissä. Sen ratkaisut eivät ole lopullisia, ei oikeita tai vääriä. Pirulliset ongelmat ovat myös ainutlaatuisia ja uusia. Myös ratkaisuihin liittyvät toimintatavat ovat ainutkertaisia. Ratkaisuja voi olla useita ja usein löydetään tilanteeseen paras mahdollinen tai vähiten huono ratkaisu. Kirjoittajat määrittelevät periaatteet, miten kaaoksen reunalla pitää toimia pirullisten ongelmien kanssa. Ovat hyviä periaatteita meille kaikille, myös johtajille, poliitikoille ja pääministerillekin. Periaatteet ovat suora lainaus kirjan sivulta 88:
  • Älä kesytä pirullista ongelmaa - hyväksy se sellaisenaan.
  • Älä pyydystä perhosta - anna se lentää vapaana.
  • Älä oleta saavuttavasti täydellisyyttä - pyri parhaaseen mahdolliseen.
  • Älä oleta tuntevasi ongelmaa entuudestaan - suhtaudu siihen kuin se olisi uniikki.
  • Älä usko olevasi aina oikeassa - myönnä, että joskus olet vähemmän oikeassa.
  • Älä jää lukkojen taakse - pidä ovesi avoinna.
  • Älä unohda arkista toimintaa - arki vaikuttaa paljon organisaatiosi toimintaan.
Grafiikka alkoholin kulutuskyselystä
Läski maailmaElintapojen muuttaminen on niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisellakin tasolla pirullinen ongelma. Kaikki tunnemme huonojen elintapojen syitä ja ilmentymiä: epäterveellinen ja liiallinen syöminen - lihavuus ja siihen liittyvät sairausriskit; epäterveellinen juominen -alkoholinrunsas käyttö ja siihen liittyvät riski alkoholismista seurannaisineen jne.. Yksilötasolla riskit tunnistetaan yleisesti mutta ajatellaan vältyttävän riskeiltä omassa elämässä. Jokaisella on vapaus toimia omien mieltymystensä mukaan. Yhteiskunnallisesti elintapariskit realisoituvat kasautuvina ongelmina, jotka ilmentyvät sairauksina ja huono-osaisuutena - syrjäytymisenä sekä kustannuksina meille kaikille. Entisaikoina suomalainenkin yhteiskunta oli melko suljettu. Käskyillä, normeilla voitiin vaikuttaa elämänmenoon aivan toisella tapaa kuin nykyisessä globaalissa maailmassa. Siitäpä nämä ristiriidat vaikkapa alkoholipolitiikassakin kumpuavat. Kuka nyt enää uskoo poliitikkoon tai tutkijaan, kun on heittää aina yksilöllinen vasta-argumentti. Jos ei mitään muuta, niin riskinpä kannan itse. Kannattaa kuitenkin avoimin mielin pohtia myös tutkijoiden pureutumista pirulliseen ongelmaan. Tein alkoholin pirullisesta ongelmasta blogikirjoituksen, joka on tähän kohtaan vielä relevantti pohdinta: http://ollintuumailut.blogspot.fi/2013/07/alkoholin-kulutus-ja-kaytto-tilastot.html
Elintapojen globaaleja muutoksia kuvaa oikein hyvin Barry Popkinin teos "Läski maailma" (Like-kustannus 2011). Suosittelen! (1). Elintapojen muutokseen pitää löytää uusia keinoja yhteiskunnan tasolla. On tiedostettava pirullinen ongelma ja haettava uusia vaikuttamiskeinoja asenteisiin ja kielteisiin elämäntapoihin.

Soteuudistus on myös nyt jopa pääministerinkin suulla tunnistettu pirulliseksi ongelmaksi. STM:ssä valmisteltu järjestämislakiluonnos on jo ennen lausuntokierroksen päättymistä saanut paljon kritiikkiä niskaansa. (2). YLE:n ajankohtaisen kakkosen toimittaja Tiina Merikanto on havainnollisesti kertonut omin sanoin, mitä järjestämislakiehdotuksen pirullinen ongelma on: "ei kenenkään uudistus" http://yle.fi/uutiset/nakokulma_sote-uudistus_etenee__mihin/7043036.  Järjestämislakiehdotus ja sen syntyminen on ilmentymä kuvitelmasta, että soteuudistus on joko kevyt tai monimutkainen ongelma mutta ei pirullinen sellainen. Nyt tarvittaisiin pikaisesti pirullisen ongelman tunnistaminen ja johtajuutta sen ymmärrykseen ja työstämiseen. Vartiaisen ja kumppanien kirjan lukeminen auttaisi ehkä asiaan. Pääministeri Katainen 9.2.2014  klo 14.55: "hallitus suhtautuu avoimesti kaikkiin kuntaratkaisuehdotuksiin " (Tampereen seudun mallia kommentoidessaan Ylen RadioSuomen pääministerin haastattelutunnilla). - Pitääkö hallitus avoimena kaikki soteuudistukset?

http://www.nosteessa.fi/arkisto/johdot-solmussa.html

Tietojärjestelmien kehittäminen soteympäristössä on luokiteltavissa myös pirulliseksi ongelmaksi. Olen itsekin ollut syvällä tuossa pirullisessa ongelmassa. Siksi en ryhdy mestaroimaan asialla. Vartiaisen ja kumppanien pirullisen ongelman määritys ja lääkkeet sen hallintaan saattaisivat antaa uusia eväitä. Kanta-arkisto ja eResepti ovat suuria investointeja, jotka kannattaa nyt systemaattisesti hyödyntää osana sote-tietojärjestelmäkokonaisuutta. Pirulliseen ongelmaan kannattaa hyödyntää kokonaisarkkitehtuuriajattelua ja niinhän tehdäänkin. Toimintojen muuttaminen ja tietojärjestelmien uudistaminen on linkitettävä tiiviisti yhteen. Vanhoja toimintatapoja ei pidä jäljentää uudistettaviin tietojärjestelmiin. Paperinen maailma on mennyttä maailmaa. Oheinen kuva on pitkästä kolumnista "Johdot solmussa". Siinä kuvataan Kantan ja eReseptin kivikkoista tietä - pirullista ongelmaa ja sen ratkaisua vuosien varrella. Silti lähtisin nyt mieluummin eteenpäin kuin vanhoja kaivelemaan. Vartiaisen ja kumppanien kaaoksen hallitsemiskeinot kannattaa tässäkin asiassa hyödyntää.

Viitteet:

(1) Barry Popkin: Läski maailma. Like-kustannus 2011:  Mistä ylipaino johtuu? Ovatko syynä virvoitusjuomat, pikaruoka, liikunnan puute vai elintarviketeollisuuden epäeettisyys tuotantoketjussa? Ravitsemustaloustieteen professori Popkin tarkastelee elintasossa sekä elämäntavoissa tapahtuneita muutoksia ja osoittaa, että nykyiset ravintotottumuksemme ovat törmäyskurssilla evoluution kanssa. Liikalihavuuden ja kuolemaan johtavien kroonisten sairauksien yhteys ei ole välttämättä seurausta vain yksilön huonoista ravintovalinnoista. Pikemminkin se on seurausta kehittyneen, globaalin ja ylikansallisten yritysten hallitseman maailman tavasta ohjata jokapäiväistä elämäämme. Popkin paljastaa tehotuotetun ravintoketjun kuolleet kulmat, valmisruokamarkkinoita hallitsevien ketjujen pimeät puolet ja elintarvikelainsäädännön porsaanreiät lihavuuskriisin taustalla.Teokseen on sisällytetty myös suomalaisten lihavuutta käsittelevä luku, jonka on kirjoittanut lääkäri ja kansanterveyden asiantuntija Pekka Puska.

(2) Esimerkiksi Lääkäriliitto on jo julkistanut oman kannanottonsa:  http://www.laakariliitto.fi/uutiset/kannanotot/laakariliiton-nakemys-jarjestamislakityoryhman-esitykseen/
"Lääkäriliiton mielestä lausuntokierroksella olevaa sote-mallia ei tule sellaisenaan toteuttaa. Liitto esittää malliin useita korjauksia."










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti