sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Eresepti pakolliseksi - tulihan se viiveellä, Päivitys 9.7.2015

Kuva lainattu Googlaten: lääkeresepti
80% resepteistä sähköisiä. (Ks. päivitys 9.7.2015).
Ereseptissä tiivistyvät kaikki IT-uudistusten onnistumiset, mahdollisuudet, haasteet ja ongelmat. Kannatan ereseptin viemistä pakollisena eteenpäin. Lakiluonnoksessa ehdotetaan reseptin tekemistä pakolliseksi joitain erityistilainteita poislukien. Kanta-www-sivuilla määritellään sähköinen resepti seuraavasti:

"Sähköinen resepti on lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa sähköisesti. Se tallennetaan keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptikeskukseksi. Reseptikeskuksen rekisterinpitäjä on Kela. Valtakunnallinen Reseptikeskus sisältää kaikki sähköiset reseptit ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät. Reseptikeskuksen tietojen perusteella mikä tahansa apteekki voi toimittaa lääkkeet. Paperi-, puhelin- ja faksireseptejä ei tallenneta Reseptikeskukseen.
Sähköiset reseptit ja niiden toimitustiedot säilyvät Reseptikeskuksessa 30 kuukautta eli 2,5, vuotta. Sen jälkeen ne siirtyvät toiseen keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptiarkistoksi." kanta.fi

Miksi kannatan pakollista eresepti-ratkaisua? eResepti kattavuudessaan tuo hallintaan lääkkeiden määräämisprosessin. Tuo tiedonkulku nopeutuu ja tietosisällön oikeellisuus varmentuu. Ei tarvitse tulkita koukeroisia ja kummallisia tekstejä. Jos määritykseen saadaan vielä mukaan "älykkyyttä" eli virheellisten määritysten tai riskipitoisten määritysten hälytysjärjestelmä, on prosessi entistäkin vaikuttavampi. Apteekkien kannalta lääkkeiden toimitus/myyntitehtävät tehostuvat ja myös riskit vähenevät. Potilaiden kannalta reseptien sähköistäminen mahdollistaa lääkkeiden saannin tehostumista sekä varmistaa reseptien tietojen säilymisen muualla kuin omassa pöytäläätikossa. Niin ja lääketietojen kulku tulee mahdolliseksi. Päällekkäiset ja toisistaan ristiriitaisten lääkemääräysten tekoa voidaan minimoida. Lääkkeiden määrääminen huumausainetarkoituksiin saadaan nykyistä tehokkaammin valvontaa. eReseptikeskuksen saaminen kattavaksi mahdollistaa jälkikäteisen arvioinnin, seurannan ja tutkimuksen. Näin järjestelmää voidaan systemaattisesti kehittää. Pelkästään kustannustekijänä lääkkeet ovat terveydenhuollossa keskeisiä.

Yle: Lääkärit puolustavat paperireseptiä
Ereseptissä on haasteensa ja ongelmansa. Sähköiseen maailmaan meno on myös asennekysymys. Se näkyy nyt erityisesti lääkärikunnassa. Kynsin hampain on lähdetty vastustamaan ereseptin pakollisuutta. Osa lääkäreistä vierastaa yleensä sähköistämistä taustana osaaminen ja pelot hallita välinettä. Osa lääkäreistä vierastaa varsin oikeutetusti, koska IT-välineet joko kokonaan puuttuvat vielä tai ne ovat toiminnaltaan hitaita ja epävakaita. Vastustus voi myös perustua siihen, että paperisen reseptin voi kirjoittaa vaikka missä, kunhan on mukana paperilomake ja kuulakärkikynä. Pakollisuus toisaalta toimii myös kannustimena saada aikaan toimivat sähköisen reseptin välineet.

Eresepti IT-projektina on ollut haasteellinen. Kritiikkiä on julkaistu vuosien varrella niin yksilötasolla kuin julkisina arvioinakin (esim. VTV - Valtion talouden tarkastusvirasto). Kritiikissä on haluttu verrata Suomen ratkaisua muihin maihin - kuten Tanskaan tai Viroon. Vertailun sijasta kannattaa ottaa esille muutama rakenteellinen haaste. Näitä ovat mm. seuraavat: 1. kuntien, kuntayhtymien ja niiden ylläpitämien terveyskeskusten ja sairaaloiden autonomia, 2. yksityisten terveydenhuollon organisaatioioden autonomia, 3. yksityisten terveydenhuollon organisaatioiden pirstoutuminen viime kädessä yksittäisiin itsenäisiin ammatinharjoittajiin, 4. terveydenhuollon IT-järjestelmien historiallinen eriytyneisyys, eriaikaisuus (ikivanhoja, vanhoja ja tuoreita ratkaisuja käytössä), 5. IT-järjestelmien käytettävyysongelmat. Kattavan kaikki organisaatiot mukaan ottavan järjestelmän rakentaminen edellyttää yhteistoiminnallisuutta, avoimia rajapintoja, kattavia tietoturva- ja tietosuojaratkaisuja. Ei ole ollut helppo yhtälö.

Pakolliseen ereseptiin eteneminen pitää tehdä ottamalla huomioon prosessiin kohdistuneet kritiikit. Potilaiden ja heidän omaisten on voitava joustavasti saada tarvittavat lääkkeet. Lääkärien on voitava ääritilanteissa kirjoittaa myös paperisen reseptin, kunhan se viedään apteekissa välittömästi sähköiseen muotoon. Kaikilla lääkäreillä ja rajoitetun lääkkeen määräämisoikeuden omaavilla hoitajilla pitää olla toimivat, käyttäjäystävälliset sähköisen välineet. (puhutaan jopa ux-buumista). Hidasteiden ja virhemahdollisuuksien sijasta pitää olla "älykkäät" sähköisen järjestelmät. Lääkemääräysten katselu- ja seurantaoikeudet pitää olla sallituissa rajoissa potilailla itsellään ja myös lääkkeiden määrääjillä.

Pakollisuus ja teknologia puhuttaa / päivitys 23.2.2014: Periaatteessa kannatetaan sähköistä reseptiä, mutta erityisesti lääkärikunta vannoo paperireseptin nimiin "tietyissä tapauksissa".  Tämä tulee esille saamistani kommenteista sekä mm. HS:n keskusteluista. STM:n Teemu-Pekka Virtanen puolustaa pakollista reseptiä kirjoituksessaan "Sähköinen resepti lisää hoidon turvallisuutta" (HS 20.2.14). Lääkärit Matti Nikkilä ja Niklas Lindblad puolestaan viittaavat EU-maiden kokemuksiin sekä teknologian rajallisuuteen ja vaativat paperisen reseptin olemassa oloa. Eduskunnassa on laki valmisteluvaiheessa ja saattaa saada siirtymäajan pidennyksen eräänlaiseksi kompromissiksi. Teknologiaorientoituneet henkilöt viittaavat edelleen ongelmiin olemassa olevassa teknologiassa sekä siihen, onnistutaanko saamaan aikaan kaikille reseptin kirjoittajille käyvät sähköiset välineet. Niin ja sitten viitataan vielä yleensä pakollisuuteen, onko se nykyaikaa - niin?  Eräässä mielipiteessä todetaan, että paperi on loistava varajärjestelmä.

Päivitys 26.2.2014: Eduskunta: sosiaali- ja terveysvaliokunta - kannanotto (StVM 1/2014 vp — HE 219/2013 vp):  "Valiokunta katsoo, että yksityisen terveydenhuollon toimintayksiköiden määräaika sähköisen lääkemääräyksen käyttämiseen on syytä siirtää vuoden 2015 alkuun. Lisäksi valiokunta ehdottaa, että yksittäiset lääkärit ja pienet lääkäriasemat, joiden vuotuinen reseptimäärä on alle 5 000 kappaletta, siirtyvät sähköisen lääkemääräyksen käyttämiseen viimeistään vuoden 2017 alusta lukien."
Päivitys 15.3.2014: Valiokunnan kannanotto muuttui eduskunnan päätäkseksi. Eli ereseptin pakollisuus tuli, mutta alkuperäiseen aikatauluun tuli pidennystä.

Päivitys 1.3.2014: Lääkkeiden väärinkäytön estämisessä ereseptin pakollisuus on oivallinen väline. Oheinen Lääkärilehden katsaus avaa väärikäytön sisältöä:  "Sähköinen resepti voi vähentää väärinkäytettävien lääkkeiden kalastelua useasta terveydenhuollon toimipisteestä". (sitaatti Katsausartikkelista). http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto9_4.pdf

Päivitys 2: 1.3.2014: Reseptin pitää edelleen olla ymmärrettävä potilaalle. HS:n 1.3.2014 kotimaan osastolla on juttu "Lääkemääräyksistä puolet on jo sähköisessä muodossa". Jutun mielenkiintoisin osio viittaa siihen, että lääkärit eivät ole muuttaneet lääkemääräysten kirjoittamistapoja. Apteekkariliiton Sirpa Peura toteaa, että edelleen apteekeissa joudutaan kertomaan potilaalle, mitä resepti tarkoittaa. Esimerkiksi reseptissä saattaa lukea 1.2.kpl, mikä tarkoittaa "yksi tabletti kahdesti päivässä". Nämä tulkinnat eivät tallennu ereseptikeskukseen. Näin potilas saa jatkossa ereseptikeskuksen tiedoista vain tuon alkuperäisen "kryptisen" viestin. Tässä on kyllä prosessin kehittämisen paikka! Päivitys 7.3.2014: Lisää apteekkien purnausta lääkärien vanhoja työtapoja kohtaan ja tietoliikenneyhteyksien tökkimisestähttp://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/eresepti+arsyttaa+apteekeissa/a972448

Päivitys 9.7.2015: Ylen uutinen:
Järvinen-Hiekkanen kertookin, että jo yli 80 prosenttia resepteistä on nykyään sähköisessä muodossa.
"Paperinen resepti on jo harvinaisuus. Kanta alkaa olla jo arkipäivää terveydenhuollon organisaatioissa, ja Omakannankin on ottanut käyttöön jo yli miljoona ihmistä. Neljästä miljoonasta suomalaisesta sieltä löytyy jo sähköisiä lääkärikirjauksia, ja arkistot täydentyvät koko ajan", Järvinen-Hiekkanen toteaa.

http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1305968613974

Viitteet
 
1. Tässä vielä ote kirjoituksestani "sähköisku paperille" :http://ollintuumailut.blogspot.fi/2014/01/sahkoisku-paperille-horjuttaa.html

Olen läheltä seurannut ereseptin logistiikkaa vanhuksen kannalta, jossa ymmärtää kaipuun paperiseen reseptiin. Olen myös seurannut erään ystävän kimpaantunutta viha-rakkaus-suhdetta tietojärjestelmään, jolla sähköisiä reseptejä kirjoitetaan. Ja olen läheltä seurannut tavoitetta saada reseptit sähköisiksi, jotta väärinkäytöksiin voitaisiin nykyistä tehokkaammin ja kattavammin puuttua.

2. Tässä vielä STM:ssä tehty opas eniten kysytyistä asioista ereseptissä: http://www.stm.fi/vireilla/sahkoinen_resepti/ukk 



1 kommentti:

  1. Kyllä, sähköinen lääkemääräys toimiessaan unelman tavoin olisi hyvä asia. Mutta nykyisellä kehitystavalla ja byrokratialla tähän ei päästä. Pakottaminen käyttöön on liian helppo ratkaisu byrokraateille, järjestelmien ostajille ja järjestelmien myyjille.

    Pitäisi ennemmin miettiä miten tehdään järjestelmä, joka täyttää nuo lupaukset ja muuttaa työkulttuuria niin, että sitä käytetään mielummin kuin paperireseptiä. Kysymys ei ole järjestelmäkehityksestä vaan kulttuurin muutoksesta. Vailinnaisen järjestelmän pakkokäytöllä kulttuurissa muuttuu ja kehittyy nopeiten tavat kiertää uuden järjestelmän työntekoa ja inhimillisien tarpeiden täyttämistä estävät bugit ja ominaisuudet.

    VastaaPoista