Elämäkerran kirjoittaminen on minulle kaksijakoinen asia. Toisaalta en halua kirjoittaa perinteistä elämäkertaa, mutta toisaalta haluan kuitenkin kertoa jotain perinteistäkin. Olen tätä pohtinut saamieni esilukijoideni kommenttien pohjalta. Osa lukijoista on sitä mieltä, että henkilökohtaiset yleiset kokemukset pitäisi jättää vähiin ja keskittyä elämänurani keskeiseen osioon eli sotemaailmaan. Osa pitää luonnollisena lukemaansa kokonaisuutta. Osa lukijoistani kysyy, ketä varten olet kirjoittamassa tätä teosta. Itsekkäästi vastaan, että ennen muuta itseäni varten terapeuttisena kokemuksena. Siksi minun on vaikea luopua alkuosan yleisestä kerronnasta. Mutta luulen, että myös läheiset ja kaverini ei-sotemaailmasta saavat jotain irti tuosta alkuosasta.
Siispä jaan elämäkertani neljään osaan.
· Osa 1: Ollin oppivuodet. Sen näkökulmana on kertoa, miten perimä ja ympäristö ovat vaikuttaneet elämänkulkuuni ja miten ajatteluni ja maailmankuvani on muodostunut ja kehittynyt vuosien varrella. Sotetyöelämäni yksityiskohdat loistavat tässä poissaolollaan.
· Osa 2: Syöksysukellus sotemaailmaan. Sen näkökulma on hienosti sanottuna etnografinen. Kuvaan kokemusteni ja monien kehittämishankkeiden, tutkimusten ja muiden kirjallisten aikaansaannosten avulla sotemaailman muutoksia polkuani kentän toimijasta tilasto- ja rekisterimaailmaan ja sieltä soten perälautaan valvontavirastoon.
· Osa 3: Irti sotemaailmasta. Kuvaan vapautumistani soten virkamiesmaailmasta osittain vapaaksi ajattelijaksi ja osittain yksityisen yrityksen konsultiksi. Etnografinen näkökulma on edelleen analyysini keskiössä. Tämä osio sisältää myös näkökulman muuttumisen johtajasta työntekijäksi, asiakkaasta toimittajaksi / konsultiksi sekä bloggariksi ja tietokirjailijaksi.
· Osa 4: Opit ja ajatukset tulevaisuuteen. Tässä osassa olen nykytilassa eli vuodessa 2022 ja hahmottelen keskeisiä aiheita periaatteella, nykyisyys on menneisyyden ja tulevaisuuden risteyskohta. Katselen ja arvioin tulevaisuutta ennen muuta sotemaailman kokemusteni perusteella.
Kenelle suosittelisin tätä kirjaan perehtymistä. Osa 1 antaa syväkuvan elämäkerran päähenkilöstä monipuolisesti. Ajattelen niin, että lukija voi peilata vastaavia taustoja omassa elämässään eli mitkä perintö- ja ympäristötekijät ovat antaneet pohjia elämän polulle. Tai minkälaiset tunteet vaikuttavat omaan elämäntapaan ja suhtautumiseen muihin ihmisiin. Tai miten nuorella iällä ajattelutavat, syvälliset filosofiset lähtökohdat saattavat kantaa osittain koko elämänpolkuun. Osat 2 ja 3 saattavat kiinnostaa eniten sotemaailmassa mukana olleita henkilöitä. Suosittelen tuon osion läpikäyntiä nuorille, tuoreille soteihmisille. Monia asioita on nimittäin pohdittu ja yritetty edistää vuosikymmeniä sitten tai vuosikymmeniä. Osa on edelleen kesken tai joutunut unohduksiin. Kaikkea ei siis kannata keksiä uudestaan. 3 osa avaa myös eri näkökulmia julkiseen ja yksityiseen toimintaan. 45-vuotta julkista taivalta ja yli 5 vuotta yksityisen työnantajan palveluksessa oloa antavat mukavan vertailupohjan. Osa 4 saattaa kiinnostaa niin 1-osaan innostuneita kuin myös 2- ja 3-osaan innostuneita ihmisiä. 4-osan tulevaisuuspohdinta toivottavasti irrottaa ihmisiä ajattelemaan opiskelusta ja sotekysymyksistä monelle tapaa, toivottavasti osin uudella tapaa.
Kiinnostuneet voivat tilata kirjaa minulta hintaan 30 euroa. Kirjan voi ostaa myös verkkokirjakaupoista (esim. BOD:n oma verkkokauppa: https://www.bod.fi/kirjakauppa/) likimäärin samaan hintaan ja sähköisen version alle 20 eurolla. Sähköpostiosoitteeni on: olli.nylander1@gmail.com.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti