Päivitys 23.4.2014: Ministeriössä otetaan kantaa sote-alueiden hallintoon: Yliopistosairaalat eivät johda sote-alueita, on STM:n ylijohtajan Kirsi Varhilan näkemys. Mediuutiset siteeraa Varhilaa edelleen:
"Varhilan mukaan yksi mahdollisuus on, että sote-alueet muodostuvat
Kaste-ohjelman organisaatioiden pohjalta.(8)
Sote-organisaatio voi itse tuottaa palveluja tai ostaa niitä. Ministeriö on jo
ehdottanut, että sairaalat siirtyisivät uusille kuntayhtymille ja muut
palvelut ostettaisiin kunnilta" http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/ministerio+yliopistosairaalat+eivat+johda+sotealueita/a983336
Soteuudistus on ollut esillä blogissani 23.3.2014 ja päivityksenä 2.4.2014.
http://ollintuumailut.blogspot.fi/2014/03/sote-uudistuksessa-hallituksen-ja.html
Soteuudistusta valmistelevan parlamentaarinen työryhmä on aloittanut työnsä.
(1). Mukaan on kutsuttu tuttuja nimiä asiantuntijoiksi (mm. Mats Brommels, Martti Kekomäki). STM:n virkamieskunta hoitaa käytännön valmistelutyöt. Kyse on ennen muuta järjestämislakiehdotuksen uudesta kirjoittamisesta. Työhön liittyy väkisin myös muun lainsäädännön harmonisointi. Näitä muita lakeja ovat erityisesti: terveydenhuoltolaki, sosiaalihuoltolaki (kokonaisuudistus vireillä, nykylaki vuosikymmeniä vanha,
päivitys 2.5.2014, viite X), yksityisten terveydenhuollon ja sosiaalihuollon lait (terveydenhuoltoa koskeva laki vanha ja aikansa elänyt), rahoitusta koskevan lainsäädännön uudistaminen (yksikanavaiseen rahoitusmalliin), kaikki palveluja koskevat lait (esh, kansanterveystyö, mielenterveys, vanhuspalvelut, toimeentulotuki, lastensuojelu jne). Tämä kaikki pitäisi saada hallituskaudella eduskunnan käsittelyyn ja hyväksyksi, jotta uudet sote-piirit voisivat aloittaa 2017.
Lakiuudistusten takana on kuitenkin runsaasti erityyppisiä haasteita, joista haluan nostaa esille seuraavia:
1. Valtion ohjaus: Lait ja asetukset on tehtävä huolella ja laadukkaiksi, jotta niillä on täsmällinen ohjausvaikutus ja ohjauksella on olemassa normit ja kannusteet. Tällä hetkellä valtion ohjausvalta sosiaali- ja terveydenhuollon kenttään on kattavuudeltaan vähäinen keskittyen joidenkin yksittäisten palvelujen tarkkaan ohjaukseen (kuten hoitotakuu ja vanhuspalvelut). Myös valvonnalta puuttuvat kattavat välineet. Yksityiset palvelut ovat sekä lupa- että valvonnan piirissä, mutta julkiset eivät samalla tapaa. Nykylainsäädännössä on myös epämääräisiä normeja (siis vaikeasti mitattavissa olevia). Resurssiohjaus on vähäistä keskittyen vain erillisiin kehittämishankkeisiin, joita ohjataan ns. Kaste-ohjauksen avulla. Näin myös suunnitelmaperusteinen ohjaus on vähäistä. Ei ole myöskään selvää, mitä tarkkaan ottaen sote-kokonaisuudessa halutaan ohjata. Pitäisi olla yhteinen strategia, tavoitteet ja mittarit. Tarvittaisiin sopimusyhteiskunnan välineistöä. Samaan aikaan pitäisi turvata kattavat palvelut ja lähteä säästämään resursseissa.
(2)
2. Järjestämisvastuu ja tuottamisvastuu: Sote-piireillä on palvelujen järjestämisvastuu poliitikkojen tekemän sopimuksen mukaan. Jäävätkö nykyiset kuntayhtymät, kunnat suvereeneiksi palvelujen tuottajiksi, joilla on oma hallintonsa? Vai puretaanko kaikki kuntayhtymät ja siirretään kuntayhtymien valta sote-piirille. STM:n tiedotteessa todetaan seuraavaa:
"Luontevaa voisi olla, että sairaanhoitopiirien henkilökunta ja
niiden omistamat kiinteistöt siirtyisivät sote-alueelle. Kuntien
työntekijät jatkaisivat kuntien palveluksessa." (3). Jos nykyisiä kuntayhtymiä ei pureta, syntyy päällekkäinen järjestämisvastuun malli. Jos taas puretaan, on erittäin suuri työ arvottaa omaisuus ja tehdä omaisuuden uusjako. STM:n tiedotteen perusteella ei siirrettäisi kuntien sote-palvelut sote-piirin omistukseen. Mahdollinen siirto olisi mittava hallinnollinen urakka. Lisäksi tarvitaan päätökset siitä, mitkä palvelut ovat kuntien järjestämis- ja tuottamisvastuulle jääviä lähipalveluita. Tässä pohdinnassa on puolestaan haasteena palveluketjut ja niiden hallinta - erityisesti vanhusten palveluissa.
3. Edustuksellinen demokratia ja asiantuntijuus: Uutta mallia on jo ehditty kritisoimaan siitä, että päätöksenteko keskittyy vielä entisestään. Miten pieni kunta voi valvoa omia etujaan näissä suurissa sote-piireissä. Uhkana on suurten kaupunkikeskusten ylivalta. Uhkana on poliittisten puolueiden ylivalta. Uhkana on asiantuntijoiden ylivalta. On mahdollista, että joudutaan kuitenkin tavalla tai toisella jakamaan tätä järjestämisvaltaa. Lääkäriliitto otti heti tähän kantaa ja liputtaa keskitetyn mallin puolesta.
(4). Saattaa olla paikallaan miettiä järjestämisvallan jakoa tavalla tai toisella (vaikkapa aluejohtokunnat?). Valtaan liittyy myös se, miten resurssit ohjataan. Valtionosuudet tulevat menemään kapitaatioperiaatteella, mutta noudatetaanko kaikessa kapitaatioperiaatetta. Vai saneleeko palvelujen käyttö sen, kuinka paljon kukin kunta osallistuu sote-piirin kustannuksiin? (ks. tästä THL:n Pia-Maria Johanssonin blogikirjoitus ohessa,
päivitys 3.5.2014, viite Y). Mielenkiintoista on myös se, miten palvelujen priorisointi tehdään ja miten alueellinen tasavertaisuus palvelujen saatavuudessa ratkaistaan.
4. Palvelujen järjestäminen: Ydinpalvelut voidaan määritellä terveydenhuollossa EU-tasoisen palveluvalikoiman kautta. Sosiaalihuollossa nykyinen vanhentunut lainsäädäntö määrittelee palveluvalikoiman. Tukipalvelut voidaan tuottaa osana ydinpalveluita tai ne voidaan ainakin osittain eriyttää: vaikkapa IT-palvelut tai laboratoriopalvelut. Palvelujen keskittämisellä voidaan saada aikaan säästöjä, mutta samalla palvelujen saatavuus voi heiketä erityisesti syrjäseuduilla. Palvelut ovat muotoutuneet vuosikymmenien aikana ja alueellisesti tarjonta poikkeaa toisistaan merkittävästi. On myös yleinen lainalainen sääntö, että tarjonta luo kysyntää. Näin palvelujen tasaaminen ei ole tuosta vaan tehtävissä. Itse asiassa pitäisi nähdä kolme toisiinsa nivoutuvaa näkökulmaa: tarve, kysyntä ja tarjonta. Palvelut pitäisi olla tuotettu taloudellisesti, tuottavasti ja vaikuttavasti. Kattavat tietojärjestelmät ja mittarit puuttuvat.
(5)
 |
Ollin tiimalasimalli 2012 |
5. Sote-piirin työ on tietointensiivistä: Uudistuksen infrastruktuurin selkäranka on hyvin yhteen toimiva tietojärjestelmäkokonaisuus. Yhteentoimivuus koskee eri palvelujen tuottajien välistä tiedonvaihtoa sekä hierarkkisesti suunnitteluun, ohjaukseen, valvontaan ja johtamiseen liittyvää tietoperustaa. Sote-uudistuksessa on myös käytävä läpi tiedonhallintaan liittyvä lainsäädäntö, mm. rekistereitä koskevat lait.
(6)
6. Uudistuksen hallittu toimeenpano: Uudistukselle tarvitaan toimeenpanosuunnitelma ja siitä vastaava valtion viranomaistaho. THL on jo tarjoutunut käsittääkseni tähän tehtävään - hyvä.
Jounin kolumni oheislukemistoksi. Pitkäaikainen kunnallispoliitikko (42vuotta Espoon
kunnallispolitiikassa), entinen kansanedustaja Jouni Särkijärvi
kirjoitti seikkaperäisen kolumnin aiheesta. Jouni keskittyi paljolti
sote-piirin näkökulmaan, kuntanäkökulmaan ja palvelujen uudistamisen
haasteisiin. Suosittelen kaikille oheislukemistoksi. Keräsin keskeisiä huomioita Jounin kolumnista oheiseen viitteeseen.
(7).
Päivitys 28.4.2014: Soininvaaran blogin pohdinnat kannattaa myös käydä läpi.
http://www.soininvaara.fi/2014/04/28/soteuudistuksen-sudankuopat/
Tuore päivitys 21.4.2014 klo 10.03: Ilkka Ronkainen kommentoi toisaalla somessa tuoreeltaan kirjoitustani seuraavasti:
Ilkka Ronkainen kommentoi jakamaasi linkkiä. |
Ilkka
kirjoitti: "Hyvä Olli. Hyvää pohdintaa sote-uudistuksesta. Minua eniten
mietityttää järjestämisvastuun siirto pois kunnilta, mutta kuitenkin
talousvastuu jää edelleen kunnille. Kuntalaisen ja kunnan mahdollisuudet
vaikuttaa omaan palvelutuotantoonsa varsinkin pienissä kunnissa ovat
olemattomat. Yksi ratkaisu voisi olla säilyttää järjestämisvastuu
kunnilla ja tehdä erva-alueista tilauskeskuksia, joilta kunnat tilaavat
palvelut. Toinen huolen aihe. Kokemuksesta tiedän, että samassa asiassa
esh:n tai yliopistosairaalaan toimintamalli on noin 20 % kalliimpi kuin
pth:n. Monet pienet kunnat ovat pystyneet luomaan edelliset
toimintamallit. Esim sosiaalipuolella näissä kunnissa "ammattimaisen"
työotteen käyttöönotto johdon vaihdon seurauksena on merkinnyt jopa 50 %
menojen kasvua." |
Viitteet
(Y) Päivitys 3.5.2014: Pia-Maria Johansson THL:stä pohtii sote-alueiden 3 vaihtoehtoista rahoitusratkaisua blogikirjoituksessaan: "
(1) Ensinnäkin on mahdollista kerätä kuntien rahoitusosuudet
kiinteänä, kaikille yhtä suurena, asukaslukumäärään perustuvana
korvauksena. Sote-alueiden välille mahdollisesti syntyviä eroja voidaan
tasoittaa maksamalla valtionosuudet suoraan niille. Tällöin
kunnat, joiden väestön terveys on muita kuntia heikompi, eivät joutuisi
maksamaan enempää kuin muut. Pieni osa valtion rahoituksesta voisi
kulkea kuntien kautta. Tämä antaisi niille porkkanan edistää
asujaimistonsa terveyttä ja ehkäistä sairauksia. (2) Toisessa vaihtoehdossa järjestäjäalue voisi saada koko rahoituksensa
pääosin valtiolta, joka samalla tasoittaisi alueiden välisiä eroja
niiden taloudellisissa edellytyksissä. Jotta syntyvät järjestämisalueet
eivät johtaisi demokratiavajeeseen, niille voitaisiin valita valtuustot
yleisillä vaaleilla. Tanskassa terveydenhuollon järjestämisestä
vastaavat noin miljoonan asukkaan alueet. Terveydenhuollon rahoitus
tulee pääosin valtion kukkarosta, mutta päätösvalta rahojen käytöstä on
alueellisissa vaaleissa valituilla edustajilla. Heikkoutena
voidaan pitää sitä, etteivät järjestäminen ja rahoitus ole samoissa
käsissä. Jos alueellinen järjestäjä haluaa parantaa palvelujen tasoa,
mutta valtio ei katso tähän olevan varaa, järjestäjätaholla ei ole
todellista mahdollisuutta muuttaa tilannetta. (3) Kolmas vaihtoehto voisi olla antaa alueille paitsi oma parlamentaarinen
edustajisto myös itsenäinen verotusoikeus. Tämä olisi lähellä Ruotsin
maakäräjien nykyistä tilannetta. Malli olisi perusteltu ottaen huomioon
uusien alueiden laajat vastuut ja velvoitteet. Alueellisella
rahoittaja-järjestäjällä olisi täydet mahdollisuudet ohjata
palvelujärjestelmän kehitystä rahoituspohjaa myöden. Kansalaiset
voisivat normaalissa demokraattisessa järjestyksessä reagoida
verotuksesta ja palveluista tehtyihin päätöksiin. Aluevaalien
järjestäminen ei ole välttämättä hallinnollisesti raskasta, jos ne
pidetään esimerkiksi samana päivänä kuntavaalien kanssa. Jos
ruotsalaiset kykenevät hoitamaan tyylikkäästi kolmet vaalit yhtenä
päivänä, niin kai Suomessakin saataisiin aikaisiksi ainakin kahdet."
https://blogi.thl.fi/blogi/-/blogs/uusien-sote-alueiden-rahoittamiselle-on-useita-vaihtoehtoja;jsessionid=297E43B5764E705E8BCF050F553B80E5?_33_redirect=https%3A%2F%2Fblogi.thl.fi%2Fblogi%3Bjsessionid%3D297E43B5764E705E8BCF050F553B80E5%3Fp_p_id%3D33%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-1%26p_p_col_count%3D1%26p_r_p_564233524_tag%3Dsote-uudistus
(X) Päivitys 2.5.2014: Luonnos sosiaalihuoltolaiksi on lähtenyt lausunnoille 6.6.2014 saakka:
http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1881571#fi
(1) STM:n tiedote 11.4.2014: http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1880162#fi
"Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii peruspalveluministeri
Susanna Huovinen
(sd).
Parlamentaarisen valmisteluryhmän muut jäsenet ovat:
sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ja puoluesihteeri
Taru Tujunen (kok)
kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman
(sd)
kansanedustaja Hanna Mäntylä ja yleislääketieteen professori
Mauno Vanhala (ps)
kansanedustaja Juha Rehula ja kansanedustaja Tapani Tölli
(kesk)
kansanedustaja Erkki Virtanen (vas)
kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos (rkp)
kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr)
kansanedustaja Leena Rauhala (kd)
Ohjausryhmän tehtävänä on laatia esitys sosiaali- ja
terveydenhuollon järjestämislaiksi. Tavoitteena on saada esitys
valmiiksi toukokuun loppuun mennessä ja lähettää se
lausuntokierrokselle kesäkuussa. Eduskuntakäsittelyyn lakiesitys
tulee syksyllä. Uusien sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavien
alueiden toiminta alkaa aiemman suunnitelman mukaisesti
1.1.2017."
(2) Valtion ohjausrooli: Olen pohtinut erillisessä artikkelissa ja blogikirjoituksessani valtion ohjausroolia.
http://ollintuumailut.blogspot.fi/2012/01/valtion-ohjaus-ei-kasvanut-vaan.html
(3) STM:n tiedote 23.3.2014: http://www.stm.fi/vireilla/kehittamisohjelmat_ja_hankkeet/palvelurakenneuudistus
(4) Lääkäriliiton kannanotto 16.4.2014: http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=14663/type=1
(5) Kokonaistuottavuus: http://ollintuumailut.blogspot.fi/2013/07/sote-uudistusta-arvioitava-myos.html
Ote Ollin blogikirjoituksesta heinäkuulta 2013:
Suomessa tuottavuutta ei ole käsittääkseni mitattu kokonaisuutena. Se
onkin yksi keskeinen pulma puhuttaessa sote-uudistuksesta.
Jäännöksettömästi ei ole laskettu sitä mahdollista tuottavuusvajettu tai
-hyötyä, mikä syntyy nykyisestä monikanavaisesta rahoitusmallista. Sen
sijaan on tehty tutkimuksia erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon
ja vanhuspalveluiden sekä sosiaalipalveluiden tuottavuudesta. Tiivistetysti tutkimustulokset ovat seuraavia:
- erikoissairaanhoito: pohjoismaisessa vertailussa Suomen sairaalat
ovat tuottavimpia; Suomessa sairaaloiden tuottavuudessa on suuria eroja
ja yliopistosairaalat ovat viime vuosina parantaneet tuottavuuttaan
- perusterveydenhuollossa tuottavuus on laskenut 2000-luvulla;
tuottavuuden laskuun on vaikuttanut ennen muuta lääkärien työpanosten
vähentyminen.
- vanhustenhuollossa tuottavuus on laitoshoidossa laskenut viime vuosina ja toisaalta kotihoidossa kasvanut.
- sosiaalipalvelujen tuottavuus on laskenut viime vuosina.
(6) Ollin tiimalasimallin kuvaus: http://ollintuumailut.blogspot.fi/2012_03_01_archive.html
(7) Jouni Särkijärven kolumni: http://sarkijarvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165979-soten-askelmerkkeja
Seuraavassa on otteita Jounin blogikirjoituksesta:
- Lain tasolla olisi järkevää
asettaa tavoitteeksi kansalaisten ja kuntien yhdenvertaisuus, jotta vältetään
taktisten ryhmittymien muodostuminen palvelujen alueellisessa ohjaamisessa.
- Palveluvalikoimassa on nykyisin eroja kuntien välillä, joten
siitä on paras sopia yhtymäsopimuksessa. Todennäköisesti päädyttään siihen,
että valinnanvara kaventuu siellä, missä se on ollut laajinta. Maksut ja taksat
ovat yhtenäiset erva-alueen palveluissa; keskustelu terveyskeskusmaksuista
siirtyy pois kuntatasolta.
- Markkinat ovat hyvin epätäydelliset, ja joiltain osin joudutaan neuvottelumenettelyyn,
koska palveluntarjoajia on vain yksi. Virkavastuulla hoidettavat tehtävät voi
hankkia vain kunnalta tai kuntayhtymältä. Loput tulee kilpailuttaa julkisina
hankintoina.
- Myös tietojärjestelmien yhteensopivuus edellyttää valtakunnan tason
määritelmiä, joita on toistaiseksi olemassa vain resepti- ja terveystietojen
osalta. Tietojärjestelmät on paikallaan määritellä myös siltä osin, että niiden
rajapintojen tulee olla yhdisteltävissä ja omistus siten järjestetty, että se
ei rajoita palvelutuotannon kilpailuttamista.
- Pakkokuntayhtymän jäsen ei ole velvollinen osallistumaan
uusien vapaaehtoisten tehtävien hoitamiseen eikä kustannuksiin. Näin ollen
erva-kuntayhtymä ei voi ilman kaikkien jäsenkuntien suostumusta ottaa hoitaakseen
muita kuin perussopimuksessa sovittuja tehtäviä; laissa määriteltyä
kustannusten jakoa kun ei voi muuttaa erva-tason päätöksillä.
- Etenkin sosiaalitoimen palveluista puuttuvat yhtenäiset
määritelmät ja sopimusmallit. Kunnat ja muut palveluntuottajat ovat kehittäneet
kukin omia versioitaan.
- Uudistus ei tarkoita sairaanhoitopiirien purkautumista. Ne ovat
kuntayhtymiä, joille on annettu sekä erikoislääkäripalvelujen järjestämis- että
tuottamisvastuu. Sote-ratkaisussa siirtyy pois vain järjestämisvastuu, joten purkamiseen
eduskunnan päätöksellä ei ole edellytyksiä.
- Erva-alueet perivät kunnilta rahoituksen sairastavuuden
mukaan painotetun asukasluvun perusteella. Tämä sisältää moral hazard –tilanteen:
peruskunta ei hyödy siitä, jos se onnistuu edistämään kuntalaisten terveyttä. Tämä
vaikuttaa säästökohteiden etsimiseen.
- Sosiaalipalveluissa muilla tekijöillä kuin sairastavuudella
ja asukasluvulla on suuri vaikutus kustannusten muodostumiseen.
- Sote-ratkaisu synnyttämissä rajanveto-ongelmissa ratkaisevaa
on, kuuluuko tehtävää koskeva lainsäädäntö STM:n vai jonkin muun ministeriön
vastuualueeseen. Esimerkiksi asiakassuhteeseen perustuva laitos- ja palveluasuminen
kuuluvat soten piiriin, mutta itsenäinen asuminen, jossa asukas tekee
vuokrasopimuksen, kuuluu asunto- tai kiinteistötoimeen ja jää siten kunnan vastuulle.
- Uudistus säilyttää rajat terveydenhoidon sisällä ja luo
uusia sosiaalipalveluihin. Aikaisempaa useammalle toimijalle tulee
kannattavaksi osaoptimointi eli kustannusten siirtäminen jonkin toisen yksikön
kannettaviksi. Palvelujen tuotantokustannuksissa on nykyisin suuria eroja sekä
kuntien välillä että kuntien sisällä yksikköjen kesken.
(8) Kaste-ohjelman toimeenpanosuunnitelma: http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=5197397&name=DLFE-23137.pdf